Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Postkantoor

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Postkantoor
P00030.jpg
Postkantoor aan de Hoofdstraat in Schijndel.
Gebruik postkantoor
Gereed 1914
Sluiting 1973
Bouwstijl Jugendstil elementen; Cottage stijl elementen.
Bouwpartners
Architect J. Heikants & Zn. te Erp
Aannemer G.S. Bierings te Sint-Michielsgestel

PTT Post[bewerken | brontekst bewerken]

De Postwet van 1850.[bewerken | brontekst bewerken]

De Postwet van 1850 waarin was bepaald:

“in elke gemeente van het Rijk wordt achtereenvolgens en zoodra de omstandigheden dit toelaten, eene gelegenheid tot het ontvangen en verzenden van brieven met post geopend”,

bleef voor Schijndel niet zonder betekenis. Vanaf 1 maart 1851 was er in Schijndel een postkantoor gevestigd. Al te veel moet daar echter niet van voorgesteld worden. Het postkantoor was bij een particulier aan huis, waarbij een openstaande bovendeur of raam als loket fungeerde. Overigens, tot 1852 moest de ontvanger van brieven de porto betalen.
Tot aan de Eerste Wereldoorlog had de postbode in Schijndel het niet erg druk. Slechts “bijzondere” personen en de in Schijndel gevestigde bedrijven zagen de postbode min of meer regelmatig verschijnen.

Post- en telefoonkantoor stonden los van elkaar. Werd er in 1893 al gesproken over de vestiging van een rijkstelefoonkantoor, het duurde tot 1901 voordat die er ook daadwerkelijk kwam. Het werd gevestigd in het huis van J. Mallens senior, terwijl zijn zoon als eerste telefoondienst ging doen.
In 1905 kwam er een aparte spreekcel. Een flinke groei in het briefverkeer trad op tijdens de mobilisatie 1914-1918. Vele Schijndelse jongens moesten ’s konings wapenrok aantrekken, wat leidde tot een levendige correspondentie over en weer. Verder waren er in Schijndel tijdens de Eerste Wereldoorlog behoorlijk wat soldaten gelegerd, de Gele Rijders bijvoorbeeld. Hun verblijf hier betekende eveneens een stijging van het briefverkeer.

POSTKANTOOR Hoofdstraat 80 (1914 - 1973)[bewerken | brontekst bewerken]

In 1913 werd de roep om een lokaal Rijkspostkantoor steeds sterker en op 11 februari van dat jaar werd de bouwvergunning aangevraagd voor een postkantoor met directeurswoning op perceel sectie A 3920, Hoofdstraat 80-82. De definitieve aanbesteding vond plaats op 26 februari 1914 met als laagste inschrijver een zekere G.S. Bierings uit Sint-Michielsgestel en architect werd de in Schijndel zeer goed bekend staande J. Heijkants & Zn. uit Erp. Het rijksgebouw is als zodanig blijven bestaan tot 1973, het jaar waarin de firma Heerkens het pand kocht en er een elektriciteit- annex verlichtingswinkel in vestigde.
Schijndel telde na de Eerste Wereldoorlog al spoedig meer dan 10 postbodes. Een groot aantal, zo op het eerste gezicht. Bedacht moet echter worden dat het hier vooral ging om hulpbodes, die ook nog ergens anders een bron van inkomsten hadden. Immers de aanvoer van post was te onregelmatig om ze fulltime in dienst te nemen.

Hulp-postkantoor[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 1 mei 1938 tot 1947 had het Schijndelse postkantoor de status van hulp-postkantoor. Dit hield verband met de crisis van de jaren dertig en de kostenbesparingen die ten gevolge daarvan doorgevoerd werden. Door de status van het postkantoor te verlagen kwam de functie van directeur te vervallen en kon er zo op salariskosten bespaard worden. In zijn algemeenheid werd de deelname aan het postverkeer steeds populairder. Post werd bij uitstek een communicatiemiddel voor het grote publiek. Hierdoor en door de groei van de bevolking was er een sterke stijging van het postverkeer.

Directeuren van het postkantoor tot 1938[bewerken | brontekst bewerken]

  • C. Hutten 1915-1923,
  • N.M. Numans 1923-1930,
  • H.M. Scholte 1930-1938.


Monumenten Inventarisatie Project 1990[1][bewerken | brontekst bewerken]

Woonhuis - winkel Hoofdstraat 80.

Winkel; Woonhuis ca. 1914.

Jugendstil elementen; Cottage stijl elementen.
Machinale baksteen. Polychroom verblendsteen. Hardsteen vensterdorpels. Vensters begane grond gewijzigd.
Eerste verdieping schuifvensters met roedeverdeling.
Samengesteld dak, tuile du Nord dakpannen en pironnen.
Beeldbepalend.
Markante hoge schoorstenen.


Overige afbeeldingen.[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. MIP gemeente Schijndel 1990, bladzijde 47