Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Antoon Eijkemans (1868 - 1961)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Antoon Eijkemans (1868 - 1961)[bewerken | brontekst bewerken]

Gouden echtvereniging Eijkemans – Eikemans [1][bewerken | brontekst bewerken]

Op dinsdag 18 juni 1946 heeft er in de Bunderstraat een gouden bruiloftsfeest plaats. De krant ging op onderzoek uit en vond de aanstaande gouden bruid en bruidegom nog ijverig aan ’t werken. Beiden zijn nog zeer kras voor hun bijna 80-jarige leeftijd.
Naar men vertelde zijn er van hun groot aantal kinderen nog vier in leven, terwijl het aantal kleinkinderen het respectabele getal 32 bedraagt. Verder werd vernomen dat de buurt voor een passende versiering zou zorgen. Bij gebrek aan ruimte in eigen huis wordt het feest echter gehouden in de zaal van M. Glaudemans. Gehoopt wordt dat het weer nu ook eens meewerkt.
Aan belangstelling zal het de familie Eijkemans – Eikemans niet ontbreken.

Het was dinsdag 18 juni 1946 feest in de Bunderstraat alwaar het echtpaar Eijkemans – Eikemans hun 50-jarige echtvereniging vierde. De versiering, aangebracht door de buurt, was een passende omlijsting voor deze dag. Jammer genoeg werkte ‘t weer niet mee. Toen tegen tienen het gouden paar zou worden afgehaald viel er een stromende regen. Even werd de ergste bui afgewacht en toen trok men naar de kerk, voorafgegaan door een keurige stoet van bruidjes. Het bruidspaar volgde in een auto met daarachter de talrijke grote en kleine familieleden en een commissie van de buurt.
De H. Mis van dankzegging werd opgedragen door de Hoogeerwaarde heer Deken en bijgewoond door vele belangstellenden. Na afloop trok de hele stoet naar de feestzaal van M. Glaudemans in de Toon Bolsiusstraat. Daar had van 1 tot 3 uur een druk bezochte receptie plaats. Ook de Hoogeerwaarde Deken en kapelaan Vinken kwamen hun gelukwensen aanbieden. In de namiddag had om 5 uur een zeer intieme en roerende huldiging plaats door de buurt. Bij monde van mejuffrouw Nel v.d. Aa werd een voordracht gehouden die mede door het door J. Mathijsen met pianobegeleiding van mejuffrouw Jet Geerkens gezongen Ave Maria van Gounod, een der hoogtepunten van het feest werd. Tot slot werd als stoffelijke blijk van waardering een beeld van de Zoete Moeder van Den Bosch, voor wie de gouden bruid steeds een bijzondere verering had en door wier voorspraak haar moeder eens een opvallende genezing verkreeg, aangeboden.
’s-Avonds laat, ook al uitgesteld door een flinke stortbui, bracht de harmonie een serenade aan het ouderlijk huis in de Bunderstraat. Door de voorzitter werd een woord van felicitatie gesproken. Namens het gouden paar werd door de oudste schoonzoon dank gebracht. Intussen kwam ook de burgemeester zijn gelukwensen aanbieden en onderhield zich enkele ogenblikken met de jubilarissen. Toen trok men en familie met het gouden paar voorop, onder de blijde tonen van de harmonie, opnieuw naar de feestzaal. Daar werd de dag besloten met een gezellig samenzijn.
’s-Woensdags was het opnieuw feest, maar nu vooral voor de buren. Eenieder die het feest meemaakte hoopt nu alweer op het diamanten festijn. Gezien de krasheid van het echtpaar zou het wel kunnen.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. De Schijndelsche Krant 14 en 21 juni 1946