Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Verhoevenlaan

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Verhoevenlaan[bewerken | brontekst bewerken]

Raadsbesluit 14 oktober 1977.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Verhoevenlaan.
Voor meer details klik hier.
Verhoevenlaan.
Voor meer details klik hier.

Thans is begonnen met de aanleg van straten in het kader van de uitvoering van het bestemmingsplan De Borne. Mede om de nagedachtenis aan burgemeester Mr. A.Th.J.H. van Tuijl levendig te houden zouden aan de straten in het onderhavige gebied de namen van de Schijndelse burgemeesters gegeven kunnen worden. Ook uit historisch oogpunt is het van belang dat de namen van de Schijndelse burgemeesters niet verloren gaan. Deze straat is de meest riante en belangrijkste straat van het onderhavige plan.
Wilhelmus Verhoeven geboren te Schijndel op 3 maart 1811 was burgemeester van 1844 tot 1874.
In 1859 werd hij tevens benoemd tot burgemeester van Dinther.
Hij werd ontslagen bij Koninklijk Besluit van 24 juni 1874.
Hij overleed na 1883 vermoedelijk te Geldrop.

Nader onderzoek heeft opgeleverd dat de heer Verhoeven is overleden te Geldrop op 16 december 1890 op negenenzeventig jarige leeftijd.

Aanvullende informatie[2][bewerken | brontekst bewerken]

Een fraaie groene en rustige woonstraat aan de rand van de bebouwing die een verbinding vormt tussen de Gemondseweg en de Meijgraaf. Fraaie populieren bepalen het beeld en wellicht zijn nergens meer nestkastjes te vinden dan hier. Deze mooie straat draagt de naam van Willem Verhoeven, die van 1844 tot 1874 burgemeester van Schijndel was en tussendoor ook nog dit ambt bekleedde in Dinther. Een man van aanzien zo lijkt, maar er is nog een appeltje met deze schavuit te schillen. Dankzij de speurzin van Harry Schreurs van de Schijndelse heemkring, kost dat geen moeite. In vier edities van het heemblad Rond die Cluse uit 2003 en 2004, maakt Schreurs melding van de financiële malversaties van deze man, die daarbij alle schuld doorschoof naar de toenmalige gemeenteontvanger Nicolaas Buenen. Een paar citaten uit het verhaal van Schreurs kunnen niet achterwege blijven. De Commies van de Provinciale Griffie merkt in de zaak Verhoeven op: "De ontvanger Buenen staat wat geschiktheid betreft zeker niet beneden het peil waarop gemeenteontvangers in deze provincie in het algemeen staan. Hij is waarheidslievend en staat financieel als solide bekend". Op 4 april 1874 krijgt de minister van Binnenlandse Zaken een uitgebreid rapport waarin duidelijk gemaakt wordt dat de burgemeester de hoofdschuldige is bij alle fouten en verdwenen gelden die in de gemeentelijke administratie zijn geconstateerd. Verhoeven wordt twee maanden later ontslagen. Vóór tot het ontslag van de burgemeester over te gaan, wordt de Minister eraan herinnerd dat "de heer Verhoeven én als ambtenaar én als burger vroeger een onbesproken reputatie had en lid was van Provinciale Staten". Of hij inderdaad is berecht, is nergens terug te vinden. Wellicht ergens onder een vloerkleed. Schreurs beeindigt zijn onderzoek met: "Of hij (Verhoeven) het verdiend heeft dat er in Schijndel een straat naar hem vernoemd werd, waag ik te betwijfelen."

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 9 mei 2013