Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Jaarmarkten

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jaarmarkten[bewerken | brontekst bewerken]

Jaarmarkt in de Hoofdstraat ter hoogte van Hoofdstraat 138-140.
Voor meer details klik hier.

In 1732 kreeg de gemeente Schijndel toestemming om vier keer per jaar een jaarmarkt te houden. Meer dan twee eeuwen bleven de jaarmarkten in Schijndel bestaan. De belangrijkste in de hier beschreven periode was de Sint Mathijs-markt, die in februari werd gehouden. Van oudsher werden er op de Schijndelse jaarmarkten voornamelijk runderen en paarden verhandeld. Aan het einde van de 19e eeuw begon de betekenis van de jaarmarkt als lokale markt af te nemen, de jaarmarkt werd een allegaartje waar van alles en nog wat te krijgen was. Toch verdween het vee nooit helemaal van de markt.

Feestdag[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de Schijndelse bevolking was de jaarmarkt zoiets als een feestdag. Meiden en knechten hadden vrij. Veel kinderen, die geen vrij hadden, kregen van thuis een enkele cent mee om snoep te kopen. Het was ook een van de weinige gelegenheden dat geliefden hun genegenheid voor elkaar openlijk op straat lieten zien. Een arm om elkaar heen slaan ging evenwel te ver. Het bleef beperkt tot het naast elkaar lopen met omstrengelde pinken. Vandaar dat de jaarmarkt in de volksmond wel de “pinkenmèrt” werd genoemd.

Tijdens de Sint Mathijs-markt ging ook de nieuwe dienstperiode van "de meiden” in. Het volgende gezegde herinnert daar nog aan:

Mi Sinte Methijs-mèrt
Moete zèn de boje bè de boere op de herd,
Anders zèn ze geen skup onder d’r kont wèrt.

Overige afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]