Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 9 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Willem van Woezik (1892 - 1980): verschil tussen versies

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 40: Regel 40:
Na zijn diensttijd nam Willem zijn oude beroep van metselaar weer op. Later werd hij aannemer en vader van maar liefst 9 kinderen.  
Na zijn diensttijd nam Willem zijn oude beroep van metselaar weer op. Later werd hij aannemer en vader van maar liefst 9 kinderen.  
In de borderellen van notaris Jan Gijsbert van Beverwijk staat dat Willem een stuk bouwland kocht aan de Schoot. Daar bouwde hij zijn eigen "nis", waar hij met zijn Marie tot op zijn oude dag bleef wonen. Willem hield van een goed leven. Hij is maar liefst 87 jaar geworden, waarvan hij er 61 met zijn Marie heeft doorgebracht.<br>
In de borderellen van notaris Jan Gijsbert van Beverwijk staat dat Willem een stuk bouwland kocht aan de Schoot. Daar bouwde hij zijn eigen "nis", waar hij met zijn Marie tot op zijn oude dag bleef wonen. Willem hield van een goed leven. Hij is maar liefst 87 jaar geworden, waarvan hij er 61 met zijn Marie heeft doorgebracht.<br>
== '''Gouden huwelijksfeest Van Woezik – Verhoeven<ref>De Schijndelse Krant 26 april 1968</ref>''' ==
De oorlog 1914 – 1918 rond de grenzen van ons land maakte bewaking en bescherming van de landsgrenzen noodzakelijk. Allerwege inkwartiering van Nederlandse soldaten ook in Schijndel. Het Korps Rijdende Artillerie beter bekend onder de naam Gele Rijders werd in Schijndel gestationeerd. Flinke stoere knapen werden her en der bij de inwoners ondergebracht. Zo ook de gouden bruidegom Willem van Woezik, geboortig uit Wijchen en thans 75 jaar oud. Hij werd ingekwartierd op de Schoot ten huize van Toon van Boxtel. Een aardig buurmeisje trok al gauw zijn aandacht. Marie Verhoeven, een toen 20-jarige dochter uit het gezin Verhoeven-Venmans.<br>
Het contact was spoedig gelegd en een onderhoud met de kwartiermeester deed de rest en zorgde voor een nog nauwer contact. De oorlog was amper vergeten toen Willem en Marie elkaar voor het altaar hun jawoord gaven en eeuwige trouw beloofden. Hun huwelijk werd gezegend met 9 kinderen, die hen 18 kleinkinderen schonken, waarvan drie helaas voor korte tijd terug door een noodlottig ongeval hun beide ouders verloren. Met vaardige hand de truifel hanterend werkte de bruidegom zich op tot aannemer-metselaar en vestigde zich op de Schoot waar hij voor zijn gezin een aardig huisje bouwde dat hij thans nog met zijn bruid bewoond en waar zij beiden in goede gezondheid de vruchten plukken van hun arbeid. Ofschoon de bruidegom voor enkele jaren er voorgoed de pannen oplegde kan hij het toch niet van zichzelf verkrijgen zijn tijd in ledigheid door te brengen zo zien we hem dan ook op vele plaatsen diverse klusjes opknappen terwijl zijn vrouw met vaardige hand het huishouden bestuurt.<br>
Het zal het bruidspaar op hun gouden feest, de juiste datum is 30 april, de dag van viering 4 mei, dan ook niet aan belangstelling ontbreken want Willem en Marie zijn graag geziene mensen bij wie de humor niet ontbreekt. Zij we goed geïnformeerd dan zijn de buurtbewoners reeds doende tezamen met de kinderen en kleinkinderen voor dit gouden paar een heuglijke dag te bereiden.<br>
In de parochiekerk van St. Servatius zal op 4 mei aanstaande een H. Mis van dankbaarheid worden opgedragen waarna het feest zich zal concentreren in Hotel De Zwaan aan de Markt, waarvan 2 tot 4 uur namiddag aan de vele belangstellende vrienden en kennissen gelegenheid zal worden gegeven het gouden paar persoonlijk te feliciteren.


=='''Diamanten bruiloft Van Woezik – Verhoeven<ref>Schijndels Weekblad 28 april 1978</ref>''' ==
=='''Diamanten bruiloft Van Woezik – Verhoeven<ref>Schijndels Weekblad 28 april 1978</ref>''' ==

Versie van 19 sep 2024 17:04

Willem van Woezik
Persoonsinformatie
Volledige naam Willem van Woezik
Roepnaam Willem
Geboorteplaats Wijchen
Geboortedatum 20 augustus 1892
Overl.plaats 's-Hertogenbosch
Overl.datum 3 januari 1980
Partner(s) Petronella Cunera Maria (Marie) Verhoeven
Beroep(en) metselaar

aannemer

Willem van Woezik (1892 – 1980)

Willem werd op 20 augustus 1892 in Wijchen geboren, zoon van Johannes van Woezik (1866 – 1918) van beroep landarbeider/ metselaar en Antonetta Schoonenberg (1865 – 1922), als tweede kind in een gezin met zeven kinderen. Willem, van beroep metselaar/ aannemer, overleed op 3 januari 1980 in ’s-Hertogenbosch en werd op 7 januari in Schijndel begraven.

Willem trouwde op 30 april 1918 in Schijndel met Petronella Cunera Maria Verhoeven.

Petronella Cunera Maria (Marie) Verhoeven werd op 16 augustus 1897 in Schijndel geboren, dochter van Adrianus Verhoeven (1861 – 1917) en Maria Venmans (1870 – 1957), als tweede kind in een gezin met acht kinderen waarvan er twee dood werden geboren. Marie overleed op 13 maart 1987 in Boxtel en werd op 18 maart 1987 in Schijndel begraven.

Kinderen uit het huwelijk van Willem en Marie:

  1. Adriana Johanna Josepha werd geboren op 9 maart 1919 in Schijndel.
  2. Johanna.
  3. Antonia Antonetta Maria.
  4. Johannes Antonius.
  5. Antonius Nicolaas werd geboren op 28 april 1925 in Schijndel, overleed 18 december 1926 in Schijndel.
  6. Maria Hendrika.
  7. Antonetta werd geboren op 4 juni 1929 in Schijndel, trouwde op 18 april 1953 in Schijndel met Adrianus Josephus Steenbakkers geboren in Schijndel (1933 - 1967). Antonetta overleed op 24 februari 1967 in Schijndel.
  8. Willem werd geboren op 11 april 1932 in Schijndel, trouwde met Henrica Margaretha de Poorter. Willem overleed op 12 oktober 1994 in Sint Oedenrode en werd begraven op 15 oktober in Schijndel.
  9. Henricus Gerardus Johannes trouwde met Maria Johanna Antonia Hurkmans.

De 24 jarige Willem van Woezik was soldaat bij de Rijdende Artillerie toen hij tijdens de mobilisatie gedurende de jaren 1916 – 1919 in Schijndel gelegerd was.
Aanvankelijk was hij ingekwartierd op de boerderij van Van Boxtel op de Schoot. Al snel had hij ontdekt dat er bij de buren een zeer aantrekkelijke deerne rondliep die hem ook welwillend toelachte. Willem dacht toen: dat moet anders kunnen, en hij rustte niet voordat de kwartiermeester hem overplaatste naar de boerderij van Verhoeven-Venmans op de Schoot. Nu was hij waar hij zijn wilde. De liefde tussen dochter Marie en Willem bloeide snel op en Willem liet er geen gras over groeien. De moeder van zijn geliefde was echter niet van plan haar dochter al af te staan. Dit leidde er toe dat Willem het veld moest ruimen en weer werd overgeplaatst, nu naar de boerderij van Van Rooij op de Keur.
Maar Willem was niet te temmen. Hij had al vaker voor hetere vuren gestaan, zoals we lezen in zijn levensloop die gemaakt is ter gelegenheid van zijn vijftigjarig huwelijksfeest. Ook nu trad hij kordaat op en wachtte niet tot het einde van zijn diensttijd. Op 30 april 1918 trouwde hij zijn Marie. Dit huwelijk zou maar liefst 61 jaar duren!
Na zijn diensttijd nam Willem zijn oude beroep van metselaar weer op. Later werd hij aannemer en vader van maar liefst 9 kinderen. In de borderellen van notaris Jan Gijsbert van Beverwijk staat dat Willem een stuk bouwland kocht aan de Schoot. Daar bouwde hij zijn eigen "nis", waar hij met zijn Marie tot op zijn oude dag bleef wonen. Willem hield van een goed leven. Hij is maar liefst 87 jaar geworden, waarvan hij er 61 met zijn Marie heeft doorgebracht.

Gouden huwelijksfeest Van Woezik – Verhoeven[1]

De oorlog 1914 – 1918 rond de grenzen van ons land maakte bewaking en bescherming van de landsgrenzen noodzakelijk. Allerwege inkwartiering van Nederlandse soldaten ook in Schijndel. Het Korps Rijdende Artillerie beter bekend onder de naam Gele Rijders werd in Schijndel gestationeerd. Flinke stoere knapen werden her en der bij de inwoners ondergebracht. Zo ook de gouden bruidegom Willem van Woezik, geboortig uit Wijchen en thans 75 jaar oud. Hij werd ingekwartierd op de Schoot ten huize van Toon van Boxtel. Een aardig buurmeisje trok al gauw zijn aandacht. Marie Verhoeven, een toen 20-jarige dochter uit het gezin Verhoeven-Venmans.
Het contact was spoedig gelegd en een onderhoud met de kwartiermeester deed de rest en zorgde voor een nog nauwer contact. De oorlog was amper vergeten toen Willem en Marie elkaar voor het altaar hun jawoord gaven en eeuwige trouw beloofden. Hun huwelijk werd gezegend met 9 kinderen, die hen 18 kleinkinderen schonken, waarvan drie helaas voor korte tijd terug door een noodlottig ongeval hun beide ouders verloren. Met vaardige hand de truifel hanterend werkte de bruidegom zich op tot aannemer-metselaar en vestigde zich op de Schoot waar hij voor zijn gezin een aardig huisje bouwde dat hij thans nog met zijn bruid bewoond en waar zij beiden in goede gezondheid de vruchten plukken van hun arbeid. Ofschoon de bruidegom voor enkele jaren er voorgoed de pannen oplegde kan hij het toch niet van zichzelf verkrijgen zijn tijd in ledigheid door te brengen zo zien we hem dan ook op vele plaatsen diverse klusjes opknappen terwijl zijn vrouw met vaardige hand het huishouden bestuurt.
Het zal het bruidspaar op hun gouden feest, de juiste datum is 30 april, de dag van viering 4 mei, dan ook niet aan belangstelling ontbreken want Willem en Marie zijn graag geziene mensen bij wie de humor niet ontbreekt. Zij we goed geïnformeerd dan zijn de buurtbewoners reeds doende tezamen met de kinderen en kleinkinderen voor dit gouden paar een heuglijke dag te bereiden.
In de parochiekerk van St. Servatius zal op 4 mei aanstaande een H. Mis van dankbaarheid worden opgedragen waarna het feest zich zal concentreren in Hotel De Zwaan aan de Markt, waarvan 2 tot 4 uur namiddag aan de vele belangstellende vrienden en kennissen gelegenheid zal worden gegeven het gouden paar persoonlijk te feliciteren.

Diamanten bruiloft Van Woezik – Verhoeven[2]

Zondag 30 april 1978 zal het echtpaar W. v. Woezik en M. Verhoeven hun diamanten huwelijksfeest herdenken. In een gezellig gesprek met deze nog krasse oudjes, de bruidegom is 86 en de bruid 81 jaar, werden vele oude herinneringen opgehaald. Willem van Woezik, wie kent hem niet, zit nog vol humor, is wel ’n beetje hardhorig en zo nu en dan ’n beetje moeilijk met herinneringen, is in Schijndel gekomen als dienstplichtig soldaat bij de Koninklijke Rijdende Artillerie, in de volksmond De Gele Rijders. Dat was tijdens de mobilisatie in de oorlog 1914 – 1918. Meerdere Gele Rijders zijn na de mobilisatie in Schijndel gebleven, daar hadden ze hun lief gevonden. Zo ook bruidegom Willem. Willem is thans nog de enige van de in Schijndel gebleven korpsgenoten, die nog in leven is.
Aanvankelijk was Willem ingekwartierd in huize Van Boxtel aan de Boxtelseweg. Maar aan de overkant stond een boerderij en daar woonde ’n meisje dat Willem z’n hart in vuur en vlam zette. Is het dan zo verwonderlijk dat Willem trachtte van ligplaats te wisselen en bij zijn Marie kwartier kreeg.
Willem was aannemer-metselaar. En toen hij zich als zodanig met een goed florerend bedrijf had gevestigd, trouwde hij met Marie Verhoeven als 21-jarige bruid. Uit hun huwelijk werden 9 kinderen geboren waarvoor moeder Marie de huiselijke bezigheden verzorgde. 19 Kleinkinderen en 3 achterkleinkinderen sieren de diamanten kroon. Gaat men thans met de diamanten bruidegom, die zijn home afwisselt met huize De Herven in ’s-Bosch en de knusse bejaardenwoning in de Deken Baekershof alhier, een rondrit door Schijndel maken, dan weet hij nog precies te vertellen welke boerderij, huis of ander bouwsel door hem is opgebouwd.
Feest gaat het nu worden in de Deken Baekershof en dat mag ook na een zestigjarige echtverbintenis. De medebewoners van het hof maken zich reeds dagen op om het paar echt in de bloemen te zetten. In het Mgr. Bekkershuis zal op 30 april 1978 om 14.00 uur een eucharistieviering plaats hebben, waarna van 15.00 tot 16.00 uur aldaar een receptie zal worden gehouden. Ongetwijfeld zullen velen daar het diamanten echtpaar hun gelukwensen komen aanbieden. Schijndels Koninklijke Harmonie Sint Cecilia zal tijdens de receptie, om plusminus 16.00 uur, de vele felicitaties muzikaal komen onderschrijven. Het familiefeest wordt daarna elders voortgezet.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. De Schijndelse Krant 26 april 1968
  2. Schijndels Weekblad 28 april 1978