Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Koninklijke Harmonie Sint Cecilia

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Koninklijke harmonie St. Cecilia.[1][bewerken | brontekst bewerken]

De harmonie gaat een nieuwe periode tegemoet.
23 Jaar heeft Frans Schoenmakers, een geboren en getogen Schijndelaar, de dirigeerstok gehanteerd.
Tijdens het nieuwjaarsconcert heeft hij afscheid genomen als dirigent van de Koninklijke. Frans geeft een groots korps door aan zijn opvolger.

Groots is de Schijndelse Harmonie niet altijd geweest. In het jubileumboekje van 1955 (honderdjarig bestaan) lezen we dat het in 1896 weer mis is met de Harmonie. Oorzaak: slecht bezoek van de concerten, terwijl een ander gezelschap volle zalen trekt. Men wil proberen via uitvoeringen in combinatie met toneel het bezoekersaantal op te schroeven. Met de financiën gaat het blijkbaar ook slecht. Hieraan willen negen Schijndelse burgers wat doen en zij leggen f 95,- bij elkaar. Helaas zit de Harmonie in 1898 weer zonder geld!

Maar... Op donderdag 2 maart 1916 schrijft de Provinciale Noordbrabantsche en 's-Hertogenbossche Courant:

“Gisteren gaf onze Harmonie Cecilia een winterconcert in de zaal van den heer E. van Rooij. De muziekstukken werden als gewoonlijk zeer verdienstelijk uitgevoerd. Maar er was dezen keer eene andere reden, die de groote zaal zoo vol pakte. Uit de werkende leden van Cecilia had zich een toneelclub gevormd, die hedenavond voor het voetlicht zou treden. Met veel bijval werd gegeven “De fratsen van Manus ” en de “Electrische Centrale”. De rollen bleken goed verdeeld, want ze werden onberispelijk weergegeven en het luide, langdurig applaudisseeren was voor de jeugdige dilettanten het bewijs, dat hun eerste optreden gewaardeerd werd. De Harmonie heeft de honoraire leden een kostelijken avond bezorgd.
Harmonie Sint Cecilia.
Voor meer details klik hier.

Namen gezocht[bewerken | brontekst bewerken]

Gelukkig is de historie van harmonie Sint Cecilia in het verleden meerdere keren beschreven en voorzien van foto´s. Jammer is echter dat bij de meeste foto´s de namen veelal ontbreken. We proberen de ontbrekende namen te achterhalen en vast te leggen. Herkent u mensen op een van onderstaande foto’s en weet u hun namen?

Omdat het oude vaandel uit 1886 dringend aan vervanging toe was en de harmonie sinds 1914 ook een kerkelijke harmonie was, waren deze twee redenen aanleiding voor de pastoor om een nieuw vaandel te schenken. Dit vaandel werd door pastoor H.J.M. Donders van de Sint Servatiusparochie centrum op zondag 1 mei 1921, na het Lof plechtig overgedragen aan bestuur en leden van de harmonie.

De foto toont harmonie Sint Cecilia met het nieuw vaandel omstreeks 1922 op de binnenplaats van het Patronaat.

Rij A: 1. Toon of Janus ? Voets, 2, onbekend, 3. onbekend, 4. onbekend, 5. onbekend, 6. Toontje Hermes, (timmerfabriek), 7. onbekend, 8. onbekend, 9. ….. Voets ?, 10. ….. Voets ?, 11. onbekend, 12. Martinus van Lier (zoon van C1).

Rij B: 1. onbekend, 2. onbekend, 3. onbekend, 4. onbekend, 5. Janus van Herpen, 6. Jan Hermes (Kerkstraat), 7. onbekend, 8. onbekend, 9. Martinus van Liempd (koster), 10. onbekend, 11. onbekend.

Rij C: 1. Janus van Lier (Pompstraat PTT ambtenaar), 2. GM van Velthoven (bestuurslid harmonie en leraar Kweekschool), 3. onbekend, 4. pastoor Donders, 5. Toon de Hommel, 6. dirigent Piet van Abeelen, 7. gemeentesecretaris F.H. de Bruijn, 8. Toontje Hermes, 9. Harrie Steenbakkers (Toon Bolsiusstraat (39 jaar werkzaam bij Bolsius kaarsenfabriek, onderdirecteur)

Helaas is de foto van matige kwaliteit. Daarom willen we graag de originele foto scannen. Dus mocht iemand daarvan in het bezit zijn, dan horen we dat graag.

Overige afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Heemkundeblad zevende jaargang nummer 1 bladzijden 19 en 20