Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Johan van den Brand (1906 - 1988)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Gouden huwelijksfeest Van den Brand – Hellings[1][bewerken | brontekst bewerken]

Donderdag 30 oktober 1980 zijn Drieka van den Brand – Hellings (72) en Jan van den Brand (74) uit de Mgr. Zwijsenstraat precies een halve eeuw getrouwd.
Deze feestelijke dag gaan zij beginnen met een H. Mis in de Sint Servatiuskerk om 14.00 uur. De receptie vindt plaats van 18.30 tot 19.30 uur in café-restaurant De Mandarijn aan de Hoofdstraat. Voor kinderen, kleinkinderen, familie en genodigden volgt hierna een feestavond, eveneens in De Mandarijn. Ook de Koninklijke Harmonie Sint Cecilia zal dan zorgen voor een passende serenade.
Toen Jan een leuk durske zo’n 54 jaar geleden uit de sokkenfabriek (Jansen de Wit) zag komen en met haar een afspraak maakte, heeft hij wellicht niet kunnen vermoeden dat dit het begin zou zijn van een lang, gelukkig, werkzaam en kinderrijk huwelijk met zijn Drieka. Samen bouwden zij hard aan een toekomst voor zichzelf en hun 7 kinderen, te weten 4 zonen en 3 dochters.
Jan werkte de eerste twee jaren van zijn huwelijk als reepmaker (hoepelmaker) bij Chris van de Velden. Al ras begon hij voor zichzelf in dit vak, mede door steun van Drieka die nog een jaartje bij De Sok bleef om het nodige startkapitaal te verdienen.
Na 1 ½ jaar toen de hoepelmarkt verslechterde, zocht Jan, wie het zakendoen en zelfstandig zijn altijd in het bloed heeft gezeten, een andere nering in het zelf uitventen van vlees. Na verloop van weer voor 1 ½ jaar resulteerde dit in een klein winkeltje aan huis, het pand Molenstraat 20, alwaar hij samen met Drieka, aanvankelijk alleen vlees en kaas verkocht. Na 1 jaar volgde reeds een uitbreiding en ging men over tot een kleine levensmiddelenwinkel. Door hun vriendelijkheid en het leveren van goede kwaliteit wisten zij een aardige klantenkring op te bouwen. Velen wisten de weg naar Drieka in de Molenstraat te vinden voor een boodschap en tegelijkertijd een praatje, een goede raad enzovoorts. Door de loop der jaren dienden Drieka en Jan hun winkel drie keer te verbouwen, dit betekende steeds een verbetering of uitbreiding.
17 Jaar geleden deed men de zaak over aan de oudste zoon, die zich eveneens samen met zijn vrouw in dit vak bekwaamde en het kleine winkeltje deed uitgroeien tot een prachtige supermarkt.
Drieka trok zich met leedwezen uit het winkelgebeuren terug en kon zich helemaal gaan toeleggen op haar nieuwe woning aan de Mgr. Zwijsenstraat. Jan was evenwel nog lang niet aan stilzitten toe en reisde de Brabantse markten af met truien en vesten. Ook hierin wist hij zich een goede en vertrouwde naam op te bouwen. Op 65-jarige leeftijd zette Jan een punt achter zijn veelkleurige carrière en deed hij zijn handel in bonneterie over aan zijn jongste zoon.
Aanvankelijk was het vooral voor Drieka beslist aanpassen na zo’n druk leven ineens stil te moeten gaan wonen. Zij bleef evenwel een grote belangstelling houden in het wel en wee van haar kinderen en kleinkinderen (deze laatste reeds 17 in getal) die bij haar steeds een welkome ontvangst vinden.
Daarnaast kookt zij enthousiast haar eigen potje en Jan eet nergens lekkerder dan thuis. Jan leeft zich volop uit in zijn hobby’s vissen en tuinieren. Beiden kunnen zij genieten van de rust en schoonheid in hun door Jan prachtig onderhouden eigen tuin.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndels Weekblad 24 oktober 1980