Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Instuif de Kluis

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Instuif de Kluis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1957 vonden de eerste activiteiten plaats. Wijlen kapelaan Schröder heeft vanuit de Servatiusparochie de start gemaakt met een vrijetijdsclub voor jongens. Later is deze club ook voor meisjes opengesteld.
In De Schijndelse Krant van 1 maart 1957 staat het volgende bericht: “U moogt het ook gerust anders noemen, het doet er niets aan af…..zondagmiddag 3 maart van 3.30 uur tot 6 uur en ’s-avonds vanaf 7.15 uur kan iedere jongen BOVEN 13 jaar vrij binnen lopen in de bovenzaal van het Boerenbondsgebouw in de Toon Bolsiusstraat om te biljarten of pingpongen of kaarten en op jongens manier een flesje bier of limonade te drinken. Dit is een eerste begin…
Vanwege de karnaval is de zaal maandag en dinsdagavond vanaf half acht ook open voor jongens boven 13 j. Parochie St. Servatius Schijndel”.
Via een lokaliteit in het Boerenbondsgebouw in de Toon Bolsiusstraat, de voormalige vleeswarenfabriek Geerkens in de Hoofdstraat (vanaf 1960), het oude houten Instuifgebouw achter gemeenschapshuis “Den Herd” van de voormalige LTS en het jeugdgebouw De Zwengel in de Pompstraat zit de Instuif nu in een prachtig bijdetijds gebouw aan de Smaldonkstraat.
De Stichting Instuif De Kluis stelt zich ten doel de bevordering van de educatieve, sociale, creatieve en recreatieve ontplooiing van jeugdigen en jongeren, teneinde hen in staat te stellen een eigen bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de samenleving.
Stichting Instuif De Kluis heeft twee onderdelen, te weten Speelhonk de Instuif en Soos Cosy Up, beiden gevestigd in De Zwengel aan de Smaldonkstraat 6.
Speelhonk de Instuif: kinderen vanaf 6 jaar tot 11 jaar zijn op zondagmiddagen welkom tussen 14.00 en 16.30 uur waarbij het samen gezellig spelen centraal staat. Het speelhonk beschikt over een uitgebreid aanbod aan klein en groot spelmateriaal, onder andere de Wii, autoracespel, flipperkast en diverse gezelschapsspelen. Buiten kan worden gevoetbald en zijn er skelters, fietsen en steps beschikbaar.
Soos Cosy-up: Voor de oudere jeugd vanaf groep 6 op de vrijdagavonden van 19.30 tot 21.30 uur. Centraal staat de muziek en dans in een speciaal hiervoor ingerichte disco onder leiding van enthousiaste dj’s. Daarnaast kan gebruik worden gemaakt van biljarts, flipperkasten en videogames.
Op zaterdag 20 mei 2017 werd het 60-jarig bestaan in dit gebouw gevierd met een reünie voor alle leiders en leidsters en een diner. Uiteraard werden er ook voor de jeugd jubileumactiviteiten georganiseerd.

Bronnen, noten en/of referenties