Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Lokale Omroep Schijndel

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Lokale Omroep Schijndel[bewerken | brontekst bewerken]

27 mei 1986: door de stichting lokale omroep Schijndel in oprichting wordt bij het ministerie een kabelzendvergunning aangevraagd.
1 september 1986: notaris Van Haaren passeert de oprichtingsakte van de Stichting Lokale Omroep Schijndel.

LOS logo.jpg

4 september 1986: de gemeente Schijndel geeft de vereiste representativiteitsverklaring af ten behoeve van de aan te vragen kabel-zendvergunning.
18 november 1986: de Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur verleent de vergunning voor het overbrengen van programma's door middel van een antenne-inrichting van de gemeente Schijndel.
19 november 1987: de gemeenteraad van Schijndel stelt zich garant voor de aflossing van een renteloze geldlening van f. 15.000,--.
21 december 1987: met de gemeente Schijndel als kabelexploitant wordt een overeenkomst gesloten tot medegebruik van de centrale-antenne-kabelinrichting tot 31 december 1993.
6 maart 1988: het bestuur van de Meierijse Muziekschool stemt in met het op huurbasis ter beschikking stellen van de magazijnruimte voor studiogebruik.
17 maart 1988: de leningsovereenkomst, groot f. 15.000,-- met de Stichting Eikeboom wordt getekend.
1 mei 1988: de eerste experimentele zondagmorgen-uitzending vind plaats.
4 september 1988: een kleine studio in het Hertog Jancentrum wordt geopend. Een studio die met zelfwerkzaamheid is gerealiseerd. Kosten f. 28.000,--.
1 december 1988: de in gang gezette sponsormailing heeft geleid tot een bijdrage van ruim f. 5.000,--.
1 mei 1989: een jaar na de eerste experimentele uitzending blijkt dat vooral zeer veel verenigingen gebruik maken van de LOS-uitzendingen. De veelheid van thema's bij de LOS, op haar initiatief en/of verzoek opgepakt, geeft in absolute zin aan dat er sprake is van een breed maatschappelijk draagvlak.
1 september 1989: uitbreiding van maandelijkse naar veertiendaagse uitzendingen, die wekelijks zal worden uitgezonden: de eerste keer actueel, de tweede keer een herhaling.
1 februari 1990: het bestuur stelt een etherfonds in.
15 mei 1990: de ethervergunning wordt aangevraagd.
1 september 1990: uitbreiding naar zaterdagmiddag-uitzendingen van 17.00 tot 20.00 uur.
1 september 1991: etherzender gekocht en geplaatst in oktober 1991.
1 december 1991: de muzieklijn is gerealiseerd.
15 december 1991: officiële ingebruikneming etherzender.
1 januari 1992: nieuwe programmering afgestemd op de nieuwe mogelijkheden.

ZONDAG 1 MEI 1988: EERSTE RADIO-UITZENDING LOKALE OMROEP SCHIJNDEL

Toespraak voorzitter Theo Jansen op 1 mei 1988.

Luisteraars.
Zondag 1 mei 1988 zal de geschiedenis van Schijndel ingaan als een bijzondere dag. De eerste radio-uitzending, verzorgd door dorpsgenoten, is via de kabel, in uw huiskamer te ontvangen.
Zo'n zes jaar zijn een aantal mensen er al mee bezig. Theoretische en technische kennis waren voldoende vergaard, doch de financiële middelen ontbraken om deze radio-uitzendingen te realiseren.
Gelukkig gaf stichting "De Eikeboom" een groot startbedrag, met daarnaast een renteloze lening en de gemeente Schijndel heeft, via een garantiestelling, het hare bijgedragen.
De Rabobank gaf ongevraagd een gift en deken Van den Brand zei een bedrag toe namens de 4 plaatselijke parochies, die samenwerken in de Interparochiële Vereniging.
Daarnaast danken wij ook onze tientjesleden voor hun donaties.
Luisteraars, u hoort het resultaat: de lokale omroep Schijndel is in de lucht en het is aan u om hem in de lucht te laten! Een werkgroep o.l.v. Thom Dissel, krijgt steun en advies van de programmaraad en deze programmaraad is samengesteld uit plaatselijke personen, die de gemeenschap vertegenwoordigen in al haar geledingen.
Geleidelijk aan willen we de zendtijd gaan uitbreiden, maar zonder uw medewerking is dat onmogelijk. Daarom doen wij een beroep op u, om naar vermogen, dit Schijndels initiatief te steunen.
Deze lokale omroep biedt de Schijndelse gemeenschap vele mogelijkheden om mensen meer te betrekken bij het plaatselijke gebeuren, hetgeen ongetwijfeld gezelligheid, maar vooral de saamhorigheid zal bevorderen.
Middels dit medium is het mogelijk om in het bijzonder zieken, mindervaliden en bejaarden te bereiken en ook dezen te laten luisteren naar activiteiten, toestanden en verhalen van Schijndels heden en verleden.
Verenigingen, instanties enz. enz. geeft het gelegenheid om hun belangen te behartigen. Kortom, kansen te over om met dit communicatiemiddel belangrijke bijdragen te bieden aan de Schijndelse bevolking.
Schijndel aan u, om uw lokale omroep te laten leven tot in lengte van jaren!