U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden. Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 9 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel. |
Firma Adr. de Wit
Firma Adr. de Wit[1][bewerken | brontekst bewerken]
Het was bij aannemer H. v.d. Laar te Erp, dat Adr. de Wit op 16-jarige leeftijd, in het jaar 1904, zijn eerste schrede zette in het bouwbedrijf. Na een goed jaar bij die aannemer, die ook nieuwbouw maakte, gewerkt te hebben, kwam hij bij timmerman Jan Verhulst te Schijndel. Het was in die tijd dat hij een handboog maakte voor de Schijndelse schutterij. Hij kreeg een mooie gelegenheid om zich theoretisch te bekwamen in de avondtekenschool, waar de bekende architect Chr. J. van Liempd les gaf.
Hij timmerde mee aan de bouw van het postkantoor te Schijndel, onder aannemer Bierings te Sint-Michielsgestel. Ook aan het timmerwerk van het verwoeste hotel Amicitia heeft hij zijn aandeel geleverd. Nooit zal De Wit vergeten het liefderijk onthaal hetwelk hem tijdens de oorlogsjaren 1914 – 1918 als gemobiliseerde ten deel viel in Den Helder bij de familie Dito. Maar er was meer te doen.
Met veel ambitie volgde De Wit tijdens die jaren het avondonderricht hetwelk door een ingenieur van de Genie gegeven werd. Zijn volharding werd bekroond met het diploma Gezel in het timmeren. In de jaren 1918-1919 was hij opzichter-tekenaar in dienst bij zijn oude leermeester architect Van Liempd. Hij was opzichter bij de eerste gemeentelijke woningbouw aan de Sint Servatiusstraat onder die architect. Van meester Willekens te Dinther ontving hij de theoretische bekwaming in algebra en meetkunde.
In 1920, toen hij in Schijndel kwam te wonen, werd de combinatie Van Geffen de Wit opgericht.
Met deze Lambertus van Geffen te Boxtel heeft hij zes jaren samengewerkt. Hun eerste werk bestond in de bouw van een villa voor De Wert te Best, onder architectuur van De Valk uit Tilburg. Het koloniehuis te Eersel bouwden zij voor 99.000 gulden. Uit die tijd mag ook nog genoemd worden de uitbreiding van Van Abbe’s sigarenfabriek te Eindhoven en de bouw van een klooster te Mierlo-Hout. Van 1926 af heeft De Wit steeds alleen werken aangenomen. De kelder van de centrale verwarming in het vernielde Wijbossche klooster was zijn eerste werk. Onder architectuur van Jan Stuyt te ’s-Gravenhage bouwde hij Huize de la Salle te Boxtel.
De oorlogsjaren 1940 – 1945 zijn ook hem niet onopgemerkt voorbijgegaan. In september 1944 werd zijn opslagplaats met steigerhout en alle verdere kostbare hulpmaterialen in brand geschoten; niets bleef er gespaard. Desondanks bouwde hij in 1945/1946 het nieuwe City-theater te Schijndel en nog meerdere gebouwen op het vliegveld te Eindhoven en elders. Ook de ambtswoning van Schijndel’s burgervader bouwde hij.
In 1954 werd de firma Adr. de Wit’s aannemersbedrijf opgericht. Medefirmant werd zijn zoon Jaap, die in 1952 was geslaagd voor het aannemersdiploma. In 1947 had Jaap gewerkt op het architectenbureau Van Woensel te ’s-Hertogenbosch en in 1950/1951 op het kantoor van architect Nijsten. Thans (1958) bouwt de firma een nieuwe U.L.O. jongensschool in Veghel en maakt zij een uitbreiding van het Sint Norbertus Gymnasium in Heeswijk.
Bronnen, noten en/of referenties
|