U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden. Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 9 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel. |
Boerinnenbond Boschweg
Boerinnenbond Boschweg[bewerken | brontekst bewerken]
De oprichting[bewerken | brontekst bewerken]
In 1954 krijgt Boerinnenbond Schijndel, St. Georgia, een zustervereniging. In de parochie Boschweg, waar sinds 1946 een eigen NCB -afdeling bestaat en waar pastoor A.J. Pessers een groot voorstander is van zoveel mogelijk onderafdelingen en (economische) instellingen van deze afdeling, richten enkele mensen op 9 november 1954 een eigen boerinnenbond op. Op voorstel van de geestelijk adviseur kiest deze vereniging St. Bernadette als patrones. Dertig dames laten zich meteen als lid inschrijven, maar op de eerste algemene vergadering op 22 december 1954 is het ledenaantal al uitgegroeid tot 41. Een hoopvol begin dus.
Samenstelling eerste bestuur:[bewerken | brontekst bewerken]
- Voorzitster: Mevrouw van de Oetelaar – Verhagen
- Secretaresse: Fr. Van Heertum
- Geestelijk adviseur: Pastoor Pessers
Doelstellingen en activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]
De doelstellingen en de activiteiten van de twee boerinnenbonden verschillen nauwelijks. Beide verenigingen schenken veel aandacht aan cursussen, excursies en lezingen, aan de moederdagviering, kerstviering, retraites, Lourdesspaaracties en aan gezellige bijeenkomsten. Hoewel de Boschwegse vereniging duidelijk veel kleiner is, in ledenaantal, dan haar zustervereniging in Schijndel zijn ze toch in staat om regelmatig een reidans -, toneel-, zang - en sportgroep op de been te brengen. Alleen een aparte BJB, Boerinnen Jeugd Bond, voor de jeugdige leden zit er niet in. Ten gevolge van het kleinere ledenaantal heeft St. Bernadette ook regelmatig te kampen met geldgebrek. Met acties zoals de grote oliebollenacties in 1958 en 1961 en met kaartavonden moet de kas gespekt worden. St. Bernadette blijft echter worstelen met het probleem van een te klein ledenaantal.
1968 : Naamsverandering R.K. Boerinnenbond wordt KVO.
Deze verandering, waardoor ook niet agrarische vrouwen lid kunnen worden van de vereniging, brengt enige verlichting. De moederdagviering op 8 oktober 1970 telt dan ook 56 deelneemsters waaronder tien nieuwe leden.
1971
In dit jaar organiseren de twee Schijndelse KVO’s voor het eerst samen een carnavalsbal en later volgen ook de gezamenlijke kerstvieringen.
25-jarig jubileum[bewerken | brontekst bewerken]
Op 9 november 1979 viert de Boschwegse vereniging haar jubileum met een H.Mis, een receptie en een gezellige avond. Een extra huldiging is op zijn plaats voor de vijf dames die al vanaf de oprichting lid zijn:
Mevrouw Gremmen, mevrouw van de Sangen, mevrouw Habraken, mevrouw Smulders en mevrouw van Helvoirt.
Volgende 15 jaren[bewerken | brontekst bewerken]
De jaarprogramma’s in de volgende vijftien jaren vertonen meestal hetzelfde beeld:
Een jaarvergadering, moederdagviering, een of meerdere excursies, een reisje, kerstviering, een fietstocht en een afsluitingsavond. Tijdens de jaarvergadering op 12 september 1994 komt uitvoerig het voortbestaan van de vereniging ter sprake. Op die vergadering komt ook een eventuele fusie met haar zustervereniging aan de orde maar helaas is daar niets uit voortgekomen. Het 40-jarig jubileum wordt nog wel gevierd op 9 november 1994.
Opheffing[bewerken | brontekst bewerken]
Op 13 maart 1995 is de laatste vergadering. Het allerlaatste jaarverslag eindigt met: “helaas waren er ook avonden erbij waarbij er een gering aantal leden waren. Hoe komt dit; is de animo eruit?”
Natuurlijk speelde dit laatste mee, maar de voornaamste oorzaak voor het opheffen van de Boschwegse St. Bernadette lag waarschijnlijk elders. De reorganisatie van de KVO was op komst. Dat betekende dat de vereniging los kwam te staan van de NCB en daardoor verloor zij ook haar subsidie van de centrale bond NCB te Tilburg.