Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Schotse bevrijders

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Schotten bevrijden Schijndel[1][bewerken | brontekst bewerken]

“De 153 ste Schotse Brigade kreeg op 23 oktober 1944 de opdracht om Schijndel te bevrijden. De Gordons leidden een stille aanval van Eerde naar Wijbosch, een dorp aan de rand van Schijndel, echter de vijand had zich teruggetrokken. De 5e afdeling van de Black Watch formeerde zich voor een aanval, en met tankondersteuning waren ze klaar om naar de zuidoostelijke hoek van Schijndel te gaan (Richting Plein-Wijbosscheweg). Bij dageraad vielen 240 man Schijndel aan. Ondertussen maakten technici de weg vrij van mijnen. Het bataljon kwam direct onder mortier- en granaatvuur te liggen. Duitse Spandau mitrailleurs openden vanuit alle hoeken het vuur. De technici (mijnenopruimers) bereikten het Centrum, maar moesten zich ten gevolge van hevig vijandelijk vuur terugtrekken. Dan laten de geallieerden een verwoestend artillerievuur op Schijndel neerkomen, waardoor het alsnog lukt om door te stoten. Uiteindelijk zagen de Duitsers in dat de zaak verloren was en trokken zich terug.

De Schijndelaren kwamen uit hun schuilkelders en begroeten de bevrijders in opperste vreugde, en dat te midden van de totale verwoesting. Er kwam ook een groep neergeschoten Amerikaanse vliegeniers te voorschijn. En Renouf spreekt zijn grote waardering uit voor de Schijndelaren die de piloten zo lang verborgen hielden. Als de Duitsers daar weet van gekregen hadden waren ze zeker zonder pardon gefusilleerd.

Later op de dag werd het Westen bevrijd waardoor de Highlanders een solide basis kregen. Toen we probeerden richting Esch te gaan kregen we door Duits mortier vuur (Moaning Minnies) er flink van langs. Mijn maat Macmanus die de landing op D-day meegemaakt had vond dat het artillerie bombardement op Schijndel het ergste was dat hij ooit meegemaakt had.

Voor meer informatie, lees het uitstekende boek De Granaatweken van Louis van Dijk). Afsluitend een ontroerend stukje waarin de Renouf zijn waardering voor Schijndel uitspreekt:


“Bij onze opmars kwamen we bij een boerderij waar we een groots welkom kregen. Het was geweldig maar de vreugde werd getemperd, toen de boer vertelde dat zijn dochter net door een granaatscherf gedood was. Het maakte op mij een geweldige indruk dat deze mensen ons zo hartelijk welkom heetten terwijl ze rouwden om hun kind. We bleven die nacht in de schuur in een zeer droevige ingehouden stemming”.
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Heemblad Rond die Cluse 19e jaargang nummer 1 bladzijde 14