Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Petrus van der Heijden (1912 - 1989)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Petrus van der Heijden
Persoonsinformatie
Volledige naam Petrus van der Heijden
Roepnaam Piet
Geboorteplaats Schijndel
Geboortedatum 25 februari 1912
Overl.plaats ’s-Hertogenbosch
Overl.datum 21 december 1989
Partner(s) Petronella (Nelly) van den Broek
Beroep(en) fabrieksarbeider

gemeentearbeider

Bidprentje Petrus van der Heijden (1912 - 1989).jpg

Petronella van den Broek (1913 - 1990).jpg

Petrus van der Heijden (1912 - 1989)[bewerken | brontekst bewerken]

Petrus (Piet) van der Heijden werd geboren op 25 februari 1912 in Schijndel (Heikant), zoon van Martinus van der Heijden geboren in Schijndel (1872 – 1955) van beroep dagloner/ landbouwer en Maria de Visser geboren in Schijndel (1874 – 1950), als tweede kind in een gezin met zes kinderen waarvan er een vroegtijdig overleed. Piet, van beroep fabrieksarbeider/ gemeentearbeider, overleed op 21 december 1989 in ’s-Hertogenbosch.

Petrus van der Heijden trouwde op 1 september 1938 in Schijndel met Petronella van den Broek.

Petronella (Nelly) van den Broek werd geboren op 8 januari 1913 in Sint Michielsgestel, dochter van Franciscus van den Broek geboren in Sint Michielsgestel (1883 – 1925) van beroep dagloner/ arbeider en Wilhelmina van Beekveld geboren in Schijndel (1887 – 1972), als derde kind in een gezin met zeven kinderen waarvan er drie er vroegtijdig overleden. Nelly overleed op 26 oktober 1990 in ’s-Hertogenbosch.

Kinderen uit het huwelijk van Piet en Nelly:

  1. Marinus Martijn Hubertus werd geboren rond 1945 in Schijndel, overleed op 12 maart 1949 in Schijndel.

Gouden huwelijksfeest Van der Heijden – van den Broek [1][bewerken | brontekst bewerken]

Op donderdag 1 september 1988 zullen Piet en Nelly van der Heijden het feit herdenken dat zij 50 jaar geleden in het huwelijk traden. Bruid en bruidegom (zij 75 en hij 76 jaar) wonen sinds een jaar of vier in een van de aanleunwoningen van het Mgr. Bekkershuis waar zij het erg naar hun zin hebben.
Piet was 35 jaar breier bij Jansen de Wit en in die periode nam hij in zijn vrije tijd de verzorging op zich van het materiaal en de velden van voetbalvereniging Schijndel, waar hij in zijn jeugd ook voetbalde. Toen later deze werkzaamheden door de gemeentelijke plantsoenendienst werden uitgevoerd trad hij daar in dienst en maakte zodoende van zijn hobby zijn beroep.
Omdat de verzorging van zijn vrouw nu alle aandacht van hem eist wordt het voetballen alleen nog via de televisie gevolgd.
Mevrouw Van der Heijden die ondanks het feit dat zij zich alleen maar per rolstoel kan voortbewegen alles nog van de zonnige zijde ziet, is een verwoed kaartspeelster en als zij met vrienden zit te rikken kan het er vrolijk aan toe gaan.
Hun 5 kinderen en 11 kleinkinderen hebben wekenlang alles voorbereid om deze dag tot een onvergetelijke te maken.
Het feest begint met een H. Mis in de kapel van het Mgr. Bekkershuis om 2 uur. Om vooral de medebewoners in de gelegenheid te stellen het gouden paar te feliciteren wordt van half vier tot 5 uur ook de receptie daar gehouden. ’s-Avonds zal het feest met familie, vrienden en kennissen worden voortgezet in café De Drie Zwaantjes. Om 8 uur zal de Koninklijke Harmonie Sint Cecilia het paar een klinkende serenade brengen die ongetwijfeld de feestvreugde nog zal verhogen.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndels Weekblad 1 september 1988