Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Josephus van Bakel (1910 - 1995)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Gouden huwelijksfeest Van Bakel – Van Venrooij[1][bewerken | brontekst bewerken]

Waarom Josephus van Bakel Harrie wordt genoemd weet eigenlijk niemand, maar een feit is dat iedereen Van Bakel als “Harrieke” kent. Het echtpaar dat op dinsdag 12 augustus 1982 50 jaar getrouwd is, heeft een dochter, schoonzoon en twee kleindochters waar opa en oma machtig trots op zijn.
Geen van beiden zijn Schijndelaren: Cornelia van Venrooij kwam 50 jaar geleden vanuit Nuland naar het Schijndelse om te trouwen met Josephus van Bakel, die 71 jaar geleden in Heesch bij Oss werd geboren. Het echtpaar kwam direct een paar weken na hun huwelijk al in de zorgen te zitten door een ongeval van Harrie in de slachterij van Geerkens. Na veel gesukkel in ziekenhuizen kon Harrie een beetje op krukken vooruitkomen, maar het werd eigenlijk nooit meer normaal.
Vier jaar runde het echtpaar Van Bakel een slagerij voor de fa. Geerkens op de plaats waar nu garage Vugts is gevestigd.
Harrie moest echter steeds vaker naar het ziekenhuis wegens enorme pijn en werd weer eens geopereerd. Gelukkig kreeg hij na verloop van enige tijd een baan bij Bolsius kaarsenfabriek, waar hij 29 jaar afdelingschef is geweest. In 1964 hield hij definitief met werken op en bleef thuis. Daar was de pijn gemakkelijker uit te houden en kon hij zijn eigen gang gaan. Zijn autootje brengt hem overal waar hij wezen wil en gelukkig weet hij zijn vrije tijd in te vullen met knutselen rond huis en fietsen repareren. Ook was Harrie jarenlang “pakwerker”, de man in het asbestpak om de politiehonden af te richten. Zodoende kende iedereen Harrie, ook al omdat hij een vurig Avantisupporter was.
Door de handicap van haar man wist mevrouw Van Bakel van aanpakken. Niets was haar te veel. Ze ging zelf haar huis behangen en verven en op 70-jarige leeftijd is dit dametje nog erg actief. Zeker vier keer per week gaat ze dansen, zowel in Schijndel als daarbuiten bijvoorbeeld in Sint-Michielsgestel en Nijnsel. Daarbij nog een keer of twee in de week repetitie van het koor de Twinkeleerders, waar ze zo’n 5 jaar lid van is.
Dit koor zal de H. Mis op het gouden huwelijksfeest komen opluisteren, om half twee in de Servatiuskerk op de Markt op dinsdag 17 augustus dus. Dan ook is de receptie in café De Drie Zwaantjes van 6 tot 7 uur. De koninklijke harmonie zal dit gouden paar zeker een serenade komen brengen en ongetwijfeld zullen de kinderen er voor zorgen dat het een geweldig feest wordt voor dit gouden paar dat Schijndel niet graag meer zou willen verlaten.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndels Weekblad 13 augustus 1982