Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Videoclub Schijndel

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

VIDEOCLUB SCHIJNDEL

Logo 2 VCS.jpg

In 1990 kwamen er in de winkel van Frans Keetels aan de Molenstraat diverse klanten die geïnteresseerd waren in de aanschaf van een videocamera en alles wat daar bij hoort.
Vele malen werd er gevraagd of er geen mogelijkheid was om iets meer te leren over het filmen met een videocamera.
Met tussenkomst van Frans Keetels vonden 5 personen zich bereid om een bijeenkomst te organiseren waar de belangstelling gepeild zou worden.

Het waren onderstaande personen die na een geslaagde belangstellingsavond (8 februari 1991) in de Beemdhut aan de Kerkendijk besloten een vereniging op te richten en het bestuur te vormen:

Toon Jurriëns, Jan Lomans, Henk Helsdingen, Joop Santegoeds en Herman Huisman.

De vereniging organiseerde avonden waarbij het motto gold: Leden leren leden. De leden hadden de mogelijkheid om zich op de clubavonden aan te sluiten bij beginners of gevorderden.

Op vele club-avonden werden theoretisch en praktische vaardigheden bijgebracht. Een hele grote bijdrage werd geleverd door Peter van der Klink, die op een zeer kundige wijze de leden dit alles bijbracht. Hij werd bijgestaan door Joop Santegoeds en Henk Helsdingen.

De vereniging organiseerde ook activiteiten om nog beter geïnformeerd te raken.

Men ging met de bus naar de Firato in Amsterdam om het nieuws op videogebied te bekijken.

Er werden gastsprekers uitgenodigd die over uitlopende onderwerpen de leden informeerden. In 2000 werd er voor de leden een filmavond georganiseerd in het City Theater. Men kon kijken naar de film Mariken van Nimwegen. De week erop werd de tot standkoming van de film uitgelegd door Andre van Duuren. Hij was de regisseur van de film en gaf een mooi beeld van hoe een film tot stand komt.

Er werd een reclamefilm gemaakt voor Camping-sport de Wit, waarvoor als dank een nieuwe videorecorder werd ontvangen.

Er werd geleerd om met meerdere camera's een evenement in beeld te brengen. De grote oefening van de EHBO-vereniging aan de Ambachtstraat was daar een mooi voorbeeld van.

Vele leden hebben een bijdrage geleverd aan de Lokale Omroep Schijndel, die toen net begonnen was met het maken van televisie-uitzendingen.

Er werden toneelvoorstellingen gefilmd.

De leden namen deel aan filmfestivals waarbij er mooie prijzen werden behaald. De vereniging organiseerde zelf ook een filmfestival in 't Spectrum, waar een grote groep videofilmers uit voornamelijk Brabant hun film presenteerde voor een vakkundige jury.

Naarmate de filmmontage mogelijkheden steeds meer van apparatuur naar softwareprogramma's op de computer ging, konden de leden steeds meer thuis hun beelden monteren en kwamen er minder leden naar de clubavonden. Ook de ongekende mogelijkheden van internet droegen ertoe bij dat de leden van de vereniging uiteindelijk in 2022 besloten om de vereniging op te heffen vanwege het steeds kleiner wordende ledenaantal. Na 31 jaar kwam er een einde aan de Videoclub Schijndel.

Film.[bewerken | brontekst bewerken]

Film Magie 2003

Film Jansenpark

Film Dierenparken in Schijndel