Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 9 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Hendrikus Hellings (1881 - 1962)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hendrikus Hellings (1881 - 1962)[bewerken | brontekst bewerken]

Gouden huwelijksfeest Hellings – Van Roosmalen[1][bewerken | brontekst bewerken]

De buurtbewoners van de Toon Bolsiusstraat zijn bij het verschijnen van dit blad druk in de weer om enige luister bij te zetten bij het gouden huwelijksfeest van Driek Hellings en Anna van Roosmalen dat op 1 augustus 1961 wordt gevierd. Dan zal het namelijk 50 jaar geleden zijn dat Driek van Janus Piete en Aan van Willemke van Roosmalen in het huwelijk zijn getreden en met de huifkar naar gemeentehuis en kerk gingen. Beide oudjes zijn nog in goede gezondheid hoewel het gehoor wel wat te wensen over laat, doch zij menen deze gelegenheid niet te mogen laten voorbijgaan om een bescheiden feest in de intieme kring te vieren en hiertoe zijn dan ook voldoende redenen aanwezig want drie van hun kinderen namelijk Dorus, Martien en Harrie kwamen speciaal uit Canada over per Doac en arriveerden reeds op 24 juli op Schiphol. Bovendien komt nog een zuster van de oude bruidegom namelijk Jana van der Heijden – Hellings uit Canada over zodat de familie wel compleet aanwezig zal zijn.
Driek en Aan zijn een echt Schijndels paar want beiden werden geboren te Schijndel respectievelijk op 28 november 1881 in het Hermalen en 6 september 1884 op het Oetelaar. Zij schonken het leven aan 10 kinderen waarvan er thans nog 8 in leven zijn en welke allemaal zijn getrouwd; zij hebben reeds 22 kleinkinderen. Een zoon verloor na de oorlog jammerlijk het leven toen hij in de omgeving van de verwoeste boerderij met paard en kar op een landmijn reed.
Het gouden paar heeft niet altijd in de Toon Bolsiusstraat gewoond. Na hun huwelijk vestigden zij zich in Olland en begonnen er te boeren met 2 koeien en 1 paard. Zij hebben er 17 jaar gewoond en daar heeft hun reeds het ongeluk getroffen dat hun huis omwaaide en vertrokken later naar Rooi en bouwden in de Rooise heide een boerderij en kochten van de gemeente 23 hectare heide die zij zouden ontginnen. Voorwaar geen kleine opgave doch later zou blijken dat zij het goed hadden gezien. Met hard werken en met hulp van de grootste jongens werd stuk voor stuk ontgonnen en met de bijverdienste van bomen rijden en melkventen ontstond een bloeiende boerderij doch ook hier trof hen weer een ongeluk. In 1944 moesten zij ten gevolge van oorlogshandelingen evacueren en vluchtten naar Den Dungen waar men toen tenminste veilig was. Na de bevrijding van het zuiden kwamen zij terug doch vonden alles troosteloos aan. De boerderij was verbrand, de inventaris geheel verloren en het vee voor het grootste gedeelte dood in de wei of verdwenen. Ten gevolge hiervan verbleven zij bijna 1½ jaar bij hun zoon Wim in de Pompstraat. Driek en Aan zaten echter niet stil en ze bouwden zo gauw als het kon een noodboerderij welke later werd vervangen door een nieuwe boerderij waarop ze rustig verder konden leven.
Drie van hun kinderen meenden echter beter te doen naar Canada te emigreren en daar een gezin te stichten. Na 30 jaar in de Rooise heide te hebben gewoond besloten zij om er mee op te moeten houden. Ze kochten in de Toon Bolsiusstraat een huis en verkochten hun boerderij.
Toen men de jubilaris vroeg wat hij daar op den Boterweg ging doen antwoordde hij: “Ik ga niet naar den Boterweg maar naar de Toon Bolsiusstraat” en het is hem daar goed bevallen. Zij genieten er rustig van hun AOW en leven er prettig met de buurt mee. Zij zingen soms een vrolijk lied en ’s avonds weten zij hun kaartje nog te leggen.
Dat het nog een kranig paar is moge blijken uit het feit dat beiden in 1958 naar Canada zijn gevlogen om hun kinderen te bezoeken. Zij genoten er 2 maanden van een welverdiende vacantie. Een ander bewijs dat beiden uit een krasse familie stammen is dat er van de jubilaris nog 3 broers en 2 zusters in leven zijn en van de jubilaresse nog 2 broers en 5 zusters.
De buurt rekent het tot een plicht voor een passende versiering te zorgen. Zij zullen het gouden paar in een gouden koets naar de kerk vergezellen waar te hunner intentie om 10 uur een plechtige H. Mis zal worden opgedragen.

Alle feestelijkheden in verband met de gouden bruiloft van H. Hellings – van Roosmalen zijn wegens bijzondere omstandigheden tot nadere datum uitgesteld. Het buurtcomité.

Na wij, na een maand verblijf bij onze familie, vrienden en bekenden in Schijndel weer zijn teruggekeerd bij onze gezinnen in Canada, is het ons een behoefte allen te bedanken voor de wijze waarop zij ons verblijf in Nederland zo prettig mogelijk hebben gemaakt.
Helaas kon de gouden bruiloft van onze ouders niet gevierd worden wegens de toestand van vader, doch zij hebben de dag beleefd in het bijzijn van alle kinderen. Gaarne hadden wij het luisterrijker gevierd doch het heeft niet mogen zijn.
Speciaal willen wij dank brengen aan de buurt waarvan een deputatie toch nog een passend cadeau en een gouden kroon is komen aanbieden, hetgeen bijzonder op prijs werd gesteld.
Wij wensen alle Schijndelaren, speciaal de H.H. Geestelijken en Dr. Konijnenberg, de Schijndelse Krant, familie, vrienden en bekenden het allerbeste toe en wij hopen nog eens in de gelegenheid te zijn u te komen bezoeken. Th. Hellings, Toronto; H. Hellings, Bradford; M. Hellings, Bradford.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. De Schijndelse Krant 28 juli en 18 augustus 1961