Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Henricus Meijer (1878 - 1944)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Henricus Meijer
Persoonsinformatie
Volledige naam Henricus Meijer
Geboorteplaats Nijmegen
Geboortedatum 30 augustus 1878
Overl.plaats Asten
Overl.datum 6 oktober 1944
Beroep(en) kapelaan

pastoor
deken

Henricus Meijer[bewerken | brontekst bewerken]

Henricus Meijer werd geboren te Nijmegen op 30 augustus 1878 en studeerde op het Bisschoppelijk Seminarie te Sint-Michielsgestel. Hij werd op 17 juni 1905 tot priester gewijd door Mgr. Van de Ven.
In 1906 toen de priesternood in België het episcopaat van dat land dwong een beroep te doen op de priesterijver van de geestelijkheid in het Bossche diocees, gaf hij gehoor aan die oproep en werd kapelaan in het dorpje Bever.
Twee jaar later riep Monseigneur Van de Ven hem terug en werd hij kapelaan in het welvarende dorp Schijndel, waar de sociale en zedelijke problemen zijn hele werkkracht opeisen. Op deze post bleef hij 20 jaar lang.
In 1912 werd hij benoemd tot secretaris van de Diocesanen Patronatenbond en in 1928 tot President van de Nationale Nederlandse Bedevaarten, in welke kwaliteit hij duizenden naar Maria’s pelgrimsoord Lourdes geleid heeft en naar de eeuwige stad Rome.
In Lourdes werden zijn verdiensten voor het genadeoord erkend, toen hij benoemd werd tot Chapelain de Notre Dame de Lourdes, waaraan het dragen van de paarse mantilla en sjerp als ereteken verbonden waren.
In 1928 nam hij zitting in het bestuur van de Borromeusstichting te Helmond, afdeling van de vereniging van het R.K. Middelbaar Onderwijs in Noord-Brabant.
In 1927 werd zijn werk in Schijndel verricht, beloond met zijn benoeming tot pastoor-deken te Asten.
Ook hier had de opgroeiende jeugd zijn aparte zorgen, voor zijn zieke biechtelingen stond hij steeds gereed. De liturgie in zijn mooie parochiekerk vierde onder zijn pastoraat hoogtij.
Door missies, misweken en triduüms trachtte hij het geestelijk leven van zijn parochie op te voeren. Het zal hem zwaar gevallen zijn, de parochie in een materieel zo desolate toestand aan zijn opvolger te moeten overgeven. Maar hier tegenover kan hij, vanuit geestelijk standpunt bezien, met gerustheid zijn erfenis hebben achtergelaten.
De Hoogeerwaarde heer H. Meijer is in de nacht van 5 op 6 oktober 1944 om half drie in Asten overleden.

Schijndel, Deken H. Meijer. Vrijdagmorgen, reeds voor de eerste post, verspreidde zich het nieuws van de benoeming van onze eerste kapelaan H. Meijer tot deken en pastoor van Asten.[1]
Wij, Schijndelse inwoners, kennen hem als onze eerste kapelaan, een post die hij ongeveer twintig jaar bekleedde. Wij kennen hem als de intieme raadsman van vele families als de priester, in de betekenis die De Lamartine aan dit woord geeft in zijn werk: Les foyers du peuple. Priester, een woord gauw gesproken, maar een reeks van uren zijn nodig om te overdenken wat al dit woord in zich houdt.
De kalme, waardige priester: geen bloemen en guirlandes en festoenen, maar de rustige weldoordachte daad. De integrale, ongerepte priester, die afstand heeft gedaan van zijn menszijn, die lange reeks van jaren, die hem nog scheiden van het graf. Kan er een mildere roem door mensenmond gesproken worden dan: gij waart priester van uw wijding tot aan het graf. Priester alle ogenblikken en alle uren, priester in alle moeilijkheden, priester door heel uw menszijn? Toch durven wij het in deze omstandigheden ten volle verantwoord, neerschrijven.
Die schone trek, welke zo mooi staat in Bloy, had ook Meijer: hij was een apostel van het absolute: zijn daden gelijst in het zwarte contour van absoluut denken kan Schijndel niet vergeten. Schijndel zal hem en hij zal Schijndel nog lang gedenken.

Ontvangst van deken Meijer te Asten.
Vrijdag arriveerde per auto onze nieuwe deken en pastoor de Hoogeerwaarde heer H. Meijer. De nieuwe herder was vergezeld van de zeereerwaarde heer Donders, pastoor van Schijndel, waar hij ongeveer 20 jaren werkzaam was als kapelaan, alsmede van enige eerwaarde heren geestelijken uit Schijndel. Enz.

Aanvullende informatie:
De bisschop van Den Bosch heeft een Diocesane Jeugdcommissie ingesteld, die leiding zal geven aan de gehele organisatie van de mannelijke jeugd in het bisdom en heeft daarin onder andere tot lid benoemd: H. Meijer, kapelaan te Schijndel.[2]
Door de hoogeerwaarde heer J. Pompen, vicaris-generaal, werden in de vergadering van 3 juni de navolgende eerwaarde heren geïnstalleerd als decanale correspondenten van de Bisschoppelijke propagandacommissie tot bevordering van het Liturgische Leven in het bisdom van ’s-Bosch, waaronder H. Meijer, kapelaan te Schijndel. [3]
Te ’s-Hertogenbosch werd opgericht een Kring Den Bosch van de Diocesane Bond van Jongenspatronaten in het Bossche bisdom. De kring omvat Den Bosch, Son, Vught, Sint-Michielsgestel, Hintham, Schijndel, Sint-Oedenrode, Olland, Zaltbommel en Ammerzoden. Tot voorzitter werd gekozen kapelaan Meijer te Schijndel. [4]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. bidprentje; krantenbericht 1944 (naam krant niet bekend), Het Huisgezin 19 juli 1927 en Het Huisgezin 25 juli 1927.
  2. Nieuwe Tilburgsche Courant 6 mei 1919.
  3. Nieuwe Tilburgsche Courant 8 juni 1914.
  4. Het Centrum 11 april 1924.