U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden. Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 9 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel. |
Hendrikus van den Heuvel (1919 - 1995)
Hendrikus van den Heuvel (1919 - 1995)
Hendrikus (Harrie) van den Heuvel werd geboren op 29 september 1919 in Schijndel (Bunders), zoon van Antonius van den Heuvel geboren in Schijndel (1884 – 1975) van beroep klompenmaker en Lucia van den Hoogenhof geboren in Dinther (1885 – 1970), als jongste kind in een gezin met vier kinderen waarvan er twee vroegtijdig overleden. Harrie, van beroep arbeider, overleed op 19 april 1995 in Schijndel.
Hendrikus van den Heuvel trouwde op 23 januari 1945 in Schijndel met Maria Steenbakkers.
Maria (Miet) Steenbakkers werd geboren op 22 november 1919 in Schijndel (Schutsboom), dochter van Antonius Steenbakkers geboren in Schijndel (1877 – 1941) van beroep landbouwer/ dagloner/ loonslager/ arbeider en Johanna Maria Steenbakkers geboren in Schijndel (1881 – 1933), als elfde kind in een gezin met twaalf kinderen waarvan er vijf vroegtijdig overleden. Marie overleed op 7 oktober 2011 in Schijndel.
Kinderen uit het huwelijk van Harrie en Marie:
- N.N. kind dood geboren op 17 oktober 1949 in Schijndel.
Gouden bruiloft Van den Heuvel – Steenbakkers [1]
Ze woonden vlak bij elkaar in de buurt, Harrie van den Heuvel en Marie Steenbakkers. Zij in de Schutsboom, hij in wat nu de Houtstraat is. “Vroeger noemden we dat de Huppelsteeg of van het Varkensstraatje”, aldus Marie. “We konden bij elkaar de schoorsteen zien roken”. Zo kwamen de twee elkaar dan ook regelmatig tegen en van het een kwam het ander. Op 6 februari 1945 traden ze met elkaar in het huwelijk in de Boschwegse parochiekerk. Nog twee jaren bleven ze op de Boschweg wonen, bij opa en oma, en verhuisden daarna naar de Wijbosscheweg. Ze waren de eerste bewoners van de huizen die daar toen gebouwd zijn. “We hebben het er altijd goed naar onze zin gehad, het was er mooi wonen”, aldus Marie. Zij bleven er totdat zij vier jaar geleden een kamer kregen in het Mgr. Bekkershuis.
Harrie heeft zijn hele leven bij de kaarsenfabriek van Bolsius gewerkt, veertig jaar lang, tot hij vanwege zijn gezondheid moest stoppen. “Hij kent de kaarsenmakerij van A tot Z”, zegt Marie. “In 1933 kwam hij van school en toen heeft hij een jaar gelopen om een baan want toen was het net als nu” zegt ze, om aan te geven dat ook toen het moeilijk was werk te vinden.
Inmiddels werkt de jongste zoon, het gouden paar heeft vijf zoons en een dochter, ook bij Bolsius. Toevalligerwijs heeft hij hetzelfde nummer als zijn vader indertijd had. In 1990 trokken Harrie en Marie, nu beiden 75 jaar, naar het Mgr. Bekkershuis en van die verhuizing hebben ze geen moment spijt gehad.
“Het is hier prima”, aldus Marie. “En onze tijd kunnen we goed doorkomen”. Zij kaart graag, sjoelt en gaat graag nog eens op pad. Terugblikkend op de vijftig jaar dat ze getrouwd zijn betreurt ze dat in Schijndel Jansen de Wit verdwenen is, maar tegelijk is ze blij dat ze alles wat in Schijndel na de oorlog gebeurd is, heeft mee kunnen maken. “Onze kinderen zijn allemaal in een goede tijd opgegroeid” zegt ze. En wat er weg is, ”helaas pindakaas”.
Het gouden paar viert de bruiloft dinsdag 6 februari 1995 met een H. Mis in het Moederhuis van de Schijndelse Zusters om 10.30 uur. ’s Avonds is er van 18.30 tot 20.00 uur een receptie in zaal De Kafmolen.
Bronnen, noten en/of referenties
|