Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Lange Hegghe

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Lange Hegghe[bewerken | brontekst bewerken]

Besluit burgemeester en wethouders 3 juni 2003.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Lange Hegghe.
Voor meer details klik hier.
Lange Hegghe.
Voor meer details klik hier.

Langvormig perceel dat met de lange zijde aan een weg is gelegen, waarlangs een heg was geplant.
Heg is ook “land begroeid met laag houtgewas”.

Aanvullende informatie[2][bewerken | brontekst bewerken]

Anders dan de naam doet vermoeden, gaat het hier om een heel jong straatje in Schijndel. Pas deze eeuw werd het aangelegd als onderdeel van een inbreidingsplannetje, dat met een haakse bocht de Akkerstraat verbindt met de Sint Servatiusstraat. De huizen hier zijn gebouwd in de heersende retrostijl die past bij de schaal van deze weg. En dan de naam. Lange Hegghe, de lange heg in het hedendaagse spraakgebruik. Uiteraard is Henk Beijers degene die hier uitleg over kan geven. Hij was trouwens ook de man die de gemeente de naam aanreikte toen de weg zijn identiteit moest krijgen. In het Schijndelse Landschap geeft Beijers aan hoe in deze omgeving ooit een perceel lag dat met deze naam werd aangeduid. De naam komt overigens ook elders in Schijndel voor. Veelal gaat het om langwerpige percelen, waarbij het grondstuk de naam heeft gekregen van de haag die het omheint of afscheidt van andere percelen.
Hagen vormen een bijzonder fenomeen, ze zijn er in alle soorten en maten. Voor de komst van het prikkeldraad was een haag van bomen en struiken dé manier om een terrein af te schermen. In deze hagen is vaak een grote rijkdom aan planten en dieren voorhanden. De mooiste haag van Schijndel is te vinden aan de Pompstraat en de Pastoor van Erpstraat: de monumentale haag van haagbeuken die de kloostertuin beschermt tegen inkijk van buiten.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 11 augustus 2011