Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Conventstraat

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Conventstraat[bewerken | brontekst bewerken]

Besluit burgemeester en wethouders van 30 mei 2000.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Conventstraat.
Voor meer details klik hier.
Conventstraat.
Voor meer details klik hier.

Het woord convent is afgeleid van het latijn “conventus” wat samenkomst betekent.
De naam convent staat voor het kloostergebouw, waar een groep religieuzen woont.

Aanvullende informatie:[2][bewerken | brontekst bewerken]

De Conventstraat is jonger dan de naam zou doen vermoeden. Convent klinkt naar religieus erfgoed en dat is in zekere zin ook het geval, al werd de naam "Conventstraat" pas in het jaar 2000 vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders voor de nieuwe weg die was aangelegd in de voormalige kloostertuin van de Congregatie van de Zusters van Liefde aan de Pastoor van Erpstraat. Letterlijk betekent convent "samenkomst", maar het woord wordt evenzeer gebruikt voor een klooster. Indertijd lagen op deze plek de moestuinen en weilanden van de zusters; later verrezen er een huishoudschool en een meisjesschool die begin van deze eeuw plaats moesten maken voor de huidige bebouwing. De Zusters van Liefde, die in 2011 het 175-jarig jubileum van hun congregatie konden vieren, hebben zich in de loop der tijden teruggetrokken uit het onderwijs dat zij in deze omgeving en in heel Schijndel een stevige basis hebben gegeven, waarvan de Schijndelse gemeenschap nog altijd de vruchten plukt.
De Conventstraat loopt van het Kapittelpad met een knik dood tegen het Kloosterpark. De straat wordt gedomineerd door educatief basiscentrum De Heijkant met bovenliggende appartementen, wellicht het meest opzienbarende gebouw van Schijndel na De Glazen Boerderij op de Markt. Niet alleen door de vorm maar vooral door het materiaalgebruik, de toepassing van zink voor de wanden, ligt het gebouw als een statig schip te blinken in de zon. Tegenover de school staat een ander appartementencomplex dat met name bijzonder is vanwege het feit dat hierin twaalf "focuswoningen" zijn opgenomen, woningen voor mensen met een functiebeperking die hier zelfstandig kunnen wonen omdat zij altijd assistentie kunnen krijgen op het vlak van de algemeen dagelijkse levensbehoeften.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 23 augustus 2012