Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

M. van Schaik & Zonen

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Firma M. van Schaik & Zonen[1][bewerken | brontekst bewerken]

De grondslag van dit aannemersbedrijf, waarvan de afdelingsvoorzitter medefirmant is, werd ruim tachtig jaar geleden (we schrijven 1958) gelegd door Antony van Schaik, de grootvader van de gebroeders Van Schaik. Deze timmerman, geboren te Berlicum in het jaar 1837, vestigde zich bij zijn huwelijk op 12 mei 1866 te Schijndel. Het getuigt van een juist inzicht van Van Schaik, om zich bij Toontje van den Eijnden, die geen kinderen had, in het timmermansvak te bekwamen. Immers, zo dacht Van Schaik, die werkplaats kan ik te zijner tijd overnemen.
Uit de oude, uiteraard primitieve kasboeken, welke nog zorgvuldig worden bewaard, blijkt, dat grootvader Van Schaik in ieder geval reeds in 1873 als timmermansbaas optrad. Hij hield zich bezig met onderhoudswerken. Zijn zoon Marinus ontving een gedegen opleiding bij Jan Smits, timmermansbaas in de Pompstraat en nam het bedrijf bij de dood van zijn vader in 1901 over. Nog heden ten dage roemt men de degelijkheid van zijn werk, dat op naam van Marinus van Schaik staat, Ook deze verrichtte aanvankelijk uitsluitend klantenwerk. Zo nu en dan maakte hij met een metselaarsbaas ook nieuwbouw. In het jaar 1916, toen Van Schaik met 2 knechten werkte, vestigde Jansen de Wit een kousenfabriek in Schijndel.
Vooral de komst van deze opkomende grootindustrie, waarvoor Marinus van Schaik gedurende meer dan twintig jaren veel werk mocht maken en de grote steun welke hij van de zijde van zijn beide zoons Antoon en Herman genoot, geven grote voortuitgang aan dat bedrijf. Omstreeks 1938 stelde de directie van de kousenfabriek een eigen technische dienst in. In het jaar 1938 werkte Van Schaik, naast zijn beide zoons, met gemiddeld vijf knechten. Tien jaar later had deze firma 12 tot 15 man personeel in dienst. Dit aantal is geleidelijk uitgegroeid tot 70 arbeidskrachten. In 1945, bij de dood van hun vader, bleven de gebroeders de overblijvende firmanten in deze zaak. In 1948 begon deze firma zelfstandig het gehele werk aan te nemen. Aanvankelijk hield men zich afzijdig van de bouw van gemeentelijke woningcomplexen. Vele middenstandszaken bouwden zij. De grootste winkel welke tot nu toe in Schijndel werd gebouwd, leverden zij in 1955 op. In 1953 ging deze firma zich ook bezig houden met de bouw van overheidswoningbouw. Het afgelopen jaar bouwde dit bedrijf in de sector woningbouw circa 70 woningen. Een niet te herstellen verlies leed de firma, toen op 1 juni 1957, geheel onverwacht, te ’s-Hertogenbosch overleed An van Schaik, die een uiterst vertrouwvolle positie in het bedrijf van haar broers, bekleedde.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Heemblad Rond die Cluse 2020-2, jaargang 27, bladzijden 9 en 10