Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Dakotaweg

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dakotaweg[bewerken | brontekst bewerken]

Besluit burgemeester en wethouders 12 maart 2002.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Dakotaweg.
Voor meer details klik hier.
Dakotaweg.
Voor meer details klik hier.

Gedeelte van de weg Vlagheide.

Type vliegtuig dat door de Amerikaanse luchtmacht werd gebruikt voor het droppen van parachutisten en voorraden.
Is ook ingezet bij de bevrijdingsacties van Eindhoven en omgeving en zeker gebruikt door de 101e Airborne-divisie die actief was in deze regio en Schijndel.

Besluit burgemeester en wethouders 23 december 2019.[bewerken | brontekst bewerken]

Aanvullende informatie[2][bewerken | brontekst bewerken]

De Dakotaweg, het lijkt in Schijndel een vreemde eend in de bijt, deze weg die vernoemd is naar een vliegtuigmodel. Het gaat om de verbinding tussen de Vlagheide en de Landingsweg en in deze omgeving zijn nog meer zaken te vinden die verwijzen naar het noodvliegveld dat hier lag in het laatste oorlogsjaar, zoals de Vliegveldweg. Het vliegveld was door de geallieerden in het najaar van 1944 aangelegd in de Wijbossche en Eerdse Bergen, zandduinen die voor dit vliegveld als het ware werden gladgestreken. Het Schijndelse vliegveld werd vooral gebruikt om kleine vijandelijke doelen aan te vallen. De belangrijkste missie van de troepen op het vliegveld was het vrijhouden van de Corridor en daarin vooral de brug over de Zuid-Willemsvaart bij Veghel, zodat troepen en materieel van Antwerpen naar onder andere Nijmegen en Arnhem getransporteerd konden worden. Deze Corridor was op deze manier van uitzonderlijk belang voor de geallieerde troepen.
En dan over het vliegtuig in kwestie, de Dakota. De DC-3 is een vliegtuig van de Amerikaanse vliegtuigfabriek Douglas Aircraft Company. Vanaf 1935 zijn er 10.655 exemplaren van gebouwd, plus 4937 stuks in licentie. Het toestel wordt zelfs in de 21e eeuw nog voor commerciële vluchten ingezet. Daarnaast bezitten diverse vliegclubs een luchtwaardige DC-3. De Engelse RAF noemde het toestel Dakota; de Amerikanen spraken van Gooney Bird. De DC-3 maakte op 17 december 1935 zijn eerste vlucht. Het robuuste en betrouwbare toestel werd tijdens en na de Tweede Wereldoorlog ook ingezet als passagiersvliegtuig, transportvliegtuig, sleepvliegtuig (onder meer voor de Horsa-zweefvliegtuigen die bij de Slag om Arnhem werden gebruikt) en voor troepen- en gewondentransport. Militaire DC-3's werden ingezet tijdens de luchtbrug naar Berlijn in 1948 en 1949. Zelfs tijdens de Vietnamoorlog werden nog DC-3's gebruikt. Overigens is de naam Dakotaweg nog niet zo oud, huizen zijn er overigens niet te vinden, wel een enkel bedrijfspand en de voormalige munitieopslagplaatsen.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 19 augustus 2010