Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Dennensteeg

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dennensteeg[bewerken | brontekst bewerken]

Raadsbesluit 29 juni 1954.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Dennensteeg.
Voor meer details klik hier.
Dennensteeg.
Voor meer details klik hier.

De huidige methode van het nummeren der woningen kan niet meer geacht worden te voldoen aan de eisen des tijds.
Herhaaldelijk is gebleken dat in een gebied waar de huizen genummerd zijn met een wijkletter, straten worden aangelegd. Deze straten worden dan van een afzonderlijke nummering voorzien.
Het gevolg daarvan is dan dat er een onderbreking komt in de staande wijknummering, wat tot moeilijkheden aanleiding geeft.
Om deze moeilijkheden op te heffen zou het nodig zijn om een gehele wijk te vernummeren, zodra daar een aantal nummers verdwijnt.
Het zal zonder meer duidelijk zijn, dat zulks met aanzienlijke kosten en veel moeite gepaard moet gaan.
Ook voor de betrokken inwoners en allerlei ambtelijke en andere instanties is het zeer hinderlijk als men de woningen al te dikwijls vernummert.
Gedurende de laatste tijd is in meerdere gemeenten reeds een andere methode terzake van de huisnummering toegepast.
Deze methode bestaat hierin, dat men de wijkletters laat vervallen en daarvoor in de plaats namen aan de daarvoor in aanmerking komende wegen geeft.
De gebieden waarin slechts enkele verspreide woningen of groepjes van huizen staan, geeft men de naam van dat gebied met een afzonderlijke nummering voor elk gebied.
Ter bevordering van het op een snelle wijze bepalen van de juiste plaats waar iemand woont, nummert men bij dit systeem, alle huizen welke aan een belangrijke weg staan, met de naam van die weg.
Met dit systeem bereikt men dat, zodra vernummering van een straat of gebied noodzakelijk wordt, dit slechts beperkt behoeft te blijven tot een straat of een gebied.

De Denneboom, heeft den naam verkregen van de aldaar gelegen Denneboomsche hoeve, of beter gezegd, omdat die hoeve eertijds met veel hout vooral met dennen boomen omgeven was en nog omringd is.

Aanvullende informatie[2][bewerken | brontekst bewerken]

De Dennensteeg is een van de wegen waar je echt naar op zoek moet, wil je het kunnen vinden. Gelet op de naam zou je op de eerste plaats denken aan de Hoevenbraak waar meer bomennamen te vinden zijn en anders wellicht aan de Rooiseheide of het Wijboschbroek. Niets van dat alles. De Dennensteeg heeft zich verstopt achter Huize De Denneboom en is een zijweggetje van de Gestelseweg, net voordat die verandert in de Schijndelseweg. De weg krult zich bij wijze van spreken om het landgoed heen en verliest zich dan in het landschap, loopt dood in het groen. Slechts twee woningen liggen aan deze weg.
Dan iets over het begrip "dennen". Als men het heeft over dennenhout is dat nog wel eens verwarrend. Dennenhout is afkomstig van het geslacht abies, van de zilverspar of -den. U kent die wel van de bekende Duitse kersthit O Tannenbaum enz. En dus is het zeker geen hout afkomstig van de grove den, de pinus sylvestris. Deze laatste boom is leverancier van het bekende grenenhout, terwijl vurenhout wordt geleverd door de fijnspar, de picea abies.
Overigens ligt het voor de hand dat de weg niet genoemd is naar een van deze bomen maar veeleer naar Huize De Denneboom, het landgoed van de familie Van Rijckevorsel. Voor de fijnproevers: de Dennensteeg splitst zich feitelijk kort na het begin. De linkertak blijft op Schijndels grondgebied. De rechtertak heet nog even Dennensteeg maar verandert al heel snel in Hezelaar om vervolgens weer Dennensteeg te worden en dan weer Kraispot, een weggetje dat eindigt op de Nachtegaalstraat.

De eerste huisnummers van de Dennensteeg in 1954[3]:[bewerken | brontekst bewerken]

Meteen bij het benoemen van de Dennensteeg werden de eerste huisnummers op 15 augustus 1954 toegekend. Zie voor een compleet overzicht de desbetreffende vernummeringslijst.

Nr. Oude straat/buurtschap Nr. Voorletters Tussenvoegsel Achternaam Opmerking
1 Meijldoorn C 34 A. van Nielen
1 Meijldoorn C 34 A. van Helvoort
3 Meijldoorn C 35 G.H. Olijslagers

Bewoners van de Dennensteeg in 1967[4]:[bewerken | brontekst bewerken]

De Dennensteeg behoorde bij de Parochie Sint Michielsgestel.

Nr. Voornaam Tussenvoegsel Achternaam Opmerking
1 Ant. van Nielen Doorgehaald
1 J. Verhagen Wed. van Nielen
1 Ant. J. Verhagen Inwonend
3 Ger. H. Olijslagers
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 31 januari 2013
  3. Vernummering woningen per 15 augustus 1954
  4. Huisnummerregister Schijndel 15 april 1967 (BHIC 4514/4515)