Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 9 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Johanna Maria van de Weijenberg (1886 - 1969)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johanna Maria van de Weijenberg
Persoonsinformatie
Volledige naam Johanna Maria van de Weijenberg
Roepnaam Mina
Geboorteplaats Schijndel
Geboortedatum 1 augustus 1886
Overl.plaats 's-Hertogenbosch
Overl.datum 8 november 1969
Beroep(en) werkster
Bidprentje Johanna Maria van de Weijenberg (1886 - 1969).jpg

Johanna Maria (Mina) van de Weijenberg (1886 - 1969)[bewerken | brontekst bewerken]

Johanna Maria van de Weijenberg werd geboren op 1 augustus 1886 in Schijndel (Wijbosch), dochter van Jacobus van de Weijenberg geboren in Dinther (1860 - 1902) van beroep landbouwersknecht/ dagloner en Martina Hagelaars geboren in Schijndel (1859 - 1930), als vierde kind in een gezin met zestien kinderen waarvan er zeven vroegtijdig overleden en drie dood werden geboren. Mina, schoonmaakster op het gemeentehuis, overleed op 8 november 1969 in ’s-Hertogenbosch.

Mina [1] was vrijgezel en een bij iedereen bekend vrouwtje, als zijnde “Mina van ’t gemeentehuis ” ook wel “Mina Weij” genoemd. Ze was van haar 29e tot haar 63e schoonmaakster in het gemeentehuis (1915-1949) Zij was een vreselijk harde werkster en je moest haar daarbij niet in de weg gaan staan. Zij zwaaide als het ware de scepter over het gemeentehuis en het gemeentehuis was dan ook haar huis. Een van haar vaste taken was het stoken van 6 kachels. Na de oorlog liep ze met een kruiwagen door het gebouw (noodgemeentehuis) en dan gooide ze de blokken hout ruwweg op de grond. Eens wilden enkele ambtenaren haar wat helpen door de blokken netjes naast de kachel op te stapelen maar daar moest Mina niets van hebben en gooide ze alle blokken weer door elkaar. Niemand had zich met haar werk te bemoeien!
Mina was bij iedereen graag gezien; als ze jarig was kwamen alle ambtenaren en de zoon en de dochter van burgemeester Janssens haar in het Wijbosch feliciteren. Mina had de borreltjes dan al klaar staan. Ze vergaten haar verjaardag nooit. Bij haar afscheid in 1949 ontving zij de eremedaille in brons verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau. Mina bleef tot aan haar dood in het stamhuis (Zandkantsestraat 60, nu Loosbraak) van de familie wonen, maar kwam echter te overlijden in het ziekenhuis in Den Bosch.

Koninklijke onderscheiding [2][bewerken | brontekst bewerken]

Mejuffrouw Van de Weijenberg is als werkster ten gemeentehuize in dienst getreden op 10 april 1915. Zij is onafgebroken in dienst geweest tot 15 oktober 1949. Haar werk heeft zij tot volle tevredenheid steeds ambitieus en vol zorg verricht.
In 1949 ontving zij de eremedaille in brons verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau.

Krantenartikel[bewerken | brontekst bewerken]

Een jubileum. [3][bewerken | brontekst bewerken]

Woensdag, 10 April, was het 25 jaar geleden, dat Johanna Maria v. d. Weijenberg, beter gekend onder den naam van Mina haar 25 jarig jubileum als gemeentehuiswerkster vierde. Om 12 uur werd haar dezen dag tot een onvergetelijke gemaakt. In tegenwoordigheid van burgemeester W. J. N. Wijs en het voltallige administratief personeel, alsmede het politiecorps werd ‚„Mina”' gehuldigd. De Burgemeester memoreerde in hartelijke bewoordingen Mina's trouw en eerlijkheid. Haar vlijt en toewijding.
Niets was teveel voor Mina, zij was steeds de eerste en de laatste op ’t gemeentehuis. Spreker wenschte haar nog vele en lange dienstjaren, féliciteert haar namens oud-burgemeester Janssens, die wegens ongesteldheid zijn beste wenschen voor Mina liet overbrengen en stelt haar een enveloppe ter hand.
Secretaris Verhaegen spreekt dan namens het administratief personeel, herinnert aan de vele en goede diensten van Mina en biedt haar een horloge met inscriptie aan.
De chef van politie spreekt namens het corps en biedt haar een tafelkleed aan. Vervolgens wordt de jubilaresse gefeliciteerd. Mina vraagt het woord en dankt zeer bewogen voor de attenties die men haar bewezen heeft.
De eerewijn werd geschonken en burgemeester W. J. N. Wijs bracht een dronk uit op de goede gezondheid van Mina en wenschte haar nog vele jaren in dienst der gemeente.
De Schijndelsche Courant en haar lezers wenscht ‚„Mina"’ eveneens nog een lang en onbezorgd leven toe.

Johanna Maria (Mina) van de Weijenberg (geboren 1 augustus 1886 te Schijndel). Ze was schoonhoudster van het gemeentehuis van 1915 tot 1949. Zij vult hier een van de vele kachels toen de gemeente secretarie in de Landbouwschool werd gehouden.
Voor meer details klik / hier.
Mina van de Weijenberg wordt koninklijk onderscheiden. 1e van links: Van der Spank; 2e van links: N. Verhagen; 3e van rechts: S. van Berkum; achter: bode van Liempd
Voor meer details klik / hier.
Mina van de Weijenberg circa 1967.
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Heemblad Rond die Cluse 29e jaargang 2022-1 bladzijde 4 t/m 7.
  2. Gemeentestuur Schijndel 1930 - 1960, BHIC 5135/1374
  3. Schijndelse Krant 12 april 1940