Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Mgr. Zwijsenstraat

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Mgr. Zwijsenstraat[bewerken | brontekst bewerken]

Raadsbesluiten 7 mei 1953 en 16 oktober 1953.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Mgr. Zwijsenstraat.
Voor meer details klik hier.
Mgr. Zwijsenstraat.
Voor meer details klik hier.

Binnen afzienbare tijd zal een nieuwe straat worden aangelegd tussen het huidige voorlopige gemeentehuis en de daarnaast gebouwde nieuwe villa van de architect C.J. Chris van Liempd. De voorbereidingen welke thans reeds gemaakt worden, nopen er reeds toe om een naam aan bedoelde straat te geven.
Zeer binnenkort zal met grote luister worden herdacht het feit dat honderd jaar geleden de Bisschoppelijke Hiërarchie in ons land werd hersteld. Deze gebeurtenis wordt algemeen “Honderd jaren Kromstaf” genoemd. Bij Breve van 4 maart 1853 herstelde de Paus het aloude aartsbisdom van Utrecht, met toevoeging van vier onderhorige of suffragaanbisdommen, namelijk die van Haarlem, ’s-Hertogenbosch, Breda en Roermond. Bij Pauselijke Breve van dezelfde datum, ontving Mgr. Johannes Zwijsen zijn aanstelling tot aartsbisschop van Utrecht. Mgr. Zwijsen bleef tevens als administrator apostoliek het bisdom ’s-Hertogenbosch besturen.
Mgr. Johannes Zwijsen aanschouwde op 28 augustus 1793 te Driel het levenslicht. Hij deed in 1806 te Berlicum zijn eerste H. Communie en gaf van zijn jeugd af, reden aan den pastoor van Berlicum om meermaals tot zijn ouders te zeggen dat de jongeling een verheven toekomst deed voorspellen. Na de humaniora te Uden en Helmond doorlopen te hebben (1808 – 1813), begon Zwijsen in oktober 1813 zijn hogere studie aan het seminarie te Herlaar. Op 20 december 1817 werd hij te Mechelen door de Aartsbisschop de Méan priester gewijd. Na een kortstondige assistentie in 1818 te Vught en te Tilburg – Heike, werd Zwijsen op 14 september van hetzelfde jaar als kapelaan te Schijndel aangesteld. Hij mocht hier werken onder de leiding van Van Alphen, de vicaris apostoliek. Tien jaren bleef de kapelaan in Schijndel met vrucht werkzaam. Op 28 april 1828 werd hij pastoor van de parochie Best.
De geschiedenis zegt dat hij tijdens zijn verblijf te Schijndel op zekere zondag onder de hoogmis met zijn wandelstok gewapend, de boeren uit de herberg dreef, zonder dat zich een enkele tegen hem dorst verzetten. Op 12 mei 1832 werd hij aangesteld als pastoor te Tilburg (Heike). Bekend is dat hij te Tilburg in hoge achting stond bij de Kroonprins en evenzeer toen deze later de Koninklijke Waardigheid bekleedde.
Bij Koninklijk Besluit van 10 mei 1849 werd Mgr. Zwijsen benoemd tot ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw. Bij opvolgende besluiten van 10 mei 1849 en 19 december 1867 geschiedde de verheffing, respectievelijk tot Commandeur der orde van de Nederlandse Leeuw en tot grootofficier der orde van de Eikenkroon. Op 16 oktober 1877 overleed deze grote prins der Kerk in het Bisschoppelijk Paleis te ’s-Hertogenbosch.
Reeds eerder werd er vanuit de gemeenteraad op aangedrongen om een straat te noemen naar deze Bisschop. Thans, nu het eeuwfeest van het herstel van de Bisschoppelijke Hiërarchie wordt gevierd en er een straat zal worden aangelegd van voldoende importantie om naar deze beroemde bisschop te noemen, is er alle aanleiding om de nieuwe straat Mgr. Zwijsenstraat te noemen.

Mgr. Zwijsen werd in 1853 verheven tot aartsbisschop van Utrecht. Van 1853 tot 1868 bleef hij als administrator apostoliek het bisdom ´s Hertogenbosch besturen.

Bewoners van de Mgr. Zwijsenstraat in 1967[2]:[bewerken | brontekst bewerken]

De Mgr. Zwijsenstraat behoorde bij de Servatiusparochie centrum.

Nr. Voornaam Tussenvoegsel Achternaam Opmerking
5 G.M. van Eersel Wed. Wouters
7 Ant. W. Godefrooij Doorgehaald
7 Maria M.J. van Noort Wed. Godefrooij
9 Johan van den Brand
10 Jos. H.A. van den Heuvel Doorgehaald
10 Ant. Deelen
10 Joh. T.M. Deelen Inwonend
12 Adrian T. Doreleijers
14 Mart. J. den Otter
16 Henr. P.M. Mathijsen
17 Math. M. Hellings
18 Wilh. J. van der Sman
19 Ant. van der Aa
19 Adr. Hermes Wed. van der Aa
19 M.J. van Dinther
20 H. Versleijen Wed. Rooijakkers/doorgehaald
20 Wilh. J.H. Janssen
21 Corn. Degreef Doorgehaald
21 Christ. Mettler
23 Franc. H. Eijkemans
24 Petr. A. Bouwman
26 Hendr. W.M. Kluijtmans
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Huisnummerregister Schijndel 15 april 1967 (BHIC 4514/4515)