Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Wielersport algemeen

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wielrennen[bewerken | brontekst bewerken]

Wielrennen in de regio.[bewerken | brontekst bewerken]

In de crisistijd van de jaren dertig is het wielrennen ongekend populair.
In Boxtel wordt op Tweede Pinksterdag 1934 onder grote belangstelling de wielerbaan van wielerclub Rapide geopend. Het is een met een leemlaag verharde zandbaan aan de Eikenlaan waar zich nu de hockeyvelden van MEP bevinden. De materiaalkosten zijn voor rekening van de wielerclub maar de aanleg van de wielerbaan is een werkverschaffingsproject vanwege de enorme werkloosheid in die tijd.
Deze velodroom (een ovale piste speciaal gebouwd voor baanwielrennen) wordt later voorzien van een fundering van 2000 palen met daar op latten. Deze 200 meter lange baan wordt op 14 juli 1935 heropend.

Aanplakbiljet.
Aanplakbiljet.
Aanplakbiljet.























Op Tweede paasdag wordt door de voorzitter van wielervereniging "Steeds sneller" in Den Dungen de wielerbaan geopend. In de uitslagen van deze dag komen we de Schijndelse renners Van Osch en Van Doremalen tegen.
Zie het krantenknipsel met aankondiging opening "Dungensche Wielerbaan" en de wedstrijduitslagen.
We weten niet in welk jaar precies de Dungense Wielerbaan geopend is. We weten wel zeker dat de wielerbaan er in 1935 was omdat Piet van Doremalen een uitnodiging ontving om daar op 22 april 1935 deel te nemen aan een wedstrijd.
In die tijd werden wielrijders ook per briefkaart verzocht deel te nemen aan wedstrijden zoals op een uitnodigingen uit 1933 en 1934 te zien is.
In 1934 worden op de wielerbaan "Het vliegende Wiel" aan de Keistraat (Raamsdonk) wedstrijden gehouden waarbij wederom Van Doremalen in de uitslagen genoemd wordt. Verder komen we in de jaren dertig krantenknipsels tegen van "Gelria" uit Geldrop, "Steeds Vooruit" uit Oisterwijk, "Vitesse" uit Zaltbommel en de Bossche Pedaalridders.

Beginjaren van het Schijndelse wielrennen.[bewerken | brontekst bewerken]

Als 12 jarige kan Jos Wouters zich herinneren dat er in de jaren 30 door de jeugd al veel wedstrijdjes werden gehouden, zelfs op bakfietsen. Ook waren er toen al echte wielrenners die op diverse zand- en gruisbaantjes wielerwedstrijden organiseerden. Een zo´n baan (ca. 200 meter lang) lag bij het voormalige voetbalterrein van RKSV Schijndel. Er werden ca. 6 á 7 keer per jaar wedstrijden gehouden. Precieze locatie is de huidige loods van autosloperij Mettler. Marinus van Doremalen was eigenaar van het terrein. Zijn zoon Piet en schoonzoon Nard van Geffen (zoon van klompenmaker op de Rooiseweg) beoefenden de wielersport niet onverdienstelijk.

Henk van Roessel herinnert zich ook nog Harrie Willems (knecht bij bakker van Roessel), Jan Mathijssen, Woudje en Jantje Buenen.
Verder worden nog genoemd Piet (de fiets) Steenbakkers (Achterste Hermalen), broers Marinus en Leo van Doleweerd (vader was kolenboer op locatie van benzinepomp van Heertum in 2007), 3 gebroeders Rijkers te weten Richard, L..... en Theo.
Jantje Buenen kwam tijdens de ronde van Brabant als eerste door Schijndel maar op de Rooiseweg aangekomen reed hij in de sloot.
Henk weet nog dat de wielerbaan met kolengruis van Jansen de Wit werd verhard en de bochten schuin omhoog liepen tot ca. 2 meter hoogte. De wedstrijden waren koppelwedstrijden - achtervolging - sprint - enz.
Andere bekende Schijndelse renners waren gebroeders van de Linden, Christ van Osch, Harry Willems, Toon Doleweerd en niet te vergeten Jos Doreleijers. Deze laatste was erg goed aldus Jos. De wedstrijden trokken een grote publieke belangstelling en de prijzen waren nog in natura.
Wat later is wielerclub "De Meiereij" opgericht gevestigd bij Tijn Persons. Toon Russens was bestuurslid. Andere wielerliefhebbers waren o.a. Jan Nefkens (de Mulder) en Sjef van Heeswijk.
Jos herinnert zich van na de oorlog vooral Leo van den Brand, waar al snel een supportersclub voor werd opgericht onder voorzitterschap van Dhr. Duinkerken.
Een andere Schijndelse renner die furore maakte was Cor van Engeland een renner die goud in zijn benen had maar een beetje te wild omsprong met zijn capaciteiten. Vooral zijn vlijmscherpe eindsprint was zeer geducht, in een seizoen behaalde hij meer dan 20 overwinningen.

Eerste profronde van Schijndel, zondag 13 april 1958.[bewerken | brontekst bewerken]

Zondag 13 april 1958 organiseerde supportersvereniging "Leo van den Brand" en de grote organisatoren Duinkerken, Jofro en H. Verheijden in het Wijbosch op een 2 km groot circuit de eerste profwielerronde van Schijndel (56 deelnemers) met o.a. Jan Jansen en Woudje Wagtmans. Jaap Kersten is de winnaar. Plaatselijke favoriet Leo van den Brand moest wegens pech opgeven.

Grote Ronde van Schijndel - Wijbosch, zondag 13 augustus 1961.[bewerken | brontekst bewerken]

Deelnemers Gerard Wesseling, kampioen van Nederland, J. Jansen, de briesende coureur (zoals in bondsbladen beschreven), Bart Solaro, Nico Walravens, de fietsende schilder uit Den Bosch, enz.. Plaatselijke favorieten Theo Brus, die onlangs zijn eerste amateurwedstrijd reed, A Russens, Tony van der Aa, G Hairwassers, Arie den Hartog, Joke van de Wetering, Leo van Steenbergen, P. Hermes, Arie Boeren en natuurlijk, niet te vergeten, de clown van het gezelschap, Bertje van Zandvoort uit Schijndel. Men vertelt dat Bertje de laatste weken ettelijke hanenhokken leeggegeten heeft, alleen al om op krachten te komen. P. Hermes en H. Boeren, leden van de Schijndelse Wielerclub Aktief, zullen wat laten zien.
Zondag zal voor het eerst de nieuwe Capelux verfploeg meerijden.

Bekende en minder bekende Schijndelsen.[bewerken | brontekst bewerken]

Piet van Doremalen.
Licenties Piet van Doremalen.

Piet van Doremalen
Geboren 17 oktober 1911.
Bekendste en beste Schijndelse renner van voor de oorlog met officiële licentie.
Lid van de Nederlandse wieler unie in 1933 als nieuweling, heeft zelfs in 1933 al een Belgische licentie en is in 1935 lid van de Boxtelse wielerclub "Rapide" en heeft in 1950 nog een amateurlicentie.
Komt in de jaren 30 voor in diverse uitslagen.

















Frans Persoons.

Frans Persoons. Van Frans weten wij niet meer dan dat hij gedood werd door granaten vlak voor de bevrijding.























Leo (broer) van den Brand.
Wielerploeg Magneet-Vredestein.

Leo (broer) van den Brand
Geboren 1931.
Eerste Schijndelse beroepsrenner in de jaren 1950 - 1960.
Vanaf 1958 bij Magneet-Vredestein en vanaf 1962 lid van wielerclub Aktief.

Enkele door Leo van den Brand behaalde plaatsen;
1955- 2e ronde van Vlijkingen (Belgie)
1956- 1e ronde van Veghel,
1956- 8e Nederlands kampioenschap (1e werd Wim van Est)
1956- 2e bij Olympia´s tour
1957- 2e Acht van Chaam
1957- 5e Ronde van Nederland (2e Wim van Est)
1958- 3e ronde van Nederland (25e Wim van Est)

Wim van Est was de eerste Nederlander die de gele trui droeg in de Ronde van Frankrijk.
Legendarisch werd van Est toen hij de dag erna op 18 juli 1951 in een afdeling op de Col d´Áubisque een ravijn in reed en zeventig meter naar beneden viel. Vrijwel ongedeerd werd hij met behulp van een ketting van fietsbandjes omhoog gehesen. Van Ests faam groeide nog meer toen Pontiac, dat de horloges voor het Nederlandse team had gesponsord een reclame tekst voor van Est bedacht die luidde;
"Zeventig meter viel ik diep, mijn hart stond stil, maar mijn Pontiac liep ……"


1959 of 1960, Wielerploeg Magneet-Vredestein, ter gelegenheid van ploegenpresentatie voor de Tour de France waarbij Leo van den Brand 1e reserve was, er viel echter niemand uit zodat Leo helaas nooit een Tour heeft kunnen rijden!!!
Achterste rij: 1. van der Sluis, 2. van der Pluim, 3. Wout Wagtmans (nieuwe kampioen van Nederland achter de motor), 4. Piet van Est, 5. Mies Stolker, 6. Frans Mahn, 7. Daan de Groot, 8. Jaap Kersten, 9. Leo (Broer) van den Brand,
Voorste rij: 1. Jaap Huissoon, 2. Jos Roks, 3. Kees Pellenaars, 4. Piet Damen, 5. Jo de Roo, 6. Wim van Est.

Wielersport Algemeen 07.jpg

Cor van Engeland
Behaalt de 1e prijs bij de junioren tijdens de Schijndelse wielerronde van 12 juni 1953
1e prijs tijdens het militair Nederlands kampioenschap december 1953
1e prijs in Dwars door Gendringen

Eind vijftiger jaren ging een groepje wielrenners met wedstrijdlicentie uit Den Dungen en omstreken elke zondagochtend een trainingsrit maken. Het verzamelpunt was bij de Dungense brug. Een van de deelnemers, Wim van Vught, herinnert zich dat de ritten onder leiding stonden van Piet Mutsaars, die destijds in Den Dungen ook wielerrondes organiseerde. "Vreemd eigenlijk dat hij niet op deze foto staat", aldus Van Vught. "We reden altijd een aantal rondjes tussen de Dungense en de Middelrooise brug. Dat was toen een mooi fietsparcours."
Op de foto van links naar rechts: Gerard 'Broer' Hairwassers (Den Dungen), Henk van de Velden (Den Bosch), Theo van Helvoirt (Rosmalen), Wim van Vught (Den Dungen), Thijs van Wijk (Den Dungen), Toon van Hout (Sint-Michielsgestel), Jan Sleutjens (Den Dungen), Adri van Breugel (Sint-Michielsgestel), Cor van Engeland (Schijndel), Jos van de Groenendaal (Sint-Michielsgestel) en Rien van Grinsven (Den Dungen).




Toon van Doleweerd.

L. Doleweerd
5e plaats in Veldhoven april 1952.
Toon van Doleweerd
Oud wielrenner Toon van Doleweerd met de fiets van zijn neef Leo (broer) van den Brand.




















Jos Doreleijers.

Jos Doreleijers
Geboren 19 februari 1913.
Jos Doreleijers in wit shirt en met pet op.
















Jos Mutsaars (rechts met microfoon).

Jos Mutsaars
Heeft jarenlang, t/m 1969, als speaker wedstrijden verslagen, waarna hij nog jarenlang als jurylid actief was.












Andre Gevers.

Andre Gevers.
Geboren 1952.
Andre Gevers, 1975 wereldkampioen op de weg voor amateurs, Mettet.
Vanaf 1971 actief als nieuweling en van 1971 t/m 1975 amateur bij o.a. bij Wielerploeg Jan van Erp.
Prof vanaf 1976 t/m 1983 o.a. bij de Lejeune BP ploeg en 1978 TI-Raleigh ploeg.
1975 1e in Omloop van de Baronie
1975 1e WK op de weg, amateurs, Mettet (B)
1975 1e in Seraing-Aken-Seraing
1975 1e in 3e etappe deel a Ronde van Noord-Holland, Den Helder
1975 1e in 9e etappe deel a Olympia´s Tour, Nibbixwoud.
1976 1e in 3e etappe Ronde van Nederland, Budel.
1976 1e in 3e etappe deel b Circuit Cycliste de la Sarthe, Coulaines (Fr)
1976 1e in 3e etappe Tour d’Indre-et-Loire, Tours (Fr)
1977 1e in Arendonk(B)
1977 1e in 3e etappe Circuit Cycliste de la Sarthe (Fr)
1978 1e in Duffel (B)
1979 1e in Koersel (B)





Henk Mutsaars.
Jan van Erp (L) en Henk Mutsaars (R) met de "J. van Erp Trophee" 1978.

Henk Mutsaars.
Geboren 1953.
Begint in 1969 met wielrennen. Was geen sprinter, maar moest het hebben van de zwaardere koersen (wind) waardoor kleinere groepjes ontstonden.
Vanaf 1972 opgenomen in de wielerploeg Jan van Erp die hij in 1978 verliet om voor de Driessen stoffen ploeg te gaan rijden.
Vanaf 1 juli 1980 t/m augustus 1983 prof in kleinere criteriumploegen. Vanaf 1 juni 1986 t/m mei 1989 weer amateur in het shirt van de WVS Wieler Vereniging Schijndel
1975 1e in 11e etappe Milk Race, Morecambe (GBR)
1977 1e in 1e etappe deel b Ronde van Noord-Holland, Alkmaar
1978 1e in Eindklassement Ronde van Noord-Holland
1978 1e in Trofee Jan van Erp
1978 1e in Ronde van Drenthe
1979 1e in 5e etappe Olympia´s Tour Dieren
1980 1e in Ronde van Drenthe
1983 1e in Kruiningen






Nieuwsfeitjes[bewerken | brontekst bewerken]

De Schijndelse Krant 18 juni 1954
Pech achtervolgde Leo van den Brand in Ronde van Limburg.
Het zit Leo van den Brand de laatste weken niet mee.
Zondag j.l. in de ronde van Limburg kwam hij met een 12 tal renners toen zij een voorsprong hadden op het peloton van 2 minuten voor een gesloten overweg te staan. Maar dit was nog niet alles. Toen op een 50 tal km voor het einde de slag viel en hij in de voorste gelederen goed meeging reed hij een lekke band. Alzo kon Leo zich bij aankomst in Maastricht niet bij de eerste melden.
a.s. zaterdag en zondag resp. 19 en 20 juni 1954 neemt van den Brand deel aan de ronde van het IJsselmeer. Een tweedaagse etappewedstrijd. Het vertrek wordt in Amsterdam gegeven. De renners gaan dan naar de kop van Noord Holland om vervolgens via de Afsluitdijk Friesland te bereiken, vervolgens naar Meppel in Drente waar de eerste etappe eindigt. Vanuit Meppel gaat het zondags naar Amsterdam. Heel sportminnend Schijndel wenst hem veel succes in deze zware cours.
Verder kunnen we thans mededelen dat hij ook op 4 juli a.s. zal deelnemen aan de Ronde van schijndel.

De Schijndelse Krant 18 juni 1954
Ronde van Schijndel.
Na de natte bedoening in Den Dungen hoopt de Wielerclub De Meierij op meer medewerking van de weergoden op 4 juli a.s. wanneer zij in onze gemeente de klassieke ronde voor amateurs en nieuwelingen hoopt te organiseren.
Het getal der deelnemende nieuwelingen is reeds volgeboekt en bij de amateurs stromen de inschrijvingen bij het secretariaat binnen.
Naast de leden der club zelve heeft o.a. ingeschreven Martien Cuijten uit Mierlo, kampioen van Noord Brabant en Bertus Luijten uit 's-Gravenland die dit seizoen reeds een achttal wedstrijden wist te winnen.
4 juli a.s. Wielersportdag voor Schijndel, houdt u er rekening mee.

De Schijndelse krant 10 augustus 1956
Leo van den Brand heeft in de ronde van Chaam zich zeer goed geweerd. Daar werd gemiddeld 43 km per uur gereden en Leo wist zich bij de eerste 5 te plaatsen. Jammer dat Leo een paar lekke bandjes reed en daardoor de strijd moest staken.
Zondag jl. heeft Leo van den Brand in de internationale wedstrijd in 't Plantsoen van Den Bosch meegereden waar het hem beter voor de wind ging. Er werden vele uitlooppogingen gedaan maar steeds was Leo in de kopgroep te vinden. Eenmaal heeft Leo van den Brand ook een uitval gedaan met Bergmans en Wies van Dongen maar ook die werd teniet gedaan, Toch heeft Leo een zeer goede wedstrijd gereden bij die grote cracks van Europa. Hij wist zich als 18e te plaatsen

De Schijndelse krant 10 augustus 1956
Onder geweldige belangstelling werd zondag de jaarlijkse wielerronde van Den Bosch verreden waaraan een drietal Schijndelse renners deelnam.
Om 1 uur vertrokken een zestigtal amateurs waaronder 4 Duitsers en 2 Zwitsers voor een wedstrijd van 80 km. Reeds in de eerste ronde had Wim Verstraaten met pech te kampen en moest noodgedwongen het strijdperk verlaten.
Cor van Engeland die schitterend 2e werd schijnt zijn goede vorm teruggevonden te hebben.
Het heeft niet veel gescheeld of Cor had zijn tweede overwinning dit seizoen binnen gehad, maar er komen nog meer wedstrijden: Boxtel-Uden-Schijndel en St. Michielsgestel. En hiervan kan soldaat van Engeland, mits hij zijn vorm bewaard en zich goed op de wedstrijd concentreert, er een van winnen.
Om 3 uur vertrokken de professionals en onafhankelijken voor een wedstrijd van 120 km. Behalve de volledige Tour de France ploeg verschenen er al de prominente Nederlandse profs en onafhankelijken aan de start, alsmede de Zwitser Hugo Koblet. Leo van den Brand ging in deze wedstrijd goed mee, maar toen de eigenlijke slag viel, miste hij de bus.
Had Leo het spel dat hier gespeeld werd niet goed door?? Het ging immers tussen de tourploeg en de rest van Nederland. Toen de strijd tussen deze 2 machten in alle hevigheid ontbrandde verkeerde Leo in het achterste gedeelte van het peloton, en toen was het te laat.
Een volgende keer beter Leo.

De Schijndelse Krant 17 augustus 1956
Jaap Bruggekamp, Pieter de Jong en Leo van den Brand waren de drie grote figuren in de ronde van de jaarlijkse wielerronde van Oudenbosch. Halverwege de wedstrijd die ging over 100 km namen zij over de rest van het totaal verbrokkelde peloton zo'n grote voorsprong dat zij niet meer waren te achterhalen. De rest van de in de cours gebleven renners liepen minuten achterstand op, in bovengenoemd drietal.
Bravo Leo, dat was tenminste weer eens ouderwets van leer trekken.
Cor van Engeland bezette vorige week donderdagavond in de ronde van Gorinchem een goede 6e plaats achter de Nijs, Niesten, Geldermans, de Ruijter en Swaneveld. Al deze amateurs hebben een goede naam, vooral Coen Niesten die ons land zal vertegenwoordigen op de wereldkampioenschappen in Kopenhagen.

De Schijndelse Krant 24 augustus 1956
De wielerronde van Dussen, de woonplaats van Tour de France renner Leo van de Pluim, is geëindigd in een overwinning voor Gerrit Schulte.
Onze dorpsgenoot Leo van den Brand eindigde in dit sterke veld op de 14e plaats.