Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Slagerij Gebroeders van der Steen

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Slagerij Gebroeders van der Steen [1][bewerken | brontekst bewerken]

Groepsfoto voor de slagerij gebroeders van der Steen op de hoek van de Stationsstraat en de Korte Heikantstraat. (tegenwoordig Plein 1944).
Voor meer details klik [/ hier.]
Slagerij gebroeders van der Steen op de hoek van de Stationsstraat en de Korte Heikantstraat direct na de tweede wereldoorlog.
Voor meer details klik hier.
Slagerij Gebroeders van der Steen.
Voor meer details klik hier.

Overgrootvader Henricus van der Steen had rond 1865 een hoepelmakerij en slachtte wel eens een varken of koe bij een boer. Zijn drie zonen, Huub, Willem en Janus, leerden het vak van vader, namen de in 1890 gestichte slagerij over en zetten deze voort onder de naam Gebroeders van der Steen, op de hoek Stationsstraat/ Korte Heikantstraat.
Huub trouwde met een Duitse dame, Justina Hörmann en na haar overlijden hertrouwde hij met Drika Schevers. Willem trouwde met Maria Coppens uit Vught. Janus bleef vrijgezel en woonde samen met zijn zuster Maria. De drie broers hadden eigen koeien en kalveren in een weiland lopen en kochten ook vee bij boeren en op de Bossche veemarkt. Naast een slagerswinkel met een goede klantenkring dreven ze een grossierderij en gingen wekelijks met hondenkarren vol vlees naar de Bossche versmarkt.
In een vonnis van 10 mei 1910 van de kantonrechter te Veghel wordt vermeld dat Willem naast slager ook nog hoepelmaker was. Hij werd veroordeeld voor het op den openbaren provincialen Kunstweg rijden met twee voor een kar gespannen honden, terwijl hij bij het ontmoeten van een ander, met een paard bespannen voertuig onder het voorbijrijden op de hondenkar is blijven zitten. Hij had voor of naast de aangespannen honden moeten gaan lopen en werd veroordeeld tot een boete van vijf gulden.
Als gevolg van bombardementen ging in 1944 het gehele bedrijf verloren. Daarna openden de drie broers een nieuw pand op Plein 1944.
Huub van der Steen stopte in 1960 met werken, zijn kinderen hadden geen interesse om het bedrijf over te nemen. Zijn dochter Tia, trouwde met slager Koos Kitslaar in Den Bosch. Ook Willem stopte met werken en twee zonen van hem, Harry en Cor namen de zaak over. In 1960 openden Harry en Cor ook een winkel in vlees en vleeswaren in de Hertog Jan II laan. Nico Dekkers werd daar zaakwaarnemer.
Harry trouwde met Mien Verhagen en in 1961 trouwde Cor met Bep van Stekelenburg.
Harry en Cor hadden een paar knechten, waaronder Wimke Berkelmans. Zij hielden ook eigen koeien en kalveren in een weiland en Bep beheerde de winkel met hulp van bedienden.
In 1990 heeft de familie Van der Steen met een groot feest het 100-jarig bestaan gevierd van slagerij van der Steen.
Harry van der Steen is in 1977 op 51- jarige leeftijd overleden. Geen van zijn kinderen wilde hun vader opvolgen.
Cor ging alleen met knechten door. Hij was getrouwd met het slagersvak. "Als ik een goed geslacht rund zie hangen en daarnaast de grote gerookte hammen van de varkens, allemaal aan de voorzijde aan de zoldering, dan is dat voor mij kunst. lk maakte graag Rembrandts van mijn producten".
In 2005 stopte Cor van der Steen en gaf in juli 2005 het bedrijf over aan Dennis en Suzan van de Ven. Dennis werkte al vele jaren bij Cor.
Op 16 juli 2006 is Cor van der Steen overleden in de leeftijd van 72 jaar. Ook de kinderen van Cor en Bep vonden andere werkzaamheden buiten het slagersvak.

Overige foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse slagers en vleesbedrijven.