U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden. Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 9 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel. |
Hondenkar
Tot ver in de jaren twintig van de vorige eeuw kwam de hondenkar vrij algemeen voor. De trekkracht van de hond bleek de mens goed van dienst te kunnen zijn. Ingespannen voor of onder de kar, trok de hond lasten en vrachten over de wegen.
Volgens de "Trekhondenwet" van 1910 had men een vergunning nodig, afgegeven door de gemeente. De veldwachter hield toezicht; met een houten schoftmeter controleerde hij of de aangespannen honden wel groot en sterk genoeg waren om hun last te trekken.
Om een hondenkar te mogen rijden moest men aan een aantal wettelijke voorschriften voldoen. Bij overtreding kreeg de begeleider of eigenaar een proces-verbaal.
De hondenkarren waren nogal in trek bij bakkers, slagers, kooplieden en venters. Wanneer het jaarmarkt was kwamen er verschillende handelslui die hun artikelen per hondenkar aanvoerden.
Marie van Balkum met haar hondenkar. Zij woonde in bij Willem Timmermans, die een boerderij op de Schoot had. Elke dag ging zij met een hondenkar met daarop eieren, melk en nog wat andere waren naar het boerenbondsgebouw aan de Boterweg.
Bekend is ook dat een aantal Schijndelse slagers zaterdags met een hondenkar vol vers vlees naar de Bossche Markt ging.