Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Papaverstraat

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Papaverstraat[bewerken | brontekst bewerken]

Raadsbesluit 12 januari 1962.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Papaverstraat.
Voor meer details klik hier.
Papaverstraat.
Voor meer details klik hier.

In het uitbreidingsplan Boschweg Noord Oost zijn 48 woningwetwoningen in aanbouw.
In verband daarmee bestaat grote behoefte aan namen voor de wegen waaraan die woningen worden gebouwd.
Zoals dat in het verleden in het uitbreidingsplan Hoevenbraak is geschied, is het raadzaam om nieuwe stratencomplexen namen te geven welke een snelle oriëntatie mogelijk maken zoals bijvoorbeeld namen van bloemen, vogels, zeehelden enzovoorts. Om een dergelijke oriëntatie nog te vergemakkelijken, zou het de voorkeur verdienen om een alphabetische volgorde in de nieuw aan te leggen straten in een bepaald plan aan te houden.
Wil men dit laatste verwezenlijken dan is het nodig om alle geprojecteerde straten in een bepaald plan een naam te geven. Het college meent ten opzichte van het plan Boschweg Noord Oost hierin vrij goed geslaagd te zijn.
Als uitgangspunt zijn de namen van bloemen aangehouden.
Men moet er daarbij rekening mee houden dat de namen algemeen bekend en goed verstaanbaar zijn en dat de namen onderling voor wat betreft de klank betreft geen aanleiding kunnen geven tot verwarring.
Ook zal het aanbeveling verdienen dat de namen door een ieder gemakkelijk geschreven kunnen worden.
Lettende op het adresseren van de ingezetenen langs mechanische weg (de ponskaarten) is het weer gewenst om de namen kort te houden.

Raadsbesluit 23 februari 1973.[bewerken | brontekst bewerken]

De Papaver en de Klaproos behoren tot de plantenfamilie van de Papaverachtigen. Aangezien in deze familie niet veel namen voorkomen, die gebruikt kunnen worden als straatnamen hebben de vier zijstraten ten zuidwesten van de Papaverstraat de namen van Ranonkelachtigen. Tot deze plantenfamilie behoren de Clematis, de Anemoon, de Ranonkel en de Boterbloem.

Aanvullende informatie[2][bewerken | brontekst bewerken]

De Papaverstraat is zo'n beetje de "Hoofdstraat" van Boschweg Noordoost. De weg vormt de verbinding tussen de Floralaan aan de ene kant en de Leliestraat aan de andere zijde. De entree bij de Floralaan wordt gemarkeerd door een van de oudere kunstwerken in Schijndel: de Liggende stier van Hans Sassen uit 1978. Opvallende verschijningen in de straat zijn verder sociaal cultureel centrum De Kajuit, weliswaar met de voordeur aan de Houtstraat, maar duidelijk in beeld vanuit de Papaverstraat, en basisschool De Vossenberg, een school die haar naam dankt aan Mies Vervoort. Overigens lijkt de school hier zijn langste tijd te hebben gehad. De plannen om deze samen met 't Kwekkeveld onder te brengen in een nieuw educatief basiscentrum lijken binnen afzienbare tijd realiteit te worden. De straat ontleent zijn naam, zoals alle andere straten in de wijk, aan een bloem: de papaver, ook wel klaproos genoemd als het gaat om de kleine variant. Papaver levert niet alleen maanzaad voor de broodjes van de bakker, maar wordt elders in de wereld vooral geteeld omdat het melksap van de plant de grondstof is voor opium. Jac. van Looy (1855 - 1930) geeft een lyrische beschrijving van de bloem in Papaverbed. Hieronder een strofe uit het lange gedicht: Blozend als een jongenswang/Meisjesmond en rood als 't bang/Ruisend karmozijne.../Op hun hoge stelen prat/Met hun diep verscholen schat/Lonken zij als wijnen. De klaproos, in het Engels "poppy" geheten, is het symbool geworden van de soldaten die sneuvelden in de Eerste Wereldoorlog. Deze bloemen bloeiden overvloedig op de slagvelden rond Ieper. De klaproos is immers een pioniersplant waarvan de zaden lang hun kiemkracht behouden, een plant die overal als eerste opkomt. Beroemd is het gedicht van de Canadese John Mc Crae, dat als volgt begint:
In Flanders' fields the poppies blow, between the crosses row on row

Bewoners van de Papaverstraat in 1967[3]:[bewerken | brontekst bewerken]

De Papaverstraat behoorde bij de Parochie Boschweg.

Nr. Voornaam Tussenvoegsel Achternaam Opmerking
6 Joh. A.F. Verhagen
8 Joh. Th. van Alebeek
10 Joh. M. van Breugel
12 Mart. M. van Thiel Wed. den Otter
14 Henr. M. Merks
16 Ant. van Uden
18 Geert. de Kraaij Wed. van Engeland
18 Corn. L.M. van den Berg Inwonend
20 Petr. W. van den Dungen
22 Gijsb. van den Oetelaar
24 Henr. J. van Houtum
26 Wilh. C. van Houtum
28 Johan van Schijndel
28 Guil. E. Odekerken Inwonend
30 Petr. H. Brus
32 Henr. Venrooij
34 Ant. J. van Houtum
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 11 november 2010
  3. Huisnummerregister Schijndel 15 april 1967 (BHIC 4514/4515)