U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden. Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 9 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel. |
Pieter Steenbakkers (1886 - 1964)
Pieter Steenbakkers (1886 - 1964)[bewerken | brontekst bewerken]
Pieter (Piet) Steenbakkers werd geboren op 1 februari 1886 in Schijndel (Elschot), zoon van Adrianus Steenbakkers geboren in Schijndel (1857 – 1904) van beroep mandenmaker/ hoepelmaker en Elizabeth Smits geboren in Schijndel (1857 – 1933), als eerstgeborene in een gezin met twaalf kinderen waarvan er drie vroegtijdig overleden. Piet, van beroep hoepelmaker/ handelaar, overleed op 27 februari 1964 in ’s-Hertogenbosch.
Pieter Steenbakkers trouwde op 9 mei 1912 in Schijndel met Petronella Maria der Kinderen.
Petronella Maria der Kinderen werd geboren op 21 mei 1886 in Sint Oedenrode, dochter van Leonardus der Kinderen geboren in Sint Oedenrode (1853 – 1920) van beroep landbouwer/ klompenmaker en Maria Bax geboren in Boxtel (1861 – 1909), als vierde kind in een gezin met veertien kinderen waarvan er twee vroegtijdig overleden en drie dood werden geboren. Petronella overleed op 10 april 1973 in Schijndel.
Kinderen uit het huwelijk van Piet en Petronella:
- Adrianus Leonardus werd geboren op 5 april 1913 in Schijndel (op de Voort).
- Leonardus werd geboren op 24 juni 1914 in Schijndel (op de Voort), trouwde met Annie van Aspert geboren in Heeswijk (1919 – 1992). Leonardus overleed op 14 juni 1978 in ‘s-Hertogenbosch.
- Maria werd geboren op 17 juni 1915 in Schijndel (op de Voort), overleed op 13 september 1997 in Schijndel.
- Albert werd geboren op 16 april 1917 in Schijndel (op de Voort), trouwde op 17 juli 1946 in Tilburg met Petronella Johanna (Nell) Hutten geboren in Tilburg (1918 – 1996). Albert overleed op 28 december 1979 in Schijndel.
- Wilhelmus werd geboren op 31 december 1918 in Schijndel (op de Voort), overleed op 5 april 1919 in Schijndel.
- Henricus (Harrie) werd geboren op 24 augustus 1921 in Schijndel (op de Voort), trouwde op 16 maart 1948 in Schijndel met Elisabeth Francisca Petronella (Bep) de Meijer geboren in ’s-Gravenhage (1924 – 2007). Harrie overleed op 28 januari 2001 in 's-Hertogenbosch.
- Henriëtte Josephina werd geboren op 20 maart 1923 in Schijndel (op de Voort), trouwde met Johannes Josephus van Roij. Henriëtte overleed op 27 juli 1969 in ’s-Hertogenbosch.
Gouden bruiloft Steenbakkers – Der Kinderen [1][bewerken | brontekst bewerken]
Zaterdag 19 mei 1962 belooft het voor de familie Steenbakkers een groot feest te worden want dan vieren de heer en mevrouw P. Steenbakkers – Der Kinderen hun gouden huwelijksfeest. Alhoewel 14 mei 1962 reeds de officiële dag was zullen zij zaterdag aanstaande de dag herdenken waarop zij 50 jaren geleden in het huwelijksbootje stapten. Beiden zijn momenteel 76 jaar oud en verkeren in goede gezondheid.
De bruid bij eenieder bekend als een rustige, eerlijke en hartelijke vrouw en een goede echtgenote voor haar man. Zij is voor hem steeds een steun geweest en heeft hem in het drukke zakenleven trouw terzijde gestaan.
Steenbakkers, de oudste uit het gezin van wijlen Adr. Steenbakkers – Smits, een gezin van 9 kinderen waarvan vorig jaar reeds een dochter (L. van Rozendaal – Steenbakkers) haar gouden huwelijksfeest vierde, kreeg reeds op 18-jarige leeftijd bij het overlijden van zijn vader de taak op zijn schouders het bestaande landbouwbedrijf en hoepelmakerij voort te zetten. Dit was gevestigd op de plaats waar nu nog het oude pand met garage van de firma Fassbender-Valks is.
De handel zat er bij Piet al vroeg in en dat vak lag hem blijkbaar. Handig als hij was stapte hij al vroeg over van de ene soort hout op een andere want door in 1913 een bos dennen te kopen van de heer Welvaarts opende dit in feite de weg naar de huidige houthandel. Weliswaar werden in 1914 deze dennen rond verkocht maar na enkele jaren ging Piet ook over tot de handel in bouwhout. Een zaagmachine was dan ook onontbeerlijk en de aanschaffing hiervan liet niet lang op zich wachten. Vroeger werd er in Schijndel ook een beurs gehouden en wel in hotel Meuffels. Daar was Steenbakkers een vaste klant en deed er vaak goede zaken. Ook kocht hij hout in Duitsland (1919) en schrikte er niet voor terug om die afstanden noodgedwongen per fiets af te leggen. Toen zij trouwden vestigden zij zich op het huidige adres Boschweg 16 waar thans nog zoon Nard woont die hier een transportbedrijf heeft. In 1920 kreeg Steenbakkers van de gemeente Schijndel vergunning voor het oprichten van een houtzagerij aangedreven door een zuiggasmotor. In 1923 werd overgegaan tot het bouwen van een kantoor, pakhuis en houtloods, momenteel Boschweg 18. Hier woont nu de schoonzoon Albert van Kaathoven welke hier voortzet de zagerij en de handel in rondhout. In loon houtzagen werd op het bedrijf ook veel gedaan, daarvoor had hij een vaste kern van personeel in dienst waarvan wel de voornaamste waren Joh. van Uden en M. Speeks die er meer dan 40 jaren gewerkt hebben onder andere als bestekzoeker en zager. Het bedrijf groeide steeds meer uit en vele ladingen hout kwamen per spoor in Schijndel aan. Hij had dan ook een vaste opslagplaats op het emplacement van de spoorwegen hier.
Momenteel is dat allemaal veranderd en komen de meeste ladingen per boot aan. Van begin 1924 tot eind 1933 is Steenbakkers een compagnonschap aangegaan met de heer Langenhuijsen. In 1934 zijn beiden weer voor eigen rekening begonnen. De heer Langenhuijsen begon toen een houthandel in Sint-Michielsgestel en vestigde zich later in Boxtel. De oudste zoon Ad begon een houtwinkel en timmerbedrijf in Boxtel terwijl Albert en Harrie op 1 januari 1947 de houthandel van vader hebben overgenomen. Door het steeds groeiende bedrijf werd uitgezien naar meer ruimte en werd in 1952 het complex Molenheide gekocht.
Na ongeveer 40 jaar in het houtbedrijf gewerkt te hebben trok het gouden paar zich uit het zakenleven terug en gingen in een nieuwe woning vlak in de nabijheid wonen op Boschweg 36. Hier genieten zij nu al vele jaren van een verdiende goede oude dag. Is de kans er nog om een handeltje te doen dan wordt dit door de bruidegom natuurlijk niet nagelaten. Het ouderpaar brengt ook nog veel tijd door met kaarten want verwoede kaartspelers zijn het altijd geweest, terwijl de bruidegom nu reeds met smart zit te wachten op de opening van het nieuwe visseizoen.
De familie Steenbakkers heeft er veel voor moeten doen, doch door hard werken en kennis van zaken hebben zij zich er prachtig doorheen geslagen. Zij kunnen nu met voldoening terugzien op wat zij bereikt hebben voor zichzelf en voor hun kinderen.
Ongetwijfeld zal het hun zaterdag niet aan belangstelling ontbreken en zal het volop feest zijn in de kantine van de Molenheide.
Zaterdagvoormiddag stond de Boschweg in het teken van de viering van het gouden huwelijksfeest van P. Steenbakkers – Der Kinderen. In de parochiekerk van O.L. Vrouw van de H. Rozenkrans werd door pastoor Pessers een H. Mis van dankbaarheid opgedragen waarna de grote stoet zich begaf naar de kantine van de firma Steenbakkers “De Molenheide”.
In de namiddag vond aldaar een geweldig druk bezochte receptie plaats en daarbij kon men nog eens echt zien hoezeer dit gouden paar altijd in de belangstelling heeft gestaan. Naast de hoogeerwaarde heer Deken van Dijk, de zeereerwaarde heer pastoor Pessers en verschillende kapelaans uit de diverse parochies, alsook verschillende oude relaties uit de zakenwereld, zag men ook vele oude kennissen die het gelukkige paar hun gelukwensen kwamen aanbieden. Ja zij zullen ongetwijfeld helemaal niet verwacht hebben dat ze zoveel handjes moesten drukken. Een geweldige schat van bloemen en cadeaus vergezelden de talrijke felicitaties. Later op de middag kwam onze Kon. Harmonie St. Cecilia zoals gebruikelijk een serenade brengen aan het gouden paar hetgeen natuurlijk bijzonder op prijs werd gesteld. Ook uit de buurt trok dit belangstelling want het komt maar weinig voor dat in deze uiterste hoek van Schijndel onze harmonie moet optreden. De president van de harmonie hield daarbij een korte toesprak die door de heer Alb. Steenbakkers werd beantwoord en daarbij tevens een envelop met inhoud overhandigde.
Het is voor de beide krasse oudjes en de grote kinderschaar werkelijk een onvergetelijke dag geweest.
Bronnen, noten en/of referenties
|