Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 9 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Gijsbertus van Heeswijk (1902 - 1985)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gijsbertus van Heeswijk
Persoonsinformatie
Volledige naam Gijsbertus van Heeswijk
Roepnaam Gijs
Geboorteplaats Schijndel
Geboortedatum 13 april 1902
Overl.plaats Boxtel
Overl.datum 7 oktober 1985
Partner(s) Adriana (Jana) van der Heijden
Beroep(en) gemeente-ambtenaar

pootmeester

Bidprentje Gijsbertus van Heeswijk (1902-1985).jpg

Adriana van der Heijden (1904-1996).jpg

Gijsbertus van Heeswijk (1902 – 1985)[bewerken | brontekst bewerken]

Gijsbertus (Gijs) van Heeswijk werd geboren op 13 april 1902 in Schijndel (Wijbosch), zoon van Hubertus Petrus van Heeswijk geboren in Schijndel (1870 – 1961) van beroep landbouwersknecht/ dagloner/ pootmeester en Maria van der Heijden geboren in Sint Oedenrode (1871 – 1923), als derde kind in een gezin met zes kinderen waarvan er twee vroegtijdig overleden en twee dood werden geboren. Gijs, van beroep pootmeester, overleed op 7 oktober 1985 in Boxtel.

Gijsbertus van Heeswijk trouwde op 9 mei 1933 in Schijndel met Adriana van der Heijden.

Adriana (Jana) van der Heijden werd geboren op 23 maart 1904 in Schijndel (Houterd), dochter van Adrianus van der Heijden geboren in Schijndel (1865 – 1914) van beroep strodekker en Josina Eijmberts geboren in Schijndel (1873 – 1934), als vierde kind in een gezin met acht kinderen waarvan er twee vroegtijdig overleden en twee dood werden geboren. Jana overleed op 9 juli 1996 in Boxtel.

Kinderen uit het huwelijk van Gijs en Jana:

  1. Huub getrouwd met Annemarie.
  2. Adrianus Hubertus Maria (Adri) werd geboren op 4 november 1934 in Schijndel, overleed op 25 augustus 1952 in Veghel.

Koninklijke Onderscheiding [1][bewerken | brontekst bewerken]

Ter gelegenheid van het feit dat hij vanaf 14 mei 1917 veertig jaar onafgebroken pootmeester bij de gemeente Schijndel is geweest is aan de heer Van Heeswijk in 1957 de eremedaille in zilver verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau toegekend.
Aanvankelijk werkte Gijs als leerling van 15 jaar, onder onmiddellijk toezicht van zijn vader, de vorige pootmeester van de gemeente, in de gemeentelijke boomkwekerij en gemeentebossen. Ingaande 18 december 1923 werd hij belast met de functie van voorwerker bij de ploeg gemeente-arbeiders.
Vanaf 1929 tot 1936 was hij bovendien opzichter bij de gemeentelijke werkverschaffing. (ontginning 70 hectare heidegrond in de Molenheide; het gemeentelijk zwembad; verbetering waterlopen).
Op 1 mei 1937 werd hij de opvolger van zijn vader.

Gouden huwelijksfeest Van Heeswijk – van der Heijden [2][bewerken | brontekst bewerken]

Op donderdag 26 mei 1983 hopen Gijs en Jana van Heeswijk – van der Heijden de dag te herdenken, dat zij 50 jaar geleden in het huwelijk traden.
De eigenlijke huwelijksdag was 9 mei, maar aangezien kleindochter Jeanne voor haar eindexamen zat, vonden opa en oma het toch fijner als zij erbij zou zijn. Het gouden feest wordt helemaal geregeld door zoon Huub en schoondochter Annemarie met hun twee kinderen, Jeanne en Bart.
De heer en mevrouw Van Heeswijk zijn erg blij dat zij zo vlakbij wonen aan de Wijbosscheweg; zo zien ze elkaar elke dag want er is altijd wel iets te doen bij het gouwen paar omdat ze beiden nogal slecht ter been zijn.
Gijs van Heeswijk geniet al 16 jaar lang van zijn pensioen. Uniek is het feit dat hij onder vier burgemeesters zijn werk heeft verricht, namelijk de burgervaders Manders, Janssens, Wijs en Van Tuijl.
Hij volgde zijn vader als pootmeester bij de gemeente op. Een beroep dat met zijn pensionering eigenlijk als zodanig verdween. Men noemt het nu hoofd van de plantsoenendienst. 50 Jaar lang bij de gemeente als pootmeester betekent in feite dat Gijs van Heeswijk praktisch alle boom- en bosbeplantingen in Schijndel onder zijn beheer heeft gehad. Zo heeft hij Wijboschbroek aangelegd en in de loop der jaren als hij met zijn vrouw ging fietsen, dit prachtige natuurgebied zien uitgroeien tot wat het nu is. Landwegen en fietspaden kwamen gereed tijdens zijn dienstperiode en toen de ventweg aan de Wijbosscheweg zou worden aangelegd, moest het gezin met hun huis enkele meters achteruit, maar gelukkig konden ze toch op dezelfde grond weer bouwen.
Mevrouw Van Heeswijk heeft een hobby waar ze heel veel mensen al een groot plezier mee heeft gedaan. Ze richtte met enkele dames de missienaaikring op. Door vaardige vingers werden kazuifels, altaarkleden, superplies en koorkappen genaaid en geborduurd. Ook voor de Pauluskerk werden prachtige misgewaden gemaakt. Deze naaikring is echter al lang opgeheven omdat men in de missie meer met geld kan doen, maar mevrouw Van Heeswijk is blijven borduren. Prachtige schilderijen hangen in de huiskamer en ongetwijfeld heeft het gezin van zoon Huub ook veel kunstwerken van moeder.
Het gouden huwelijksfeest zal op donderdag 26 mei met een H. Mis beginnen in de Pauluskerk en wel om 14.30 uur, dan vertrekt het gezelschap naar de Kafmolen, waar van 17.00 tot 18.00 uur een receptie zal worden gehouden.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Gemeentebestuur Schijndel 1930 - 1960, BHIC 5135/1374
  2. Schijndels Weekblad 19 mei 1983