Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Slagerij Tijn van Veghel

Uit Schijndelwiki
Versie door Jovanderaa (overleg | bijdragen) op 29 dec 2022 om 14:43
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pand waar slagerij Tijn van Veghel gevestigd was.
Tijn van Veghel in de witte schort.

Slagerij Tijn van Veghel [1][bewerken | brontekst bewerken]

Toon van Veghel handelde in varkens. Hij had een slagerij met daarnaast café het Tramstation aan de Grootestraat later de Hoofdstraat.
Tijn van Veghel heeft het slagersvak geleerd bij zijn vader en zelfs in zijn diensttijd heeft hij het slagersvak uitgeoefend. Aan de Hoofdstraat heeft hij een goed lopende slagerij opgebouwd. Tijn kocht zijn vee bij boeren en op de markt in Den Bosch. Verschillende knechten werkten bij hem.
Tijdens de granaatweken in oktober 1944 ging Tijn met Bert van Weert vlees afsnijden van koeien die door granaatscherven dodelijk getroffen waren wat zij naar de keuken van het klooster brachten.
Tijdens deze granaatweken verbleven in het klooster van de zusters aan de Pastoor van Erpstraat zo’n 400 Schijndelaren. Mistoestanden bleven dan ook niet uit en zo ontstond er o.a. een grote luizenplaag. Tijn kon door zijn achtertuin gemakkelijk het klooster bereiken en zodoende ging hij geregeld helpen om vooral kinderen te ontluizen. Op de avond van 9 oktober kwam hij aan bij het klooster en ontdekte dat hij zijn luizenkam was vergeten, dus Tijn liep even terug naar huis. Onderweg werd hij door een granaatscherf in zijn hoofd getroffen en is na vier dagen, op 13 oktober, overleden.
Bertha van den Heuvel, vrouw van Tijn, bleef achter met vier kinderen en moest het bedrijf sluiten. De winkel heeft lange tijd leeg gestaan en is later verhuurd als bloemenzaak aan Zus van Osch.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse slagers en vleesbedrijven.