Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Catharinaplein

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Catharinaplein[bewerken | brontekst bewerken]

Besluit burgemeester en wethouders 18 januari 2000.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Catharinaplein.
Voor meer details klik hier.
Catharinaplein.
Voor meer details klik hier.

In het jaar 2000 bestaat het gilde Gildebroederschap der Sint Catharina en Barbara 550 jaar. Bovendien heeft het gilde een betrokkenheid met de Sint Servatiusparochie centrum.

Aanvullende informatie[2][bewerken | brontekst bewerken]

Inderdaad een plein, een parkeerplaats vooral bestemd voor bezoekers van de winkels in het centrum. Het Catharinaplein is te vinden tussen de Sint Servatiusstraat, Akkerstraat en Verlengde Kloosterpad. De naam is ontleend aan Sint Catharina, samen met Sint Barbara de schutspatroon van het Schijndelse gilde. Dit heet voluit De Gildebroederschap der Sint Catharina en Barbara. Het gilde werd in 1979 heringericht nadat het tientallen jaren een min of meer slapend bestaan had geleid. De oorsprong ervan gaat terug tot de Middeleeuwen. Feitelijk waren er in het verleden twee gilden, een met de naam Sint Barbara en een met de naam Sint Catharina. Ooit was er ook nog een Sint Servatiusgilde en een Onze Lieve Vrouwegilde. Het Catharinagilde wordt voor het eerst vermeld in 1450 en was een schuttersgilde wat rond 1850 veranderde in een soort begrafenisonderneming. Beschermheilige is Catharina van Alexandrië († 307). Zij kwam volgens de populairste legende uit een roemrijk patriciërsgeslacht en was de dochter van Costus, de gouverneur van Alexandrië. Zij kende alle werken van Plato uit haar hoofd toen ze nog maar vijftien was. Ze was de Heer met hart en ziel toegedaan en beloofde Hem haar maagdelijkheid. Nauwelijks had ze dat gedaan of keizer Maxentius werd verliefd op haar. Op haar weigering om met hem te trouwen wilde hij haar dwingen haar geloof af te zweren onder bedreiging met gruwelijke folteringen. Hij wilde haar laten verpletteren door een rad met ijzeren punten maar het rad brak, getroffen door de bliksem. Hij wilde haar laten verbranden, maar het vuur waaide uiteen en verbrandde de beulen. Uiteindelijk lukte het dan toch haar te onthoofden. Een weerspreuk zegt: Vriest het op Sint Katrien ( 25 november), dan vriest het nog zes weken nadien.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 12 augustus 2010