Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

De Tram

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Tram[bewerken | brontekst bewerken]

Vervoer in Schijndel in de periode 1880-1940[bewerken | brontekst bewerken]

Een vervoermiddel dat na 1880 een hoge vlucht nam was de tram. Allerlei lijnen tussen dorpen kwamen tot stand. Tramwegmaatschappij “De Meijerij” wist eind vorige eeuw een concessie te krijgen om, via een dochteronderneming, een tramlijn van Sint Oedenrode naar Den Bosch in exploitatie te nemen. Hierdoor ontstond er een rechtstreekse tramverbinding tussen Den Bosch en Eindhoven. In 1926 vonden er per dag 6 tramritten heen en weer plaats. De betekenis van de tramverbinding voor Schijndel liet zich meteen al, letterlijk, zien. Met het oog op de aanleg, de exploitatie van de lijn en de algemene veiligheid had de gemeenteraad besloten de straatverlichting uit te breiden. Op 26 juli 1899 reed de eerste stoomtram onder grote belangstelling Schijndel binnen. Het tramstation was gevestigd in het café van Van Veghel nabij de splitsing Hoofdstraat-Kloosterstraat.

Het belang van de tram voor Schijndel[bewerken | brontekst bewerken]

Het belang van de tram was niet alleen gelegen in de vergroting van de mobiliteitsmogelijkheden voor de bevolking, de tram bevorderde zeker ook de economische bedrijvigheid. Dat was goed te merken op marktdagen. Kooplui met hun waren bevolkten dan in grote getale de tram; in het bijzonder de Bossche markt was populair.
Het tramspoor lag in de provinciale weg met als gevolg dat het één grote kronkelweg was. Als de machinist niet oplette kon hij gemakkelijk van het spoor af raken. Dit kwam nogal eens voor. Tot 1931 gold een maximum snelheid op de Brabantse tramwegen van 20 kilometer per uur. Nog afgezien van het vele tussentijds rangeren met goederenwagons, dan was de gemiddelde snelheid van de tram niet hoger dan 10 à 12 km. per uur. Een tramrit was dus bepaald geen flitsend gebeuren.
’s Winters werd er in de tram een kachel gestookt om de temperatuur in de tram nog enigszins op peil te houden. Een ander nadeel was de grote, bijna ondoorzichtige, rookwolk die de tram produceerde. Nota bene, in Schijndel stonden veel huizen pal aan de weg. Bij sommige panden had je, wanneer je de voordeur uitging, als het ware het risico dat je tegen de tram liep. De tram werd ook wel “de goede moordenaar” genoemd.

Periode na de Eerste Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Na de Eerste Wereldoorlog was de glorietijd van de tram voorbij. Autobus en vrachtwagen hadden duidelijk voordelen boven de trage stoomtram. In 1926 werd door autobusonderneming “Cito” begonnen met een dienst van Den Bosch naar Eindhoven. Drie jaren later werd de vergunning verleend aan tramwegmaatschappij “De Meijerij”.
Voor de tram was het hierna nog maar een kwestie van jaren. In 1932 kwam er een einde aan het personenvervoer per tram, in 1934 werd ook met het goederenvervoer gestopt. In dat jaar droegen de zes nog resterende stoomtrambedrijven de exploitatie van hun lijnen over aan de pas opgerichte Brabantsche Buurtspoorwegen en Autodiensten. In 1936 werden de tramrails in Schijndel opgebroken.

Video[bewerken | brontekst bewerken]

Video De goede moordenaar