Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Deken Baekershof

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Deken Baekershof[bewerken | brontekst bewerken]

Raadsbesluit 18 februari 1972.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Deken Baekershof.
Voor meer details klik hier.
Deken Baekershof.
Voor meer details klik hier.

Tussen de Deken Baekersstraat en de Sint Servatiusstraat is in de nabijheid van het Mgr. Bekkershuis begonnen met de bouw van 29 bejaardenwoningen.
De woningen zijn gesitueerd langs een complex van nieuw aan te leggen straten.
Gezien de plaatselijke situatie verdient het aanbeveling om aan het stratencomplex één naam te geven.

Aanvullende informatie[2][bewerken | brontekst bewerken]

Wie op dit moment (2011) op zoek gaat naar de Deken Baekershof, verdwaalt bijna tussen de bouwhekken. Want er verandert veel in het gebied tussen de Deken Baekersstraat en de Sint Servatiusstraat. Er verrijst een compleet nieuw appartementencomplex, voorzien van allerlei zaken die het ouderen mogelijk maken zo lang mogelijk zelfstandig te wonen. En daarbij kunnen de bewoners van het nieuwe complex genieten van de voorzieningen en zorg die vanuit het aangrenzende Mgr. Bekkershuis geboden worden.
Tussen alle nieuwbouw staan nog enkele van de oorspronkelijke 29 bejaardenbungalows die hier in 1972 verrezen. Niet alleen ouderen vonden hier een plek om te wonen, ook burgemeester H.Th.H. Opsteegh (Henk) en zijn vrouw Jos verbleven er enige tijd toen zij in 1988 naar Schijndel kwamen en hun woning in Hulzebraak op dat moment nog niet gereed was. Maar wie was nu de naamgever van dit hofje, wie was Deken Baekers?
Norbertus Baekers werd geboren te Eindhoven op 12 juni 1839 en werd priester gewijd op 21 mei 1864. Een week later werd hij aangesteld als rector van het gymnasium, de toenmalige Latijnse school te Eindhoven. Op 31 maart 1878 werd Baekers benoemd tot professor van de retorica aan het klein seminarie "Beekvliet" te Sint-Michielsgestel. Op 2 augustus 1885 werd hij pastoor te Schijndel. Bij gelegenheid van zijn zilveren pastoorsfeest op 2 augustus 1910, dat met veel luister door de Schijndelse ingezetenen werd gevierd, is hij door Z.H. Paus Pius X tot erekamerheer benoemd. Kort daarna, waarschijnlijk op 31 augustus, ontving hij van Hare Majesteit de Koningin de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Op zeer hoge leeftijd van 75 jaren aanvaardde hij het ambt van deken van het dekenaat Boxtel. Hij blijft als een merkwaardige man voortleven in de herinnering van de mensen om zijn kinderlijke eenvoud, zijn spreekwoordelijke goedheid, de priesterlijke waardigheid en de karakteristieke eigenschappen van de ware herder, die hij in hoge mate bezat en om zijn langdurig pastoraat. Het Servatiusgebouw in de Sint Servatiusstraat en het Patronaatsgebouw in de Kluisstraat zijn onder zijn bestuur gebouwd. De deken overleed in de ouderdom van ruim 80 jaar te Schijndel op 26 februari 1920.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 13 januari 2011