Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Simon Eduardus van Berkum (1914 - 2013)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Simon Eduardus van Berkum
Persoonsinformatie
Volledige naam Simon Eduardus van Berkum
Roepnaam Siem
Geboorteplaats Ursem (NH)
Geboortedatum 13 oktober 1914
Overl.datum 21 september 2013
Partner(s) Maria Adriana Cornelia Clement‏‎

Lenie van Koppen‏‎

Beroep(en) gemeentesecretaris

Simon Eduardus (Siem) van Berkum[bewerken]

De heer Van Berkum werd op 13 oktober 1914 te Ursem (Noord-Holland) geboren. Na het behalen van het mulo-diploma werd hij volontair ter gemeentesecretarie Woubrugge. Ingaande 16 februari 1931 werd hij benoemd tot klerk 2e klasse ter gemeentesecretarie van Alphen aan de Rijn. Op 18-jarige leeftijd slaagde hij voor het diploma Gemeente-Administratie I en werd hij bevorderd tot klerk 1e klasse. Toen hij 21 jaar was verwierf hij het diploma Gemeente-Financiën en werd hij bevorderd tot adjunct-commies. Ingaande 1 juli 1941 volgde zijn bevordering tot commies 2e klasse.
Per 1 juni 1942 werd hij benoemd tot commies ter secretarie, hoofd van de afdeling financiën, onderwijs en pensioenen, van de gemeente Schijndel. Met ingang van 1 oktober 1947 werd hij bevorderd tot commies 1e klasse en op 1 januari 1948 werd hij eerste ambtenaar ter secretarie. Hierin doorliep hij de rangen hoofdcommies en referendaris.
Met ingang van 23 oktober 1948 werd hij benoemd tot administrateur van het gemeentelijk woningbedrijf. Gedurende zijn loopbaan in Schijndel slaagde hij voor het diploma Staatsinrichting M.O. en voor de opleiding Personeelsfunctionarissen (IBW).
Naast zijn functie als hoofd van de afdeling financiën, onderwijs en personeelszaken, was hij secretaris van diverse commissies, te weten de commissie tot onderzoek van de begrotingen, de commissie van toezicht op de gemeentelijke lagere technische school en de bouwcommissie voor de nieuwe lagere technische school. Ook was hij secretaris van het gemeentelijk studiefonds.
Met ingang van 1 april 1968 werd hij door de gemeenteraad benoemd tot gemeentesecretaris tevens ambtenaar van de burgerlijke stand.
Naast zijn ambtelijke functie was de heer Van Berkum ook actief op ander gebied. Vanaf 1962 tot in 1966 was hij kerkmeester van parochie van Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans (Boschweg). Verder was hij jarenlang voorzitter van het bestuur van de Nazorgstichting Sint Jan en vanaf 1973 penningmeester van de Stichting Regionaal Centrum voor Sociaal Pedagogische Zorg en later adviseur. Voorts was hij sinds 7 november 1966 lid van het dagelijks bestuur van de Stichting Gerlacus van den Elsen. Ook was de heer Van Berkum sinds 31 augustus 1965 bestuurslid van de Stichting Sint Servaas en sinds 22 mei 1969 lid van het dagelijks bestuur van de werkgroep Bestuursplan Stadsgewest 's-Hertogenbosch.
Op 4 september 1970 werd hij door Z.H. de Paus onderscheiden met het ridderschap in de Orde van Gregorius de Grote.
Op grond van het bovenstaande werd de heer Van Berkum op 29 april 1977 benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Hij overleed op 21 september 2013.