Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 9 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Johannes Jacobus Blummel (1904 - 1989)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Johannes Jacobus Blummel (1904 - 1989)[bewerken | brontekst bewerken]

Diamanten huwelijksfeest Blummel – Schellekens[1][bewerken | brontekst bewerken]

Dinsdag 3 mei 1988 vieren Johannes Blummel en Adriana Schellekens hun diamanten huwelijksfeest. Ter gelegenheid daarvan is er om 14.00 uur een H. Mis in het Bekkershuis met aansluitend een receptie van 15.00 tot 16.00 uur.
Bruid en bruidegom, zij geboren in Schijndel in 1901 en hij in Boxtel in 1904, ontmoetten elkaar voor het eerst op Koninginnedag in Sint-Oedenrode. Die kennismaking werd voortgezet op de kermis in Sint-Michielsgestel. Van het een kwam het ander en op 3 mei 1928 trouwden Jan en Jaan. Het jonge echtpaar ging wonen in het ouderlijk huis van de bruid in de Sint Servatiusstraat. Daar bleven zij wonen tot zij, vele jaren later, een van de bejaardenhuisjes betrokken in de Deken Baekershof. Nu wonen zij inmiddels in het Mgr. Bekkershuis waar zij het uitstekend naar hun zin hebben. “Ik ga er nog voor geen duizend gulden weg” aldus Jaan.
Jan en Jaan kunnen veel vertellen over de tijd die achter hun ligt. Jan begon zijn loopbaan bij d’n boer. Lang duurde dat echter niet. Toen hij de boerin eens vroeg om de gaten in zijn sokken te stoppen, antwoordde die:” Jongen, ge bent ’t stopgaren niet waard”. Jans ouders dachten daar anders over en haalden hem naar huis. Via sigarenfabriek, wasserij en de strooifabriek, waar ze omhulsels voor mandflessen fabriceerden, kwam Jan uiteindelijk in het schildersvak terecht. Ook hier had Jan verschillende werkgevers, een zaak waaraan de crisistijd het zijne bijdroeg. Het werd tenslotte de lakspuiterij van Philips in Eindhoven. Daar werkte hij tot zijn pensioen, 27 jaar. Aan de crisistijd en de werkverschaffing heeft hij slechte herinneringen overgehouden. Voor Jan betekende dat onder andere het graven van het, inmiddels verdwenen, natuurbad De Molenheide. De eerste oorlogsdagen maakte hij mee als soldaat.
Werkte Jan bij Philips, Jaan maakte de opbouw van Jansen de Wit in Schijndel mee. Zij werkte er tot haar 27e. “Ik heb het mee opgebouwd en mijn zoon heeft het mee af kunnen breken”.
Jan en Jaan genieten van hun leven in het Bekkershuis en zij hopen er op 3 mei een gezellig feest van te kunnen maken, samen met hun vier kinderen en negen kleinkinderen. Dat dan ook nog heel wat verteld zal worden over die tijd van toen, dat staat wel vast.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndels Weekblad 28 april 1988