Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Jos van de Schoorstraat

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jos van de Schoorstraat[bewerken | brontekst bewerken]

Besluit burgemeester en wethouders 30 mei 2000.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Jos van de Schoorstraat.
Voor meer details klik hier.
Jos van de Schoorstraat.
Voor meer details klik hier.

Jos van de Schoor werd op 20 augustus 1920 geboren te Nuenen.
Hij is op 25 juli 1944 tot priester gewijd.
Op 17 maart 1991 is hij in Schijndel overleden.
Jos van de Schoor lag begraven op het kloosterkerkhof in de tuinen van het Moederhuis Pastoor van Erpstraat.

Aanvullende informatie[2][bewerken | brontekst bewerken]

Het is niet de meest opwindende weg die er in Schijndel te vinden is, de Jos van de Schoorstraat die de Pastoor van Erpstraat verbindt met de Conventstraat. Aan de ene kant staat een grote, groene heg, daartegenover een appartementencomplex. Het is echt een verbindingsweg zonder verdere ambities zou je kunnen zeggen. Maar wel een weg die helemaal op zijn plaats is waar hij nu ligt. Want vrijwel exact op deze plek woonde en werkte pastor Jos van de Schoor, vroeger veelal aangeduid als "de rector" tussen 1952 en 1991.
Van de Schoor was in 1920 in Nuenen geboren en werd in 1944 tot priester gewijd. Hij was, voordat hij naar de Schijndelse congregatie kwam, kapelaan in Lieshout, Vught en Den Bosch. Zijn grafmonument is vanaf 2010 te vinden op de begraafplaats bij het klooster in Wijbosch. Jos van de Schoor maakte een tijd mee waarin de geestelijke leiders vaak een stap terug moesten doen in een tijd dat de zusters steeds zelfbewuster werden. Van de Schoor tekende alles wat hem opviel en wat hij meemaakte op in zijn befaamde rode aantekenboeken. De volgende passage, afkomstig uit Ex Caritate, een boek over het kloosterleven in de 19e en 20e eeuw, is daarbij veelzeggend. "Als ik in de hal van het Moederhuis voorbij het levensgrote portret van pastoor van Erp loop, denk ik wel eens: Wat had die man het gemakkelijk met zijn zusters!" De naam van Jos van de Schoor leeft dus terecht voort op de plek waar hij zolang als pastor werkzaam was: tussen pastoor Van Erp en het convent, letterlijk als een verbinding tussen de oude en de nieuwe tijd.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 25 april 2013