Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Newtonweg

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Newtonweg[bewerken | brontekst bewerken]

Besluit burgemeester en wethouders 12 maart 2002.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Newtonweg.
Voor meer details klik hier.
Newtonweg.
Voor meer details klik hier.

Isaac Newton, uitvinder. Geboren op 4 januari 1643 in Woolsthorpe in Engeland en overleden op 31 maart 1727 in Kensington.

Aanvullende informatie[2][bewerken | brontekst bewerken]

De Newtonweg ligt waar hij thuishoort, tussen zijn soortgenoten op het industrieterrein Duin 3, beginnend aan de Van Leeuwenhoekweg en dan, met een haakse bocht, doodlopend bij de Dakotaweg. Wie Newton zegt, noemt vaak in een adem het spreekwoord, de appel valt niet ver van de boom. Want volgens Newtons eigen zeggen begon hij na te denken over de zwaartekracht toen hij een appel van een boom zag vallen. Onlangs (2012) nog was in Schijndel een theatervoorstelling te zien "De appel die naar de maan viel", die hierop was geïnspireerd, naar Schijndel gehaald door de KEG. Er schijnt nog een boom te bestaan die gekweekt is uit een zaadje van die appel, maar dat terzijde.
Sir Isaac Newton (1643 - 1727) mag een geniaal wetenschapper genoemd worden, een man die vele kwaliteiten in zich verenigde: hij was zowel natuurkundige als wiskundige, astronoom en natuurfilosoof, alchemist, muntmeester en theoloog. En daarbij had hij ook nog tijd om het kattenluikje uit te vinden naar het schijnt, terwijl hij een erkend hondenliefhebber was. Op 26-jarige leeftijd werd hij benoemd tot hoogleraar wiskunde aan de universiteit van Cambridge. Het zou te ver gaan, en te moeilijk zijn, om uit te leggen welke enorme betekenis Newton gehad heeft, en nog steeds heeft, op de verschillende terreinen van de wetenschap. Een van de wetten van Newton die we waarschijnlijk allemaal kennen, is die van de Wet van de Traagheid. U kent de truc met het wegtrekken van een tafelkleed waarop een compleet servies staat. Het lukt een geoefend man in het circus, thuis leidt het veelal tot gerinkel en veel scherven. Aan het einde van zijn, volgens sommige biografen, zonderling leven, schreef Newton poëtisch: "Ik was als een jongen die op het strand speelt en zich vermaakt door een nog mooiere steen of schelp te vinden, terwijl de grote oceaan van de waarheid onontdekt voor mij lag."

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 12 januari 2012