Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Josephus van Bakel (1910 - 1995)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Josephus van Bakel
Persoonsinformatie
Volledige naam Josephus van Bakel
Roepnaam Harrie
Geboorteplaats Heesch
Geboortedatum 30 september 1910
Overl.plaats Vught
Overl.datum 28 januari 1995
Partner(s) Cornelia (Kee) van Venrooij
Beroep(en) fabrieksarbeider
Bidprentje Josephus van Bakel (1910 - 1995).png

Cornelia van Venrooij (1912 - 2005).jpg

Josephus van Bakel (1910 – 1995)[bewerken | brontekst bewerken]

Josephus (Harrie) van Bakel werd geboren op 30 september 1910 in Heesch, zoon van Willem van Bakel geboren in Heesch (1869 – 1966) van beroep landbouwer en Justina van den Akker geboren in Heesch (1880 – 1921), als zevende kind in een gezin met veertien kinderen waarvan er vier vroegtijdig overleden en drie dood werden geboren. Harrie, van beroep fabrieksarbeider, overleed op 28 januari 1995 in Vught.

Josephus van Bakel trouwde op 12 augustus 1932 in Nuland met Cornelia van Venrooij.

Cornelia (Kee) van Venrooij werd geboren op 10 januari 1912 in Nuland, dochter van Petrus van Venrooij geboren in Nuland (1872 – 1946) van beroep landbouwer en Johanna van Gulick geboren in Nuland (1871 – 1915), als zevende kind in een gezin met acht kinderen waarvan er drie dood werden geboren. Kee overleed op 2 april 2005 in ’s-Hertogenbosch.

Kinderen uit het huwelijk van Harrie en Kee:

  1. Justina Johanna Catharina trouwde met Johannes Henricus Josephus Zwanenberg.

Gouden huwelijksfeest Van Bakel – Van Venrooij[1][bewerken | brontekst bewerken]

Waarom Josephus van Bakel Harrie wordt genoemd weet eigenlijk niemand, maar een feit is dat iedereen Van Bakel als “Harrieke” kent. Het echtpaar dat op dinsdag 12 augustus 1982 50 jaar getrouwd is, heeft een dochter, schoonzoon en twee kleindochters waar opa en oma machtig trots op zijn.
Geen van beiden zijn Schijndelaren: Cornelia van Venrooij kwam 50 jaar geleden vanuit Nuland naar het Schijndelse om te trouwen met Josephus van Bakel, die 71 jaar geleden in Heesch bij Oss werd geboren. Het echtpaar kwam direct een paar weken na hun huwelijk al in de zorgen te zitten door een ongeval van Harrie in de slachterij van Geerkens. Na veel gesukkel in ziekenhuizen kon Harrie een beetje op krukken vooruitkomen, maar het werd eigenlijk nooit meer normaal.
Vier jaar runde het echtpaar Van Bakel een slagerij voor de fa. Geerkens op de plaats waar nu garage Vugts is gevestigd.
Harrie moest echter steeds vaker naar het ziekenhuis wegens enorme pijn en werd weer eens geopereerd. Gelukkig kreeg hij na verloop van enige tijd een baan bij Bolsius kaarsenfabriek, waar hij 29 jaar afdelingschef is geweest. In 1964 hield hij definitief met werken op en bleef thuis. Daar was de pijn gemakkelijker uit te houden en kon hij zijn eigen gang gaan. Zijn autootje brengt hem overal waar hij wezen wil en gelukkig weet hij zijn vrije tijd in te vullen met knutselen rond huis en fietsen repareren. Ook was Harrie jarenlang “pakwerker”, de man in het asbestpak om de politiehonden af te richten. Zodoende kende iedereen Harrie, ook al omdat hij een vurig Avantisupporter was.
Door de handicap van haar man wist mevrouw Van Bakel van aanpakken. Niets was haar te veel. Ze ging zelf haar huis behangen en verven en op 70-jarige leeftijd is dit dametje nog erg actief. Zeker vier keer per week gaat ze dansen, zowel in Schijndel als daarbuiten bijvoorbeeld in Sint-Michielsgestel en Nijnsel. Daarbij nog een keer of twee in de week repetitie van het koor de Twinkeleerders, waar ze zo’n 5 jaar lid van is.
Dit koor zal de H. Mis op het gouden huwelijksfeest komen opluisteren, om half twee in de Servatiuskerk op de Markt op dinsdag 17 augustus dus. Dan ook is de receptie in café De Drie Zwaantjes van 6 tot 7 uur. De koninklijke harmonie zal dit gouden paar zeker een serenade komen brengen en ongetwijfeld zullen de kinderen er voor zorgen dat het een geweldig feest wordt voor dit gouden paar dat Schijndel niet graag meer zou willen verlaten.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndels Weekblad 13 augustus 1982