Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Zuid-Willemsvaart

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Zuid-Willemsvaart

Zuid-Willemsvaart.
Voor meer details klik hier.

Om de mogelijkheden van de Zuid-Willemsvaart te gebruiken, wilde men in Schijndel een eigen haven. In 1872 werden daarvoor metingen gedaan, de haven zou in de kom van Schijndel komen liggen. Een haven is er niet gekomen maar wel werd er een laad- en losplaats aangelegd.
Om een goede verbinding met het kanaal te krijgen werd in 1847 de weg De Steeg naar de Zuid-Willemsvaart verhard. De aansluitende Heeswijksebrug werd al tijdens de bouw van het kanaal aangelegd.
Bekend is dat Schijndel op deze weg in 1854 toestemming kreeg om op de “door begrinting verbeterde communicatieweg tussche Schijndel en de Zuid-Willemsvaart in de richting Heeswijk” een tolboom te plaatsen voor de brug A5 over de Zuid-Willemsvaart. Deze tol werd verpacht. Omdat door de aanleg van het kanaal de verbinding Wijbosch – Dinther werd doorsneden, besloot de gemeente de boeren tegemoet te komen en legde een veerpont aan, die dienst deed tot 1886.
De gemeente zag veel in deze “nieuwe vaart” en startte zelf een scheepvaartonderneming die in 1857 vijf schepen in de vaart had. Door de economische crisis had men de schepen in 1860 alweer van de hand gedaan. De aanlegplaats werd druk gebruikt door schippers De Grouw en Gevers, zij hadden een beurtvaart respectievelijk naar Schiedam en Amsterdam.

Aan de westzijde van het kanaal in Schijndel kwam in 1898 Steenfabriek De Molenhei van J.W. van der Elst uit Zaltbommel. De stenen van deze steenbakkerij werden via een speciaal daarvoor aangelegde laad- en losplaats per schip over de Zuid-Willemsvaart naar elders vervoerd. De werkzaamheden van de steenfabriek zijn in 1930 gestopt.
Door de aanleg van de Tram (1899) en de Noordbrabantse-Duitsche spoorweg (1872), die onder andere Schijndel aandeed, werd Schijndel aantrekkelijk voor nieuwe fabrieken. In 1912 vestigde M. Jansen de Wit’s Kousenfabriek NV zich in Schijndel.

Fotoalbums

Fotoalbum Zuid Willemsvaart
Fotoalbum Sluis Zuid-Willemsvaart

Film

Film Bouw sluis 1992