Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Scheidingsweg

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Scheidingsweg[1][bewerken | brontekst bewerken]

Raadsbesluit in gemeente-archief Schijndel nog niet gevonden.

Scheidingsweg.
Voor meer details klik hier.
Scheidingsweg.
Voor meer details klik hier.

Het raadsvoorstel en -besluit van de gemeente Sint-Oedenrode is nog niet gevonden. Wel is bekend geworden dat de straatnaam omstreeks 1965 al bestaat.

Aanvullende informatie[2][bewerken | brontekst bewerken]

Het is de vraag of de Scheidingsweg wel onder Schijndel thuishoort. In het straatnaamregister van de gemeentegids van 2010 is de Scheidingsweg, op de grens tussen Sint-Oedenrode en Schijndel, vanaf het Achterste Hermalen tot aan de Koeveringsedijk, opgenomen; in die van 2011 is hij verdwenen, maar wel duikt hij weer op in de gids van 2012. Op een van de laatste grote plattegronden die zijn uitgebracht zie je hoe de grens tussen beide gemeenten zowat midden door de brede sloot langs de weg loopt. In het boek van Wiro Heesters over de geschiedenis van Schijndel vinden we dat deze sloot in 1843 werd gegraven door Rooise werklozen. De definitieve grens tussen Schijndel en Sint-Oedenrode, na eeuwen ruzie over het gebruik van de heide tussen beide dorpen, werd echter pas in 1864 bepaald. Uit 1451 dateert een eerste bericht over genoemde ruzie en dat gaat vervolgens maar door. Zelfs de Raad van State wordt ingeschakeld om de geschillen te beslechten. In 1750 lijkt een oplossing nabij. In goed overleg zullen nieuwe grenspalen geslagen worden. Op 20 mei van dat jaar komen de Heeren van de Leen en Tolkamer naar de heide "om de zaak af te palen". De Langstraat werd toen de grens met aan de zuidzijde de paal "De Luiseik" en aan de noordkant de paal Het Hooghekken. Het leek zo mooi, maar in de praktijk ging het geruzie gewoon door, tot aan de eerstgenoemde grensscheiding in 1864, waarbij Schijndel werd uitgebreid met "honderd bunder ontgonnen land en vierhonderd bunder woeste grond". De paal van Het Hooghekken, een steen, is bijzonder. Aan de ene kant staat de tekst: Hooghekken 1750, aan de andere kant zijn menselijke figuren uitgehouwen. De steen dateert uit de Romeinse tijd en werd teruggevonden in de stoep van een boerderij aan het Spoorpad.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndels straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 9 februari 2012