Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

ULO

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Openbaar Uitgebreide Lagere School[bewerken | brontekst bewerken]

Geschiedenis.[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens " Schijndel - Historisch verkenningen" door Pater van de Heilige Harten Wiro Heesters:

  • De gemeente had in (1922) een nieuwe school laten bouwen in de Pompstraat (25) voor het (openbaar) lager- en uitgebreid lager onderwijs.
  • In 1924 werd deze school opgeheven en "onttrokken aan de publieke dienst". Het onderwijzend personeel werd door de gemeente ontslagen en de schoolgebouwen werden ter beschikking gesteld aan het R.K. kerkbestuur.
  • Volgens de Schijndelse krant van 6 jan 1956: Op 1 jan 1923 werd de nieuwe openbare school aan de Pompstraat in gebruik genomen, maar eer het jaar om was had pastoor H.J.M. Donders er voor gezorgd dat ze omgezet werd in een RK Lagere School.
  • Het personeel werd zonder meer overgenomen en op 1 jan 1924 startte de St. Lambertus School (in dit gebouw).

Volgens "Een beeld van een dorp - Schijndel 1880-1940" door Harrie Maas:

  • Gedurende de jaren 1922-1931 was er in Schijndel een U.L.O.-school. Waarom de school werd opgeheven is niet bekend.
  • De openbare school wordt nog tot 1928 in documenten genoemd maar in 1931 niet meer.
ULO Pompstraat, april 1924.

Foto april 1924
Op het bordje is te lezen "Schijndel, U.L.O., april 1924". Het zijn leerlingen en leerkrachten van het openbaar Uitgebreid Lager Onderwijs. Dorus van Oorschot (schilder) vertelde in 1985 dat deze school niet veel voorstelde. Met Pasen ging men over en meester van Bussel hield de jongens dan 4 maanden (van 1 april tot 1 augustus) op school men kreeg dan een aantal zogenaamde ontwikkelingslessen, geschiedenis, aardrijkskunde, natuurkundige historie, lezen enz. Jo Jansen ging per 1 september 1924 naar de Rijks HBS in Den Bosch. Theo Jansen overkwam deze april/augustus situatie ook maar in 1934. Maar toen ontbrak de naam ULO. Er was sprake van Voortgezet lager onderwijs. Het latere VGLO.

Dorus noteerde in 1985 de volgende namen
Rij A: 1. Louis Cromsigt, 2. Harrie van den Heuvel, 3. Christ van Heeswijk, 4. meester J.P. Jan van Bussel.
Rij B: 1. Zijlmans, 2. Jan Broeren, 3. Antoon de Hommel, 4. Jan van Thiel, 5. Rozendaal, 6. Bal van Osch, 7. Jan Adams, 8. Chris Wouters, 9 Cor van de Laak.
Rij C: 1. van Esch, 2. van Dijk 3. Jo Jansen, 4. Theodorus van Oorschot, 5. Christ van den Burgt, 6. Marinus van den Brand, 7. Onbekend.