Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Daliastraat

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Daliastraat[bewerken | brontekst bewerken]

Raadsbesluit 12 januari 1962.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Daliastraat.
Voor meer details klik hier.
Daliastraat.
Voor meer details klik hier.

In het uitbreidingsplan Boschweg Noord Oost zijn 48 woningwetwoningen in aanbouw.
In verband daarmee bestaat grote behoefte aan namen voor de wegen waaraan die woningen worden gebouwd.
Zoals dat in het verleden in het uitbreidingsplan Hoevenbraak is geschied, is het raadzaam om nieuwe stratencomplexen namen te geven welke een snelle oriëntatie mogelijk maken zoals bijvoorbeeld namen van bloemen, vogels, zeehelden enzovoorts. Om een dergelijke oriëntatie nog te vergemakkelijken, zou het de voorkeur verdienen om een alphabetische volgorde in de nieuw aan te leggen straten in een bepaald plan aan te houden.
Wil men dit laatste verwezenlijken dan is het nodig om alle geprojecteerde straten in een bepaald plan een naam te geven. Het college meent ten opzichte van het plan Boschweg Noord Oost hierin vrij goed geslaagd te zijn.
Als uitgangspunt zijn de namen van bloemen aangehouden.
Men moet er daarbij rekening mee houden dat de namen algemeen bekend en goed verstaanbaar zijn en dat de namen onderling voor wat betreft de klank betreft geen aanleiding kunnen geven tot verwarring.
Ook zal het aanbeveling verdienen dat de namen door een ieder gemakkelijk geschreven kunnen worden.
Lettende op het adresseren van de ingezetenen langs mechanische weg (de ponskaarten) is het weer gewenst om de namen kort te houden.

Aanvullende informatie[2][bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste waar je aan denkt bij het horen van het woord dahlia is natuurlijk tuinvereniging Arcadia waar de dahlia lange tijd en eigenlijk nog steeds, een centrale plaats inneemt. Maar dat heeft niets met de Daliastraat (waar is de "h" gebleven?) te maken die op de Boschweg te vinden is tussen de Distelstraat en de Zonnebloemstraat, Het is deels een woonstraat, deels bevinden zich hier enkele bedrijfjes. Het aardige aan de straat is, en slechts de wat oudere Schijndelaren zullen het zich nog herinneren, dat het eerste deel van deze straat ooit deel uitmaakte van de Molendijk. Want die begon indertijd ter hoogte van de Cornelis Trompstraat. Daar splitste de Boschweg zich en kon men in een rechte lijn richting kanaal. Op de punt van de splitsing stond een kruisbeeld. De noordoostkant van de Boschweg is een gebied waar planten en bloemen het beeld bepalen in de straatnamen. En iedere straatnaam is een mooie aanleiding om eens na te zoeken wat de bijzondere kenmerken van de betreffende plant of bloem zijn. En net als de chrysant behoort de dahlia tot de asteraceae. Ofschoon verenigingen als Arcadia de dahlia nog altijd koesteren, lijkt de plant de afgelopen decennia toch aan populariteit te hebben ingeboet. Vroeger ontbrak hij in geen enkele tuin en geen boerderij waar niet een dahlia te vinden was. Maar nog steeds is Zundert het grootste dahliacorso ter wereld.
De dahlia komt oorspronkelijk uit Mexico waar zij op de koude noordkant van de berghellingen groeide en wel drie tot zes meter hoog wordt. De Azteken gebruikten de knollen als veevoer. De bloem werd in 1789 door Francisco Hernandez naar Europa gebracht, maar dankt haar naam aan de Zweedse botanicus Andreas Dahl, een leerling van Carl Linnaeus. In 1872 verscheen de dahlia in Nederland. De dahlia kent tal van verschijningsvormen, van klein tot groot en alle mogelijke kleuren zijn voorhanden.

Bewoners van de Daliastraat in 1967[3]:[bewerken | brontekst bewerken]

De Daliastraat behoorde bij de Parochie Boschweg .

Nr. Voornaam Tussenvoegsel Achternaam Opmerking
1 Gijsb. G. van Roij
3 Petr. van der Sangen
5 Gijsb. Vervoort
5 Mar. J.M. Vervoort Inwonend
7 Maria B. Hellings Wed. Hellings
9 Wilh. Vervoort
9 Christ. J. Pennings Inwonend
11 Ant. J.M. van Kaathoven
13 Ant. H. Kapteijns Doorgehaald
15 Adr. W. van Erp
15a Joh. van Erp
17 Mar. A. van den Oetelaar
19 B.W. van Berkel
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 30 juni 2011
  3. Huisnummerregister Schijndel 15 april 1967 (BHIC 4514/4515)