Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Adrianus van Herpen (1902 - 2007)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Adrianus van Herpen
Janus van Herpen 01.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Adrianus van Herpen
Roepnaam Janus
Geboorteplaats Schijndel
Geboortedatum 21 mei 1902
Overl.plaats Schijndel
Overl.datum 22 juni 2007
Partner(s) Maria Mathilda (Til) van der Heijden
Beroep(en) arbeider
Bidprentje Adrianus van Herpen (1902 - 2007).

Maria Mathilda van der Heijden (1906-2000).

Adrianus (Janus) van Herpen, 1902-2007.[bewerken | brontekst bewerken]

Adrianus van Herpen werd op 21 mei 1902 geboren in Schijndel, zoon van Johannes (Hannes) van Herpen van beroep klompenmaker en Gijsberdina (Dina) van der Maat, als zesde kind in een gezin met acht kinderen waarvan er twee vroegtijdig overleden en een dood werd geboren. Janus overleed op 22 juni 2007 in Schijndel op 105 jarige leeftijd.

Adrianus van Herpen trouwde op 16 mei 1933 in Schijndel met Maria Mathilda (Til) van der Heijden geboren op 21 oktober 1906 in Schijndel, dochter van Johannes van der Heijden, geboren in Schijndel (1867 - 1949) van beroep klompenmaker en Petronella van Veghel geboren in Schijndel (1872 - 1939). Til overleed op 23 december 2000 in Schijndel

Kinderen uit het huwelijk van Janus en Til:

  1. Johannes M. (Hans) trouwde op 16 mei 1963 met Wilhelmina (Mientje) Baak‏‎.


Janus speelde klarinet vanaf zijn dertiende jaar bij de Harmonie Sint Cecilia, en was er meer dan 80 jaar lid.
Was mede oprichter van de veteranenharmonie.
Speelde voetbal bij voetbalvereniging Prins Hendrik, Sport Vereniging Molenheide (S.V.M.) en RKSV Schijndel.

Een maand nadat hij 105 was geworden, overleed Schijndels oudste inwoner, Janus van Herpen op 22 juni 2007.
Schijndel raakte hiermee een markante persoonlijkheid kwijt, een man die op zijn honderdste nog ging leren biljarten, die zijn wekelijkse sjoelwedstrijden nooit oversloeg en een man die tot voor enkele jaren nog zijn medebewoners van het Bekkershuis mee uit wandelen nam waarbij hij dus niet in de rolstoel zat maar erachter liep. En Van Herpen genoot van de ballonvaart die hij kreeg aangeboden toen hij 103 werd. Het werd een tocht over Schijndel waaraan hij veel plezier beleefde.
Van Herpen was zijn leven lang een muzikant in hart en nieren en nog op zijn eigen verjaardag, 22 mei, speelde hij op zijn klarinet "Lang zal hij leven", toen de burgemeester hem kwam feliciteren. Zowel van de Koninklijke Harmonie Sint Cecilia als van de Veteranenharmonie Muziek Houdt Fit was Janus erelid. Veel klarinettisten hebben bij hem les gehaald.

Koninklijke Onderscheiding[1][bewerken | brontekst bewerken]

In aanwezigheid van de voltallige directie, van de bedrijfsleiding, van de leiding der afdeling Standard en van de voorzitter van de ondernemingsraad, werd de heer Adr. van Herpen, dinsdag 9 juli 1963 omstreeks 10.00 uur ontvangen in de directie-ontvangsthal in het hoofdgebouw van de Koninklijke Kousen- en Sokkenfabrieken M. Jansen de Wit N.V.
De aanleiding hiervoor was dat de heer Van Herpen juist 40 jaar geleden in dienst van de N.V. was getreden. Vooruitlopend op de officiële huldiging die op zaterdag 27 juli zal samenvallen met die van 19 zilveren jubilarissen, werd de heer Van Herpen al in intieme kring gehuldigd, een huldiging die een bijzonder karakter kreeg doordat burgemeester Mr. A. van Tuijl kon mededelen dat het Hare Majesteit de Koningin had behaagd de jubilaris te onderscheiden met de zilveren medaille verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau.
De heer M.C.C. Jansen, oudste directeur, ging in zijn huldigingstoespraak terug naar 1923, toen de heer Van Herpen als 21-jarige jongeman in dienst trad en toen het er in Schijndel economisch niet zo beste voorstond. De Heer Van Herpen werd geplaatst op de Standardbreierij aan de Heikant. Zijn werk was van hoge standaard. Door zijn goede humeur, zijn punctualiteit en zijn gave om goed met mensen te kunnen omgaan was en is hij een uitstekende ploegleider, aldus de heer Jansen, die er op wees dat de jubilaris zowel bij ups als downs een goede kracht voor het bedrijf is geweest. Het verheugt ons, aldus de spreker, dat er steeds een prettige samenwerking is geweest. Namens de gehele directie verklaarde M.C.C. Jansen dankbaar te zijn voor alles wat de jubilaris tijdens een zo lange reeks van jaren met voorbeeldige plichtsbetrachting voor het bedrijf heeft gedaan.
Burgemeester Van Tuijl begon zijn toespraak met de vaststelling dat 40-jarige jubilea zeldzaam worden. Niettemin heeft de N.V. Jansen de Wit toch al enkele robijnen jubilarissen méér, aldus spreker en reeksen van zilveren jubilarissen. Dit pleit enerzijds voor de gunstige sociale omstandigheden in dit bedrijf, maar wijst er anderzijds ook op dat in deze streek nog trouwe werkers zijn, die niet voor een loonverschil van een paar gulden onder veronachtzaming van verschillen in de sociale voorzieningen maar weer eens van werkgever veranderen. Burgemeester Van Tuijl stelde de heer Van Herpen met zijn prachtige staat van dienst aan de huidige generatie ten voorbeeld. Het is mij bekend, aldus spreker, dat het bedrijf waarin u opgeklommen bent tot een leidinggevende functie, veel aan u te danken heeft en omgekeerd ook u aan het bedrijf. Ook de verdiensten van de jubilaris voor de Koninklijke Harmonie Sint Cecilia, waarvan hij meer dan 40 jaar lid is, werden door spreker gememoreerd.
Burgemeester Van Tuijl deelde daarop mede dat het H.M. de Koningin, speciaal wegens de grote verdiensten voor dit bedrijf en vanwege het langdurig en verdienstelijk lidmaatschap van de harmonie, had behaagd de jubilaris te begiftigen met de zilveren medaille, verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau. Onder applaus van de aanwezigen speldde burgemeester Van Tuijl de vitale jubilaris de onderscheiding op de borst met de wens dat hij deze nog vele jaren in goede gezondheid mag dragen.
Na door alle aanwezigen persoonlijk te zijn gelukgewenst, dankte de heer Van Herpen allereerst voor de hem verleende hoge onderscheiding, die hij graag beschouwt als een bewijs van goed vaderlanderschap en van het feit dat hij iets voor de maatschappij heeft betekend. De directie dankte hij voor het steken van de loftrompet over zijn verdiensten. Na nog enkele herinneringen uit het verleden te hebben opgehaald, verzekerde de heer Van Herpen dat hij in de nog resterende jaren graag zal blijven werken onder leiding van de eminente chef, de heer Löbel.
De heer Löbel wenste de jubilaris geluk, ook namens de afdeling Standard met zijn jubileum en met de koninklijke onderscheiding en stelde hem ook van zijn kant ten voorbeeld voor de jongeren. Met het uitbrengen van een heildronk op de jubilaris en diens echtgenote, besloot de heer Löbel zijn toespraak, waarmee het formele gedeelte van deze huldiging werd afgesloten.

Gouden huwelijksfeest Van Herpen – Van der Heijden[2][bewerken | brontekst bewerken]

Op maandag 16 mei 1983 hopen Janus en Til van Herpen – van der Heijden hun 50-jarig huwelijksfeest te vieren. Een gedenkwaardige dag want hun enige zoon Hans is op dezelfde dag met zijn vrouw Mientje 20 jaar getrouwd. Dubbel feest dus, ook voor de kleinzoon en kleindochter.
Janus en Til respectievelijk 80 en 76 jaar oude zijn een zeer actief echtpaar waarvan niemand eigenlijk de juiste leeftijd kan schatten. Til hoeft nog geen hulp in haar huisje in het Jansenpark, waar ze nu alweer 7 jaar wonen. Zij doet alles in huis tot zelfs het sauzen van de muren en het behangen. Vroeger breide ze ook erg veel, maar vanwege haar arm mag dat niet meer. Toch staat ze nog altijd voor iedereen klaar, zoals ze vroeger dat ook deed. Iedereen deed een beroep op Til en dat was nooit tevergeefs.
Janus 44 jaar bij Jansen de Wit gewerkt hebbend, zat vroeger in de 3-ploegendienst en dan was Til vaak alleen en kon ze zodoende bij haar grote familie bijspringen.
Ook nu is de gouden bruidegom veel op stap. Als ze niet samen fietsen of wandelen gaat hij in de zomer vissen, tuinieren of knutselen. En dan is er natuurlijk de veteranenharmonie. Die heeft een warme plaats in zijn hart, want Janus is een verwoed klarinetspeler. Vroeger was hij net als zijn vader en broer bij de grote harmonie Sint Cecilia, zelfs 51 jaar.
Toen Muziek Houdt Fit werd opgericht was Janus van de partij. Op het gouden feest zal iedereen merken dat de veteranenharmonie zeer geliefd bij het echtpaar Van Herpen is want in de kerk om 14.00 uur zal er gemusiceerd worden door Muziek Houdt Fit. Dat zal goed klinken in de Pauluskerk op de Hoevenbraak. En natuurlijk komt St. Cecilia ’s-avonds in de Drie Zwaantjes een serenade brengen.
Voor het feest zijn behalve de familieleden ook de naaste buren uitgenodigd en de leden van het Harmonieke met hun echtgenoten; dus stemming zal er in ieder geval zijn. Wie het gouden paar wil gelukwensen kan van 18.00 – 19.30 uur terecht op de receptie, die ook in de Drie Zwaantjes zal worden gehouden.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Gemeentebestuur Schijndel 1960 - 1990, BHIC 5183/4025 (1960 - 1970)
  2. Schijndels Weekblad 5 mei 1983