Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Michiel Marie Muijshondt (1909 - 1982)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Michiel Marie Muijshondt
Persoonsinformatie
Volledige naam Michiel Marie Muijshondt
Geboorteplaats Baesrode (B)
Geboortedatum 7 september 1909
Overl.plaats Schijndel
Overl.datum 14 juni 1982
Partner(s) Maria Francisca van der Velden
Beroep(en) fabrieksarbeider
Bidprentje Michel Marie Muijshondt (1909 - 1982).jpg

Maria Francisca van der Velden (1906 - 1995).jpg

Michiel Marie Muijshondt (1909 – 1982)[bewerken | brontekst bewerken]

Michiel Marie Muijshondt werd geboren op 7 september 1909 in Baesrode (B), zoon van Petrus Josephus Muijshondt geboren rond 1873 in Vilvoorde (B) van beroep meesterknecht en Joanna Catharina Beckers geboren rond 1875. Michiel, van beroep fabrieksarbeider, overleed op 14 juni 1982 in Schijndel.

Michiel Marie Muijshondt trouwde op 16 juli 1931 in Schijndel met Maria Francisca van der Velden.

Maria Francisca van der Velden werd geboren op 1 juni 1906 Schijndel (Heikant), dochter van Johannes van der Velden geboren in Schijndel (1875 – 1938) van beroep hoepelmaker en Johanna Maria Zwanenberg geboren in Heeswijk (1864 – 1918), als eerstgeborene in een gezin met twee kinderen. Maria overleed op 13 augustus 1995 in Schijndel.

Kinderen uit het huwelijk van Michiel en Maria:

  1. Johannes Michael Maria (Jan) werd geboren op 14 mei 1931 in Heerlen, trouwde met Antonetta van Zandbeek. Jan overleed op 17 mei 1996 in Schijndel.
  2. N.N. kind werd dood geboren op 29 juli 1932 in Schijndel.
  3. Paul getrouwd met Mariëtte Schellekens.
  4. Johanna Maria werd geboren rond 25 mei 1942 in Schijndel, overleed op 25 juni 1942 in Schijndel.

Gouden bruiloft Michiel Marie Muijshondt en Maria Francisca van der Velden[1][bewerken | brontekst bewerken]

De heer en mevrouw M. Muijshondt – van der Velden hopen op donderdag 16 juli 1981 met hun 7 kinderen, aangetrouwde kinderen en 15 kleinkinderen hun gouden bruiloft te vieren. Sedert anderhalf jaar woont het echtpaar in het Mgr. Bekkershuis, nadat zij hun huis aan de Sint Servatiusstraat om gezondheidsredenen moesten verlaten. Als ze uit het raam kijken nu, kunnen ze nog net de voordeur zien van de woning, waar zij het grootste deel van hun huwelijk hebben gewoond.
De heer Muijshondt is vanaf 1929 vanuit België naar Nederland gekomen, maar de Belgische nationaliteit heeft hij altijd gehouden. Hij vond geen reden om Nederlander te worden, hoewel men bij Jansen de Wit graag de zaak voor hem in orde wilde maken. 38 Jaar lang werkte de gouden bruidegom als mecanicien bij de sokkenfabriek waar hij chef van de E.C. Breierij was. Helaas maakte zijn gezondheid dat hij in 1968 voor halve dagen ging werken en in 1973 er helemaal mee ophield.
Verschillende Schijndelse verenigingen hebben zeer goede herinneringen aan de heer Muijshondt; hij was namelijk jarenlang voorzitter van de duivenvereniging de “Luchtbode” en nu is hij hiervan nog erevoorzitter. Duivenhouden was een hobby van hem, maar handboogschieten eveneens; hij schoot altijd een best partijtje mee en ook van de Koninklijke Handboogschutterij Amicitia werd hij voorzitter gedurende ongeveer 8 jaar. Vissen mocht de heer Muijshondt ook erg graag doen, maar hieraan kwam een einde, toen zijn visboot in Empel werd gestolen. Als groot liefhebber van tuinieren had hij een prachtige kas gebouwd, waar druiven en tomaten werden gekweekt, maar helaas verboden de doktoren hem alle inspannende dingen, zodat ook hieraan een eind kwam. Drukkerij Van de Wiel heeft in de oorlogstijd nog van het vakmanschap van de heer Muijshondt kunnen profiteren, als er reparaties moesten worden gedaan.
Mevrouw M. Muijshondt – van der Velden heeft altijd haar handen vol aan het drukke huishouden, maar handwerkt nu nog graag en veel. Prachtige gobelin kussens sieren de gezellige kamer in het Bekkershuis.
Het echtpaar verheugt zich erg op de 16e juli want dat betekent een weerzien met alle kinderen en kleinkinderen. Uit België en Canada komen de zoons met hun gezinnen over om het gouden feest te vieren.
’s-Morgens om 10.00 uur worden de bewoners van het Bekkershuis en de huisjes verwacht in de grote zaal. Om half drie is in de kapel een H. Mis, terwijl om half drie de receptie voor de genodigden en familie is. De hele dag zal er worden gefeest in het Bekkershuis.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndels Weekblad 10 juli 1981