Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Antonius Verbruggen (1906 - 1998)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Antonius Verbruggen (1906 - 1998)[bewerken | brontekst bewerken]

Gouden bruiloft Verbruggen – van der Heijden[1][bewerken | brontekst bewerken]

Op dinsdag 6 mei 1986 gedenken Toon Verbruggen en Dina van der Heijden de dag dat zij 50 jaar geleden met elkaar in het huwelijk traden.
Zij beginnen deze heuglijke dag met een H. Mis in de Sint Servatiuskerk aan de Markt en zetten de feestelijkheden voort in café de Drie Zwaantjes aan Plein 1944. Daarna bestaat tussen 17.00 en 19.00 uur de gelegenheid om het gouden paar geluk te wensen.
Toontje en Dina komen uit dezelfde omgeving. Toontje werd in 1906 geboren op het Olie eind en Dina in 1908 in het Oetelaar. Daar hebben zij ook de eerste jaren van hun huwelijk gewoond en daar werden hun 3 dochters en 2 zonen geboren. Pas later vertrokken ze naar de Houterdsedijk.
Toon Verbruggen is zijn hele leven werkzaam geweest in het hout.

Antonius Verbruggen 1906-1998

Hij was ripmaker, handelaar in hoepels en rijshout. Een typisch Schijndelse specialiteit volgens Bernard van Dam in zijn boek “Oud-Brabants Dorpsleven” omdat Schijndel de enige plaats in de Meierij was waar het maken van hoepels en de teelt van het daarvoor benodigde hout in vroeger tijden de hoofdbron van inkomsten voor de bevolking uitmaakten en dit op de dag van vandaag voor een aanmerkelijk deel nog doet.”

Wat Van Dam in zijn boek schrijft over het werk en de gereedschappen van de hoepelmaker, heeft Toon Verbruggen zelf gedaan en gebruikt. Hij heeft alle oude werktuigen nog in huis en kan ze nog vaardig hanteren. Behalve voor hoepels werd het griendhout met name gebruikt voor het maken van zinkstukken bij de aanleg van dijken. Met name na de watersnoodramp van 1953 in Zeeland was de vraag hiernaar enorm.
Ofschoon Toon Verbruggen nog vaak buiten in het veld te vinden is heeft hij ook meer tijd voor andere liefhebberijen en is dan ook samen met zijn vrouw regelmatig op de dansvloer te vinden. Ze hebben samen een veelbewogen leven achter de rug en hopen samen nog een aantal jaren te genieten van de vrije tijd waarover zij nu beschikken.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndels Weekblad 1 mei 1986