Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 9 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Budoclub Schijndel

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Budoclub Schijndel [1][bewerken | brontekst bewerken]

Opgericht 1964 - actief tot op heden

Op een zonnige dag in juni 1964 werd op een grasveld in de wijk Hoevenbraak een judo en jiu jitsu-demonstratie gegeven door de heren Ad van Lieshout en Henk Toonen.
Deze demonstratie was de aanleiding voor het oprichten van een judoclub op 4 juni 1964, die toen de naam "De Lelie" droeg. Enkele van de eerste leden waren Ad van de Ven, Jan van Gaal, Jan Voets en Wim van Lier. De lessen werden gegeven door de heer Henk Toonen uit 's-Hertogenbosch.
De eerste lessen werden gegeven in de gymnastiekzaal van de toenmalige meisjesulo in de Pastoor van Erpstraat met vier leden, maar in korte tijd was de club uitgegroeid naar 30 leden. Na een jaar daar getraind te hebben ging de club naar een prachtige zaal bij de meisjesschool in de Hoevenbraak (Wilhelminalaan), waar drie jaar kon worden getraind. Door het zelf in gebruik nemen van de zaal door de school moest als noodoplossing worden verhuisd naar het BB-gebouw hoek Hoofdstraat-Kluisstraat. Dit kostte wel leden en de club heeft daar 2 jaar gezeten. Toen kwam de redding want de sporthal in de Bunderstraat was klaar.
Henk Toonen en Wim van Lier waren direct enthousiast om met de vereniging te verhuizen naar een dojo in de kleine zaal van de sporthal en de vereniging een andere naam te geven. Dat werd toen "Michigami".

Uit het Brabants Dagblad van 22 januari 1970:
"In hotel Amicitia te Schijndel is dinsdagavond officieel de judovereniging "Michigami" opgericht. Door deze oprichting heeft de judosport in Schijndel een officiële status gekregen. De nieuwe vereniging, waarvan de heer W. van Lier (37) uit Schijndel (bezitter van de éérste dan) voorzitter is geworden, heeft zich aangesloten bij de Nederlandse Jiu Jitsu en Judo-bond, de NJJB. De judovereniging "Michigami" wil binnen afzienbare tijd contact opnemen met Schijndels Jeugd- en Sportraad. De nieuwe vereniging is genoemd naar de huidige bondstrainer van de NJJB, de Japanner Michigami (64), bezitter van de zevende dan.
Het idee de Schijndelse judovereniging deze naam te geven komt van de heer H. Toonen (40) uit Den Bosch, bezitter van de tweede dan en zes graden jiu jitsu. Hij is vanaf 1964 in Schijndel instructeur en vanaf 22 november van het vorig jaar officieel leraard van de NJJB. De judosport wordt in Schijndel al vanaf 1964 beoefend. Er was géén officiële vereniging, alléén maar een clubje onder de naam "De Lelie", dat zonder bestuur zo'n beetje gerund werd door de heer Toonen met assistentie van de heer W. van Lier.
Voor de judosport was veel animo, zodat de heer Toonen als instructeur weldra vele beoefenaars de fijne kneepjes van jiu jitsu en judo kon aanleren en daarmee zelfs opmerkelijke successen behaalde op wedstrijden, getuige de vele bekers, medailles en lauwertakken, die in die periode overal behaald zijn.
Vier jaar later, in 1968, zocht men aansluiting bij "Judokwai Nederland". De Schijndelse judoka's kregen als groep toen de naam "Judokwai". maar men trad nog steeds niet als een vereniging naar buiten op. Ook was er nog steeds geen bestuur. De heer W. van Lier vervulde nog altijd de functie van manusje van alles.
Op 7 september 1969 ging "Judokwai Nederland" onder bepaalde voorwaarden een fusie aan met de Nederlandse Jiu Jutsi- en Judo-bond. Alle bij "Judokwai Nederland" aangesloten clubs moesten zich aansluiten bij de NJJB, wilde men althans nog ergens in den lande met andere beoefenaars van de judosport in wedstrijdverband tegen elkaar uitkomen.
Daarom trad Schijndels Judokwai vorige jaar (1969), na de fusie, reeds officieus tot de NJJB toe. De verplichtingen ten opzichte van de NJJB en de rechten van de Schijndelse judovereniging "Michigami" werden uitvoerig besproken met de seniorenleden en met de ouders van de jeugdleden (jongens van 10 tot 15 jaar).
Vóór de interessante discussie over alles wat met de oprichting van de nieuwe vereniging in Schijndel en met de judosport in het algemeen plaatsvond, werd de bestuursverkiezing gehouden. Gekozen werden de heren: W. van Lier, Markt 11, voorzitter; M. van den Oetelaar, secretaris; H. Koolen, penningmeester; en als leden de heren V. van Liempd, J. Voets, G. van Nuland en A. Smulders. Schijndels judovereniging "Michigami" telt thans 52 actieve leden."

Het bestuur had geen gemakkelijke opgave om alles goed op poten te zetten, omdat er toen nog maar enkele leden over waren. Maar door de inzet die men toen had ging het steeds beter en na een paar maanden kon de vereniging goed draaien omdat er elke week nieuwe leden bijkwamen. Michigami was een toenmalige Japanse judoka. Het bestuur had vernomen dat hij in Frankrijk was en wilde hem uitnodigen. De Japanner rook zijn kans en wilde voor het gebruik van zijn naam een financiële vergoeding hebben. Omdat dit niet gepland was heeft men de clubnaam in 1974 veranderd in Budoclub Schijndel.
De club kende tot 2016 11 voorzitters; in 2015 waren er 121 leden, waarvan 13 senioren mannen, 5 vrouwen, 79 jongens en 24 meisjes.

Op zaterdag 21 juni 2014 vierde de club het 50-jarig bestaan met onder andere een receptie in het café in de sporthal aan de Bunderstraat.

Film[bewerken | brontekst bewerken]

Film Budoclub Schijndel 1993

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Documentatie sportverenigingen heemkamer