Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 9 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Johannes van den Dungen (1898 – 1989)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johannes van den Dungen
Persoonsinformatie
Volledige naam Johannes van den Dungen
Roepnaam Hanneske
Geboorteplaats Schijndel
Geboortedatum 2 april 1898
Overl.plaats Schijndel
Overl.datum 2 oktober 1989
Partner(s) Johanna Maria (Janske) van den Dungen
Beroep(en) klompenmaker

bouwvakker
gemeente-ambtenaar
raadslid

Bidprentje Johannes van den Dungen (1898 - 1989).jpg

Johanna Maria van den Dungen (1896 - 1983).jpg

Johannes van den Dungen (1898 – 1989)[bewerken | brontekst bewerken]

Johannes (Hanneske) van den Dungen werd geboren op 2 april 1898 in Schijndel (Heikant), zoon van Kristiaan van den Dungen geboren in Schijndel (1854 - 1936) van beroep landbouwer/ voerman en Ardina Bolwerk geboren in Schijndel (1857 – 1937), als negende kind in een gezin met elf kinderen waarvan er zes vroegtijdig overleden. Hanneske, van beroep klompenmaker, overleed op 2 oktober 1989 in Schijndel.

Johannes van den Dungen trouwde op 23 juni 1921 in Schijndel met Johanna Maria van den Dungen.

Johanna Maria (Janske) van den Dungen werd geboren op 7 september 1896 in Sint Oedenrode, dochter van Lambertus van den Dungen geboren in Sint Oedenrode (1854 – 1928) van beroep klompenmaker en Petronella Verbakel geboren in Heeswijk (1862 – 1938), als vierde kind in een gezin met zes kinderen waarvan er twee vroegtijdig overleden en een dood werd geboren. Janske overleed op 6 februari 1983 in ’s-Hertogenbosch.

Kinderen uit het huwelijk van Hanneske en Janske:

  1. Adrianus Lambertus werd geboren op 14 september 1922 in Schijndel.
  2. Petrus Lambertus (Piet) werd geboren op 28 april 1925 in Schijndel, trouwde met Lamberdina Johanna (Diny) de Jong geboren in Tilburg (1924 – 1998). Piet overleed op 25 december 2001 in ’s-Hertogenbosch.

Gouden bruiloft Van den Dungen – Van den Dungen[1][bewerken | brontekst bewerken]

Het was op 28 juni 1921 dat twee jonge paartjes ter kerke gingen om hun huwelijk kerkelijk te doen inzegenen. En dat gebeurde reeds in alle vroegte en wel des morgens om half 8.
Die twee paartjes waren de broers Johannes en Christianus van den Dungen met hun glunderende bruidjes. Johannes van den Dungen, bij de Schijndelse mensen beter bekend als Hanneske van den Dungen, thans 73 jaar en zijn gouden bruid Johanna van den Dungen, die twee jaar ouder is, zullen op vrijdag 25 juni 1971 (de vrijdag leent zich nu eenmaal beter om te feesten dan de maandag) hun vijftig jarige echtverbintenis herdenken. Beiden zijn nog zeer vitaal en genieten van een zeer goede gezondheid.
De gouden bruidegom stamt uit een gezin van 17 kinderen, bij de gouden bruid was het alle goede dingen in drieën. Hanneske was achtereenvolgens klompenmaker, bouwvakarbeider, daarna gedurende 13 jaar meteropnemer bij het Gemeentelijk Electriciteits Bedrijf (G.E.B.) en na de oorlog portier bij het bureau Wederopbouw. Gedurende 2 zittingsperioden was hij lid van de gemeenteraad als vertegenwoordiger van de toen nog zo geheten Katholieke Arbeiders Beweging (K.A.B.).
Het penningmeesterschap van de bouwvakarbeidersbond was hem gedurende een dertigtal jaren toevertrouwd en bij zijn zilveren feest als zodanig bleek overduidelijk dat hij dit met de nodige accuratesse had gedaan. De dienst Bescherming Bevolking der gemeente Schijndel heeft in hem een verdienstelijk lid. De onderscheidingen voor het 10- en 15-jarig lidmaatschap werden hem door de burgemeester uitgereikt met de daarbij behorende oorkonden. Thans is hij nog een volijverig lid van de B.B. en tezamen met een collega verzorgt hij thans het materiaal en is belast met het in orde houden van het gebouw.
De gouden bruid was voor haar huwelijk en nog een tweetal jaren tijdens haar huwelijk in dienst van de Koninklijke Textielfabrieken M. Jansen de Wit N.V.
Uit het huwelijk van het gouden paar zijn vijf kinderen geboren en sieren 12 kleinkinderen de gouden kroon.
Gastvrijheid siert hun knusse woning aan de Wijbosscheweg. Hanneske heeft daar ook zijn hobby. De kleinveeteelt is zijn liefhebberij en met trots laat hij zijn konijntjes en kippetjes zien.
Dat de buurt zich op deze dag niet onbetuigd zal laten laat zich begrijpen. Als wij goed geïnformeerd zijn bereiden de buurtbewoners het gouden paar een onvergetelijke dag. Ook de Koninklijke Harmonie Sint Cecilia zal die dag van zich doen spreken en het bruidspaar des avonds om plm. half acht een klinkende serenade brengen.
Het feest wordt ingezet met een eucharistieviering in de Sint Pauluskerk op de Hoevenbraak des morgens om 10 uur. Daarna zal het feest worden voorgezet in Hotel Amicitia waar des namiddags tussen twee uur en half vier gelegenheid zal zijn het gouden paar geluk te wensen. En daar kon het nog wel eens druk worden.

Diamanten bruiloft Van den Dungen – Van den Dungen[2][bewerken | brontekst bewerken]

We schrijven 28 juni 1921. In de vroege ochtend van die dag togen Hanneske en Janske ter kerke om in de oude Sint Servaas onder het wakend toezicht van Deken Pastoor Baekers door kapelaan Meijer hun voorgenomen huwelijk kerkelijk te laten inzegenen. De morgenstond heeft goud in de mond, ze trouwden des morgens om half acht. Maar dat goud hebben ze tien jaar geleden al gehaald.
Nu tien jaar later hebben ze de zestig jaar huwelijkstrouw vol gemaakt, want nu op 28 juni 1981 zijn Johannes van den Dungen (83 jaar) en zijn vrouw Johanna van den Dungen (85 jaar) zestig jaar getrouwd en mogen zij de diamanten kroon opzetten. Vijf kinderen (2 meisjes en 3 jongens) werden uit dit huwelijk geboren. Twaalf kleinkinderen en een achterkleinkind zullen zich straks verenigen rond de diamanten kroon van hun grootouders.
We kennen Hanneske het beste als Hanneske van het licht (hij werkte 15 jaar bij het gemeentelijk elektriciteitsbedrijf als meteropnemer-incasseerder), daarna als Hanneske van het Bouwbureau (wederopbouw) waar hij gedurende een vijftal jaren portier was. Maar ook als klompenmaker en tot zijn 65e jaar als bouwvakarbeider heeft hij zijn sporen verdiend. Als een trouw lid van de Bescherming Bevolking werd hij wegens 10- en 15-jarig dienstverband onderscheiden. Als vertegenwoordiger van de toenmalige K.A.B. had hij gedurende twee zittingsperioden zitting in de gemeenteraad. In zijn vakorganisatie de bouwvakarbeidersbond beheerde hij gedurende 30 jaar de bondskas. De Konijnenfokvereniging had in hem gedurende een aantal jaren een ijverig voorzitter.
De diamanten bruid was gedurende een aantal jaren werkzaam op Schijndels Kousenfabriek tot zij als huisvrouw andere verplichtingen kreeg. Beiden zijn lid van de Bond van Ouderen eerst op de Hoevenbraak en thans van het Centrum. Janske maakt nog graag een dansje heeft een zwak voor kienen, terwijl Hanneske de voorkeur geeft aan een tochtje op de fiets. Reizen was hun liefhebberij en ze bezochten vele malen per vliegtuig Spanje en andere landen.
En dit vitale echtpaar gaat nu op 26 juni aanstaande (28 juni is vanwege de zondag minder geschikt) te midden van kinderen en familie het diamanten huwelijksfeest vieren. Om 11 uur zal het feest worden ingezet met een eucharistieviering in de Sint Servatiuskerk waarna de verdere feestdag wordt doorgebracht in café De Lindeboom aan de Toon Bolsiusstraat. Daar zal ook tijdens de receptie van half zes tot zeven uur gelegenheid zijn dit paar met de behaalde mijlpaal geluk te wensen. De buurt zal zich begrijpelijk ook niet onbetuigd laten en de Koninklijke Harmonie Sint Cecilia zal ze ongetwijfeld vele gelukwensen en een zonnige toekomst toewensen en voor straks een echt diamanten feestdag.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. De Schijndelse Krant 18 juni 1971
  2. Schijndels Weekblad 19 juni 1981