Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Industrieweg

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Industrieweg[bewerken | brontekst bewerken]

Raadsbesluit 12 november 1976.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Industrieweg.
Voor meer details klik hier.
Industrieweg.
Voor meer details klik hier.

Binnenkort wordt op het industrieterrein Duin begonnen met de aanleg van een nieuwe straat tussen de Duinweg en de spoorbaan, waardoor de industrieterreinen worden ontsloten.
Vandaar deze naam.

Aanvullende informatie:[2][bewerken | brontekst bewerken]

Uiteraard vind je een weg met zo'n prozaïsche naam op een industrieterrein. In Schijndel is dat niet anders. De Industrieweg is een van de wegen die de structuur van Duin I bepalen. Hij doorsnijdt het hart van het industrieterrein en verbindt de twee andere belangrijke verkeersaders, de Duinweg en de Huygensweg met elkaar.
Industrieterrein Duin I dateert van eind jaren zeventig van de vorige eeuw en was de plek waar Schijndel nieuwe mogelijkheden zocht en vond om industrie en werkgelegenheid meer ruimte te geven en kansen te bieden aan nieuwe ontwikkelingen in ondernemersland. Want decennia lang was het toch vooral de kousen- en sokkenfabriek van Jansen de Wit die gezichtsbepalend was voor alles wat er op dit vlak in Schijndel gebeurde. Al het andere, de kaarsenproductie, de houtindustrie en de bouwbedrijven, zij bleven in alle opzichten achter bij wat JedeWe te bieden had. Na het verdwijnen van Jansen de Wit eind jaren tachtig, zette de groei van de industrie op Duin, na een aarzelende start, stevig door. Naast Duin I kwamen zo achtereenvolgens Duin II en Duin III tot ontwikkeling. Fietsers en voetgangers hebben de mogelijkheid om over een klein stukje Duinweg via de Industrieweg vanaf de Nieuwe Eerdsebaan over het industrieterrein naar de Madame Curieweg op Duin III te gaan. Zij passeren daarbij ook het Duits Lijntje, de roemruchte spoorlijn die ooit een onderdeel vormde van de verbinding Londen - Sint Petersburg. Treinen rijden er nu niet meer al lijkt de discussie over de mogelijkheden van de spoorlijn ten behoeve van het openbaar vervoer nog altijd niet gesloten.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen in hun historische context, Heemkundekring Schijndel (auteur Henk van den Brand), oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad (auteur Gerard Buenen), 23 september 2010