Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Kapelaan Woestenburgstraat

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kapelaan Woestenburgstraat[bewerken | brontekst bewerken]

Besluit burgemeester en wethouders 22 februari 2011.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Kapelaan Woestenburgstraat.
Voor meer details klik hier.
Kapelaan Woestenburgstraat.
Voor meer details klik hier.

Frederik Josephus F.J. Woestenburg werd op 4 januari 1909 geboren te Enkhuizen.
Omwille van zijn gezondheid volgde hij in Noord-Brabant zijn priesteropleiding. Nadat hij enige tijd als kapelaan werkzaam was geweest in Tilburg, werd hij in augustus 1942 benoemd tot kapelaan in de Sint Servatiusparochie centrum, Vicaris van Alphenstraat, te Schijndel.
Vanuit zijn werk raakte hij geleidelijk aan betrokken in het verzetswerk en was na verloop van tijd leider van het district Schijndel van het gewest Limburg van de Landelijke Organisatie (de L.O.)
Hij overleed te Eindhoven op 12 augustus 2003.

Uit het ambtelijk voorstel: Frederik Woestenburg, indertijd kapelaan in Schijndel was de spil in het verzet tegen de Duitsers.
Kapelaan Woestenburg is ook de centrale figuur in het boek over het Schijndelse verzet, geschreven door oud gemeentesecretaris Simon E. van Berkum met medewerking van F. Hartman.
Dit boek werd op 29 augustus 2004 in het Heestershuis ten doop gehouden en raakte snel uitverkocht.
In het Jan Heestershuis zijn de onderscheidingen te zien die Kapelaan Woestenburg, evenals diverse andere Schijndelaren, ontving voor betoonde moed. Hij ontving de Medal of Freedom op 18 januari 1947 uitgereikt in Maastricht.
De straatnaam Kapelaan Woestenburgstraat doet recht aan de verdiensten van deze heldhaftige kapelaan en past in de omgeving Pastoor van Erpstraat, Pastoor Dondersstraat, Mgr. Bekkersstraat.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011